Vakar, vasaros pradžiai ir vaikų dienos proga, su dukra kepėme mano vaikystės sausainius. Šie nostalgiški varškės sausainiai su cukrumi labai lengvai pagaminami, jiems reikia vos kelių ingredientų – varškės, sviesto, miltų ir, aišku, cukraus. Varškės sausainiai priklauso tų senoviškų sausainių tipui į kurių tešlą cukrus neberiamas, bet tešla gardinama saldžiais priedais. Tuo pačiu principu ruošiami ir mano močiutės sausainiai, visų mėgstamos varškės skarelės su obuoliais bei varškės sausainiai su cinamonu. Ruošiant nostalgiškus varškės sausainius, tešlą reikia 3 kartus sulenkti ir kiekvieną kartą įspausti į cukrų. Tai toks magiškas procesas – įspaudi tešlą į cukrų, sulenki ir vėl įspaudi, ir vėl sulenki ir dar kartą įspaudi į cukrų, ir tik tada galima kepti. Kaip tai darau, žiūrėkite filmuotame recepto video.
Nostalgiškiems sausainiams labiausiai tinka baltasis smulkus cukrus, kuris geriau prilimpa prie tešlos. Baltojo cukraus naudoju labai nedaug, bet kai jau renkuosi kepiniams, kuriems jis būtinas, visada pasirenku ekologišką Panevėžio cukrų. Jis gaminamas iš Lietuvoje ekologiškai išaugintų cukrinių runkelių. Cukriniai runkeliai šiam cukrui auginami tik ekologinių ūkių sertifikuotuose laukuose, kuriuose nėra naudojamos cheminės medžiagos tręšimui ir apsaugai nuo piktžolių, ligų, kenkėjų, o derliaus nuimamas tik tradiciniu metodu. Jei jau naudojame daugiau cukraus, tebūnie jis ekologiškas!
Varškę sutrinkite šakute. Į varškę sukrėsite minkštą sviestą ir gerai išsukite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos, suberkite į varškės bei sviesto masę bei užminkykite tešlą. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą, kad subręstų bei atšaltų. Atšalusią tešlą padalinkite pusiau ir ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite kuo ploniau bei stikline įspauskite apskritimus. Į lėkštę suberkite cukrų. Kiekvieną tešlos apskritimą paspauskite į cukrų, užlenkite cukruota puse į vidų, tada vėl paspauskite į cukrų ir vėl sulenkite cukruota puse į vidų, kad gautųsi trikampis, kurio vieną pusę taip pat paspauskite į cukrų. Taip paruoškite sausainius iš visos tešlos. Kaip tai daryti, žiūrėkite filmuotame recepte. Paruoštus kepimui sausainius sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, cukruota puse į viršų. Sausainius kepkite 180 laipsnių įkaitintojke orkaitėje apie 25 minutes. Iškepusius palikite ataušti. Laikykite sausai iki kelių dienų. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DAN SUKKER LIETUVANostalgiški varškės sausainiai
Sudėtis
Eiga
Užrašai


Komentarai