APP/ Daržovės/ Vasara/ Visi receptai

Cukinijų blynai su varške ir žolelėmis

Atėjus cukinijų sezonui niekaip neapseiname be cukinijų blynų. Daržoviniai blynai mūsų šeimoje labiau mėgstami pikantiško, nei saldaus skonio. Kai prasideda kukurūzų sezonas visada kepu pikantiškus cukinijų blynus su kukurūzais, jie nerealiai gardūs, o šios vasaros atradimas – cukinijų blynai su varške. Jau ankstesniame recepte buvau užsiminusi, kodėl paskutiniu metu patiekalų su varške gaminu ypač daug. O visai neseniai sužinojau, kad varškę rekomenduojama valgyti būtent vakarienei, nes kalcis iš jos vakare pasisavinimas geriau, o varškės baltymai  per naktį gerai atstato raumenis. Man buvo naujiena, kad kalcis padeda geriau ir sveikiau išsimiegoti. Na, o varškė ir daržovės, puiki pora! Dažniausiai žmonės guodžiasi, jog valgo per mažai daržovių, nes paprasčiausiai neturi kada jų pjaustyti ir tarkuoti. Turiu pripažinti, daržovių tarkavimas rankomis tikrai kiek užtrunka, o ir nusitarkuoti pirštą yra nemenka galimybė, mane pačią šis procesas dažnai sustabdydavo nuo patiekalų su tarkuotomis daržovėmis. Bet virtuvėje atsiradus multifunkciniam BOSCH MUM9 kombainui, kuris greitai ir patogiai tarkuoja, bei pjausto, pastebėjau, kad ir daržovių, pradėjau sunaudoti vis daugiau ir daugiau. Pjaustyklė šiame kombaine tvirtinasi lengvai ir greitai, bei turi 5 tarkavimo/pjaustymo diskelius, iš kurių 2 yra dvipusiai. Pirmojo pjaustymo disko viena pusė pjausto storesniais griežinėliais (pvz. bulves kepimui), o antroji plonesniais (pvz. agurkus azijietiškoms salotoms). Antrojo disko paskirtis – tarkavimas, viena pusė tarkuoja stambiai (būtent ja ir sutarkavau cukiniją šiems blynams), o antroji – smulkiai (puikiai tiktų krienų tarkavimui). Trečiasis diskas tarkuoja vidutiniškai, pats tas tarkuotiems bulviniams blynams. Dar vienas diskelis skirtas tarkuoti kiek stambiau, jo dar nespėjau išbandyti, o penktasis – plonam daržovių pjaustymui pvz. azijietiškiems patiekalams. Beje, dažnai manęs klausia, kokio svorio cukinijas tam tikriems receptams naudoju.  Norint tiksliau išmatuoti cukinijas tokiems patiekalams, kaip blynai, jas reikėtų prieš tai sutarkuoti ir sumaišius su druska gerai nusunkti, o tik po to matuoti stiklinėmis (250 ml). Kokio dydžio cukinija tilps į dvi stiklines, priklauso nuo jos amžiaus (jauna ar peraugusi), šviežumo (kuo šviežesnė tuo sultingesnė) ir tarkavimo stambumo (kuo smulkiau sutarkuosite, tuo daugiau sulčių išsiskirs). Ruošiant blynus, nusunkti cukinijas – būtina, nusunkus blynai nebus tokie drėgni, o ir miltų jų tešlai reikės kur kas mažiau. Tik svarbu, naudojant nusunktus ir pasūdytus cukinijų tarkius, ruošiant tešlą nepadauginti druskos, nes cukinijos po nusunkimo ir taip bus sūrios. Taigi, jei šaldytuve turite pakelį varškės, o iš sodo, kaimo ar kaimynų gavote didelę cukiniją, drąsiai vakarienei gaminkite skanius ir maistingus daržovių blynus.

Cukinijų blynai su varške ir žolelėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. ir cukinijų nuvarvinimas

Kasdienė vakarienė

Sudėtis

  • Blynams:
  • 2 stiklinių stambiai tarkuotų ir nusunktų cukinijų
  • 200 g sausos varškės
  • 2 didelių kiaušinių
  • 4 šaukštų šviesių speltų miltų
  • puokštės petražolių
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • 1 kupino šaukštelio druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • Jogurtiniam padažui:
  • 250 ml tiršto graikiško jogurto
  • ryšelio krapų
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pateikti:
  • pomidorų
  • bazilikų

Eiga

1

Cukinijas sutarkavau stambiau, elektrinio kombaino pagalba, jei tarkuosite rankomis, rinkitės ne smuklesnę, nei burokinę tarką. Ant tarkuotų cukinijų berkite šaukštelį druskos ir paminkykite rankomis, kad pradėtų sunktis cukinijų sultys. Pasūdytas cukinijas sudėkite į kiaurasamtį ir vis paspausdami palikite bent 15 minučių nuvarvėti. Nustebsite, kiek daug sulčių nutekės.

2

Dvi stiklines nusunktų cukinijų sumaišykite kartu su varške ir kiaušiniais, smulkiai pjaustytomis petražolėmis ir svogūnų laiškais, užbarstykite maltų pipirų, o jei trūksta ir druskos. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai berkite miltus ir užmaišykite tirštą blynų tešlą.

3

Jogurtinį padažą pagaminsite sumaišę visas nurodytas sudedamąsias dalis ir įberdami kapotų krapų.

4

Blynus kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus. Jei norite, kad būtų mažiau riebūs, iškepusius dėkite ant popierinio rankšliosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Pateikite su jogurtiniu padažu, pomidorais ir bazilikais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BOSCH Lietuvoje.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite