Ar pastebėjote, jog atėjus rudeniui aplinkui vyrauja daugiau oranžinių bei geltonų spalvų? Ir ne tik gelstančiuose medžių lapuose, bet ir sunokusiuose moliūguose, sultingose morkose, paskutiniuose svarainiuose ir šaltalankiuose? O mane šį rudenį gaminti įkvepia ir oranžiniai ciberžolių milteliai.
Turbūt, visi žinote, kad ciberžolė yra viena iš kario prieskonių sudedamųjų dalių. Ji ne tik suteikia skonio, bet ir maistą nudažo šilta geltona spalva. Ciberžolė kilusi iš Indijos, ten ji naudojama maistui jau daugiau nei 4000 metų. Šis prieskonis indų virtuvėje toks įprastas, kaip europiečių virtuvėje – druska ir pipirai. Angliškas ciberžolės pavadinimas turmeric jau keli metai minimas įvairiuose straipsniuose bei knygose apie sveiką gyvenseną. Kartais šis curcuma genties augalas dar vadinamas geltonuoju imbieru ar „indišku šafranu“. Po žeme augantys jų šakniastiebiai gali užaugti iki 5−8 cm ilgio. Jei imbiero šakniastiebiai kartais vadinami „rankomis“, tai ciberžolės − „pirštais“. Buvau nustebusi, kad iškasti šakniastiebiai net iki valandos virinami, kad nebedygtų ūgliai ir juos būtų galima greičiau išdžiovinti. Tik tada jie džiovinami saulėkaitoje, o paskui dar šlifuojami. Ciberžolės „pirštai“ išvirus tampa kieti kaip akmuo, todėl juos sumalti į gerai pažįstamus gelsvus miltelius reikalingas specialus malūnėlis. Štai kodėl ciberžolė dažniausiai parduodama malta, nes namuose ją sumalti būtų labai sunku. Kaip natūraliai auga ciberžolė, turėjau progos susipažinti, šį pavasarį, keliaudama po Indoneziją, aplankydama prieskonių augintojų ūkius.
Nors tradicinės Indijos medicinos ajurvedos gydytojai apie ciberžolę žinojo jau senų senovėje, bet visame pasaulyje ciberžolė pradėta dažniau naudoti tik pastaraisiais dešimtmečiais, kai vis daugiau žmonių suprato, jog šis prieskonis turi sveikatai naudingų savybių. Visgi reikia pripažinti, ciberžolės šiais laikais galima įsigyti daug kur ir kuo įvairiausios kokybės. Pati kokybiškiausia ciberžolė mus pasiekia iš savo tėvynės Indijos, tai yra Madraso ciberžolė. Kuo ryškesnė šio prieskonio spalva, tuo daugiau ciberžolėse kurkumino − medžiagos, suteikiančios ciberžolei ryškiai geltoną atspalvį. Madraso ciberžolė turi tinkamą kurkumino kiekį (3 proc.), o jos skonis vidutinio stiprumo, patinkantis Vakarų šalių gyventojams. Pirkdami ciberžolę būtinai atsižvelkite į jos kokybę ir į kurkumino kiekį, nes tik kokybiška ciberžolė turi daugiausiai naudingųjų medžiagų.
Paskutiniais metais net ir vaistinėse tapo paklausios maltos ciberžolės kapsulės, vartojamos kaip maisto papildas. Įdomiausia, kad ciberžolės medžiaga kurkuminas dar labiau sustiprina savo naudingąsias savybes jei yra papildoma piperinu t.y. juodaisiais pipirais. Tai sužinojusi kiekvieną kartą į patiekalą berdama ciberžolės, įberiu ir kokybiškų juodųjų pipirų.
Indijos gyventojai jau seniai vertina šį prieskonį ir naudoja jį įvairioms ligoms: anginai, viduriavimui, pilvo pūtimui ir net depresijai gydyti. O Vakarų pasaulyje atlikti šiuolaikiniai tyrimai leidžia spėti, kad kurkuminas mažina uždegimą ir turi labai stiprių antioksidantinių savybių. Būtent dėl kurkumino ciberžolė vis dažniau pripažįstama ypač sveikatai naudingu maistu.
Taigi, kaip į savo kasdienį maistą, net ir nebūnant indu, įtraukti kuo daugiau ciberžolės? Jei nenorite vartoti ciberžolės papildų iš vaistinės, rekomenduoju pasinaudoti šiais mano išbandytais patarimais:
- Pasiruoškite auksinę ciberžolės pastą. Ji, kaip koks pusgaminis, stovėdama šaldytuve ir šviesdma ryškiai oranžine spalva neleis jos pamiršti.
- Panaudodami auksinę ciberžolės pastą pasiruokite šiltą ciberžolės latte su mėgstamu augaliniu pienu arba šaltą ir gaivinantį ciberžolės pieną su ledukais. Šie gėrimai tikrai gardūs ir lengvai gali tapti skaniu jūsų įpročiu.
- Ciberžolės pastą taip pat galite panaudoti ir arbatai ruošti. Šiltame vandenyje ištiprinkite šauktelį minėtos pastos, gardinkite griežinėliu citrinos ir šaukšteliu medaus.
- Mažiausiai pastangų reikalaujantis gėrimas – paprasčiausias šaltas vanduo, kuriame ištirpintas šaukštelis ciberžolės pastos.
- Į pusrytinį daržovių ir vaisių kokteilį taip pat, dėl skonio, spalvos ir naudingumo galite įdėti šaukštelį ciberžolės pastos.
- Ciberžole skanu praturtinti įvairiausius maistingus užtepus: humusą, graikiško jogurto padažus, užtepus, kuriuose yra tarkuoto sūrio ir virtų kiaušinių.
- Kepdami daržoves nepamirškite jų prieš tai apibarstyti ciberžole, jų spalva ir skonis nuo to bus tik dar geresni.
- Gamindami rudeninį daržovių troškinį ar trintą moliūgų sriubą, juos paskaninkite ta pačia auksine pasta, kuri patiekalui suteiks ne tik skonio, bet ir šiltai gelsvos spalvos.
- Jei ciberžolės įmaišysite į pusrytinį omletą, jis bus ne tik naudingesnis, bet ir nusidažys gražia geltona spalva, net jei jo gaminimui naudosite ir blankių trynių parduotuvinius kiaušinius.
- Ciberžole skaninti ir dažyti galite net kepamų blynų tešlą, jie valgytojus nustebins savo gražiai geltona spalva.
- Indijoje ciberžole skaninami ryžiai, todėl jie būna tokios šiltai gelsvos spalvos. Mums irgi vertėtų perimti šią jų patirtį.
- Taip pat ciberžolė gali būti naudojama ir kaip produktų konservantas. Valgiai, kuriuose ji naudojama, ilgiau išlieka švieži.
O kur jūs dažniausiai naudojate ciberžolę? Dalinkitės savo patarimais komentaruose po šiuo straipsniu ir jau mėnesio pabaigoje laimėkite kokybiškų Madraso ciberžolių bei prieskonių su jomis rinkinį!
Saulėto ir sveiko rudens, bei skanių atradimų su ciberžole!
Straipsnis paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva
43 Comments
Violeta
2018-10-12 at 10:11 amNaudoju gaminant ryžius, vištieną, kiaušinienę. Kartais idedu į daržoves, bulvinius blynus.
Viktorija
2018-10-12 at 10:12 amLabai pamėgau ciberžolę pastaruoju metu. Naudoju ja ne tik veido kaukėms pagerinti, bet Ir skaninu blynus bei įvairiausius troškinius su mėsa Ir daržovėmis. Ciberžolė yra malonus atradimas ne tik man, bet ir mano šeimai, nes džiaugiamės puikiu skoniu ir išskirtinėmis maistinėmis savybėmis!
Toma
2018-10-12 at 10:21 amCiberžolę naudoju karštam gėrimui, paskaninu ja troškinius, įberiu ir į ryžius.
Gerda
2018-10-12 at 10:26 amCiberžolė man nepamainomi prieskoniai vegetariškoje mityboje, gaminant daržovių troškinius, sriubas, ryžius, bulvių patiekalus! Norisi išbandyti ir daugiau panaudojimų būdų. Stversiu ruošti tumerlic latte 😉
Ieva
2018-10-12 at 10:29 amEsu naudojus tik ryžių patiekaluose. Ačiū už idėjas! Pirmiausia išbandysiu su omletu ir blynais.
Vaida
2018-10-12 at 10:36 amĮ daugelį nesaldžių patiekalų – sriubas, troškinius, bulvinius patiekalus, ryžius, kuskusą. Mama jos ir į kavą įsibarsto, tik žinoma kukliai, vos vos paspalvina
Kristina
2018-10-12 at 10:37 amStengiuosi susidraugauti su ciberžole. Naudoju troškiniams, vištienai, ryžiams….
Alina
2018-10-12 at 10:44 amPuikūs prieskoniai, be kurių neįsivaizduoju savo virtuvės! Ciberžolė puikiai draugauja su agurkais. Tokiu būdu marinuoti jie patys skaniausi!
Lilija
2018-10-12 at 10:51 amViena iš prieskonių, kurią pastoviai turiu savo prieskonių dėžutėje. Ryžių, vištienos patiekalai, sriubą būtinai paskaninu. Ir darausi auksinį pieną, kuris ne tik pakelia nuotaiką, bet ir stiprina įmunitetą.
Inga
2018-10-12 at 12:50 pmLabai skanu su makaronais.
Dar tinka ruošiant indiškas krevetes (krevetės, pomidorai, svogūnai, česnakai, ciberžolės, juodi pipirai);
Žiemos arbatai (Imbieras, ciberžolės, gvazdikėliai, cinamonas, kardamonas, medus)
Eglê
2018-10-12 at 1:36 pmKiekvieną rytą į omletą 🙂
Vilija
2018-10-12 at 1:36 pmĮ troškinius, į sriubas, į tofienę, kartais arbatą pasidarau 🙂
Vilma
2018-10-12 at 1:37 pmCiberžolės mūsų šeimoje beriama praktiškai į visus nesaldžius patiekalus: sriubas, troškinius, košes, kepant kiaušinius ar kiaušinienę, omletą, verdant ryžius, makaronus. Net į mėsos, vištienos marinatus.
Milda
2018-10-12 at 2:17 pmDažniausiai dedu į daržovių troškinius. ?
Irma
2018-10-12 at 2:55 pmriebaliukams deginti labai gerai sueina ryta vos vos šiltas virintas vanduo su citrinų sultimis ir ciberžolike 😉
Agnė
2018-10-12 at 3:07 pmĮ mėsos patiekalus,salotas,omleta.
Kristina
2018-10-12 at 3:56 pmNaudoju visur, labai keista, bet mano dviejų metų dukrytė labai mėgsta makaronus su ciberžole☺
Sidona
2018-10-12 at 4:55 pmNaujoju gamindama ryzius, vistiena, troskinius ir net dedu i omleta. Ciberzole tinka i daugeli patiekalu. Puikus prieskonis.
Gintarė
2018-10-12 at 5:13 pmNaudoju kas antrame patiekale. Mums labai patinka !
Julius
2018-10-12 at 5:13 pmNaudoju daug kur, bet dažniausiai – gamindamas vištieną!
Airida
2018-10-12 at 5:39 pmCiberžolę atradau prieš metus. Labai patinka ir kol kas naudoju žiedinio kopūsto ir avinžirnių troškinyje. Geriu prieskonių su ciberžolę arbatą. Pradėsiu eksperimentuoti į kitus patiekalus, pasiūlymų tiek daug. ?
Sandra
2018-10-12 at 6:14 pmLabiausiai mėgstame berti į sriubą ir patiekalus su ryžiais? mums labai skanu!
Božena
2018-10-12 at 6:48 pmNaudoju ciberžolę arbatai: Pusė arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuotos ciberžolės
Medaus dėl skonio
Išspausto laimo sulčių (pagerina ciberžolės biologines savybes)
Žiupsnelis juodojo pipiro
1 puodelis karšto vandens Taip pat į omletą, salotas, paelija, spageti
Božena
2018-10-12 at 6:50 pmNaudoju arbatai, paelijai, omletui, spageti
Božena
2018-10-12 at 6:53 pmArbatai, omletui, paelijai, salotoms, spageti
Sandra
2018-10-12 at 7:10 pmNaudojame labai daug kur, ir įvairiuose patiekaluose. Į mėsos, makaronų patiekalus, arbatą, košes, omletą, troškinius. Taip pat kepu naminę avižinių miltų duoną su ciberžole. Taip pat darau ciberžolės kaukes odai. O dar vienas iš atradimų tai kefyras ar pasukos su žiupsniu ciberžolės. Šis prieskonis tiesiog vienas iš pačių geriausių prieskonių.
VLADAS
2018-10-12 at 7:23 pmvistienai , padazams ir omletui 🙂
Indira
2018-10-12 at 9:05 pmNaudoju labai plačiai–sriuboms, troškiniams , bulvių patiekalams, užtepėlėms..Ji tapo mano pačiu mėgiamiausiu prieskoniu.
Jūratė
2018-10-12 at 9:28 pmDedam į mėsos patiekalus, žuvies kepsnelius ir marinuojant agurkus.
Lina
2018-10-12 at 9:44 pmGaminant vištienos kepsnius,sriubas…
Aistė J.
2018-10-13 at 5:41 amNaudoju gamindama troškinius ir sriubas.
JOLANTA
2018-10-13 at 11:22 amCiberžolę pamėgau ir naudojam visam namuose gamintam maistui, košės, salotos, užtepėles pabarstau, troškiniams, mėsos, žuvies, paukštienos, makaronų patiekalams
Reinalda
2018-10-13 at 12:57 pmCiberžolę labai daug kur naudoju, dedu beveik į visas sriubas, man patinka skonis ir gelsva spalva. Visada kepdama vištieną naudoju ciberžolę, ryžiams paskaninti, makaronams. Ciberžolė – ne tik prieskonis, bet ir vaistas.
Edita
2018-10-13 at 1:09 pmCiberžolę savo virtuvėje naudoju gana plačiai, nes patinka, kad patiekalams suteikia dailų auksinį atspalvį, o be to, pasižymi sveikatinančiomis savybėmis. Dedu į sriubas, į troškinius, į užkepėles ir kt., taip pat darau kefyro kokteilį su ciberžole, imbieru, čili, cinamonu ir linų sėmenų arba chia sėklomis.
Lauryna
2018-10-13 at 9:38 pmPastaruoju metu pati nebepastebiu, kai gamindama tiesiu ranką į ciberžolę, net salotas su mocarelą apibarstau ja ir būtinai juodaisiais pipirais!!! Net ir vyras jau pamėgo ją 🙂 O vaikai mėgaujasi nežinodami, įvairiuose troškiniuose, ar rytiniame omletuke!
Rūta
2018-10-14 at 10:39 amNaudoju troškiniams ir ryžiams
Vilma
2018-10-23 at 1:50 pmLabai daug kur naudoju, dedu į troškinius, į grikius su daržovėmis, makaronų patiekalams, skaninu vištieną.
Ina
2018-10-23 at 2:58 pmŽinau kad ciberžolė labai naudinga mūsų organizmui. Ciberžolę naudojų tik arbatai: ciberžolė + imbieras + citrina ir medus. Visad turiu ją namie ir darbe 🙂
Renata
2018-10-23 at 3:31 pmGeriu dažnai ryte su šiltu vandeniu ir citrina, dar pipiro malūnėliu pasuku – tapo geru įpročiu. O jeigu kimba kokia liga – tai tiesiog privalomai išgeriu, ir niekada neįsisergu.
Ala
2018-10-23 at 6:49 pmDažniausiai gaminu vištienos biryani, o taip pat dažau kaiušinius per Velykas.
Aušra
2018-10-24 at 12:57 amGaminu krevetės su mango ir ciberžolės padažu.
INGREDIENTAI
Krevetės 15 vnt. šviežių
Mangas 1 vnt.
Žalioji citrina 2 vnt.
Česnakai 1 skiltelės
Čili pipiras 0,5 vnt.
Kuminai 1 arbat. š.
Ciberžolė 1 arbat. š.
Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
Druska 1 žiupsnelis
KAIP GAMINTI
1. Išdarinėkite krevetes – labai svarbu išpjauti juodus siūlus iš krevetės nugaros ir priekio. Nuplaukite ir gerai nusausinkite. Užtarkuokite 1 žaliosios citrinos žievelę, užberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
2. Į elektrinį trintuvą (blenderį) sudėkite nuluptą mangą, česnaką, čili, kuminą ir ciberžolę, išspauskite žaliosios citrinos sultis (ragaukite ir pradžiai išspauskite vieną) – viską sutrinkite iki vientisos masės.
3. Krevetes apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užmaukite ant iešmelių. Patikrinkite, ar iešmeliai telpa į keptuvę, jeigu ne – patrumpinkite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje 2–3 minutes.
4. Patiekite ant stalo su visais iešmeliais, ant kurių kepė, ir padažo indeliais šalia
Aušra
2018-10-24 at 1:02 amDedu į sriubas, vištienos kepsnius, pjaustytų bulvių plokštainį, ryžių košę
Renata
2018-10-25 at 11:05 amSveikinu Aušrą, laimėjusią ciberžolių prieskonių rinkinį! Ji pasidalino labai viliojančiu krevečių su mangų ir ciberžolių padažu receptu. Aušra, rašykite man, susitarsime dėl prizo atsiėmimo. Ir labai rekomenduoju žvilgtelti į Aušros receptą, nes vien jau beskaitant man seilės tysta 😉 https://www.sezoninevirtuve.lt/sauletai-nuotaikai-auksine-ciberzole/