4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Burokėlių užtepas

Burokėlių užtepas
Receptas įkeltas: 2015 Žiema
Recepto šaltinis: Knyga

2 asmenims

10 min

Užtepui: 150 g virtų arba keptų burokėlių 2 šaukštų tiršto graikiško jogurto 1 šaukšto šaltai spausto alyvuogių aliejaus 1 šaukštelio citrinų sulčių 1 šaukšto datulių sirupo 1 česnakų skiltelės 0,5 šaukšto maltų kalendrų sėklų druskos, maltų juodųjų pipirų Apibarstyti: kelių šaukštų granatų sėklų kelių šaukštų skrudintų lazdynų riešutų

Tai kiek netradicinis, bet labai gardus ir sveikas užtepas, tinkantis prie traškių duonelių. Pačios tradiciškiausios mūsų daržovės-burokėliai, šiame recepte pateikiamos visai neįprastai,  trintos ir gardintos rytietiškais skoniais: tirštu graikišku jogurtu, kalendromis, datulių sirupu, granatų sėklomis. Jau kuris laikas iš rankų nepaleidžiu knygos „Jerusalem“, kurios vienas iš receptų mane ir įkvėpė šio užtepo gaminimui. Originaliame recepte vietoj mano naudojamų juodųjų pipirų buvo siūlomas šviežias čili pipiras, o vietoj kalendrų – za’atar prieskoniai, taip mėgiami Izraelyje, o viskas apibarstoma šviežiu ožkos sūriu. Originalaus recepto taip ir nepagaminau, o iš karto improvizavau su savo turimais sezoniniais ingredientais. Granatų sėklos ir lazdyno riešutai čia derėjo idealiai ir labai tiko su traškiomis duonelėmis, gardintomis sezamų ir saulėgrąžų sėklomis.  Šią Yotam Ottolenghi knygą dabar dažniau atsiverčiu visai ne šiaip sau. Jau visai greitai, iš karto po Knygų Mugės, kurioje šiemet pirmą kartą dalyvausiu Sezoninės Virtuvės stende su abiem savo knygomis, iškeliausiu pasižvalgyti po gero maisto ir saulėto oro šalį Izraelį. Jau dabar užsimerkusi įsivaizduoju visus tuos rytietiškus kvapus ir turgaus gėrybes, ir saulę, kurios beprotiškai pasiilgau. Šiemet pavasarį pradėsiu anksčiau!

Na, o šį užtepą bus labai gardu kabinti mano pamėgtais Duočiais traškiomis duonelėmis. Jie pagaminti Lietuvoje, bet kepami pagal skandinaviškas duonos tradicijas. Tokios duonelės tinka norintiems maitintis sveikai, nes kepamos iš visadalių miltų ir be cukrų, praturtintos įvairiomis sėklomis ir yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis.  Taigi, krimsdami šias duoneles su burokėlių užtepu galite ramiai sau laukti pavasario, o laukti liko jau visai neilgai…

Recipe of the week

Virtus arba keptus burokėlius nulupkite ir stambiai supjaustykite. Elektriniu trintuvu į košelę sutrinkite pjaustytus burokėlius kartu su tirštu jogurtu, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Trintą užtepą gardinkite datulių sirupu, kapotu česnaku, maltomis kalendromis ir maltais pipirais, druska.

Paruoštą užtepą sudėkite į indelį, apibarstykite granatų sėklomis ir skaldytais skrudintais lazdynų riešutais bei šalia pateikite traškių duonelių.

Skanaus!

Recipe of the week Recipe of the week

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės