APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Obuolių pyragas su šildančiais meduolių prieskoniais

Atėjus tikram rudeniui, net ir įprastą dieną, kad pakviptų ir sušiltų namai kepu paprastą, bet maistingą obuolių pyragą. Toks skanumynas namiškius visada pradžiugina po lengvos vakarienės, be to, jo atlieka dar ir kitam rytui. O kas gali būti geriau nei ankstyvą penktadienio rytą pradėti gabalėliu kvapnaus obuolių pyrago? Mažasis savaitgalis prasideda, laikas mėgautis rudeniu!

Šį receptą jau senokai nusižiūrėjau pas David Lebovitz, originalus receptas vadinasi Prancūziškas obuolių pyragas, bet aš savojo taip pavadinti negalėčiau, nes jame pakeičiau dalį tradicinių ingredientų maistingesniais bei adaptavau receptą savo skoniui. Originaliame recepte naudojami paprasti kvietiniai miltai ir rafinuotas cukrus, o aš, kaip visada, juos pakeičiau šviesiais speltų miltais ir nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Vietoj įprasto sviesto pyragui panaudojau lydytą ghi sviestą, kuris kepiniams labai tinka, nes yra kvapnus, nebeturi laktozės ir jo rūkimo temperatūra žymiai aukštesnė nei paprasto sviesto. Apie lydyto ghi sviesto panaudojimą konditerijoje rašau iš savo naujausioje knygoje Sezoninių skanumynų istorijos. Beje, šioje knygoje rasite ir 4 visai naujus skanumynų receptus su obuoliais. Svarbu žinoti, kad obuoliai pyragams tinka ne bet kokie. Stenkitės į pyragus pjaustyti tik kietesnius saldžiarūgščius obuolius, labiausiai tam tinkamos senosios obuolių veislės: antaniniai ar bogatyr. Šį pyragą kepiau kelis kartus, pirmą kartą su kietesniais obuoliais iš vyro močiutės sodo, o antrąjį jau iš gražiųjų parduotuvinių. Tai žinokite, skirtumas didelis, nes parduotuvinai obuoliai greičiau sukepė ir patęžo, o tuo pačiu obuolių pyragas prarado savo aukštį, nors jo skanumas tai tikrai niekur nedingo. Taigi, obuoliai nėra visi vienodi, vieni labiau tinka valgymui, o kiti kepimui. Prancūziška šio pyrago versija iškvepinta romu, o aš jį kvepinau šildančiais meduolių prieskoniais. Atšalus orams visada pasiilgstu salsvo šventinių meduolių kvapo, kuris labai tinka ir obuolių pyragams. Šildantys meduolių prieskoniai yra maišomi iš cinamono, gvazdikėlių, juodųjų pipirų, kvapniųjų pipirų, imbierų, kardamonų, muskatų riešutų. Kepant obuolių pyragą svarbu šių prieskonių nepadauginti, užteks tik vieno šaukštelio, nes padauginus, dėl mišinyje esančių pipirų, pyragas gali būti per aštus. Šį kartą meduolių prieskonių pati nemaišiau, o išbandžiau naujuosius meduolių prieskonius, kurie jau pasirodė visuose prekybos centruose. Šalant orams vis labiau įsigalėja ne tik obuolių pyragų, bet ir šildančių prieskonių sezonas! 

Obuolių pyragas su šildančiais meduolių prieskoniais

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
Kiekis: 24 cm skersmens kepimo formai
Gaminimo laikas: 20 min. Kepimo laikas: 50 min.

Be laktozės

Sudėtis

  • 1 kg kietų saldžiarūgščių obuolių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 3 kiaušinių
  • 8 šaukštų lydyto "Ghee" sviesto
  • 120 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 120 g šviesių speltų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelio "Santa Maria" meduolių prieskonių

Eiga

1

Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant pjaustytų obuolių užpilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.

2

Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite 8 šaukštus lydyto ghi sviesto ir įplakite jį į tešlą.

3

Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Miltų mišinį suberkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite gana skystą tešlą.

4

Į paruoštą tešlą suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o jos šonus ištepkite lydytu sviestu. supilkite tešlą su obuoliais ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą. Prieš pateikdami pyragą apibarstykite smulkintomis kokosų drožlėmis arba persijotais speltų miltais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su "Santa Maria Lietuva"


Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Renata B
    2018-12-05 at 4:00 am

    Ačiū už receptą. Kuo skiriasi ghee sviestas nuo paprasto sviesto? Ar galima su kviečių miltais? Dekui

  • Komentuokite