4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Šokoladinis burokėlių pyragas

Šokoladinis burokėlių pyragas
Receptas įkeltas: 2012 Žiema
Recepto šaltinis: Nigel Slater knyga

12

15 min. gaminimas, 45 min. kepimas

  • 250 g virtų arba keptų tarkuotų burokėlių
  • 200 g tamsaus šokolado
  • 200 g sviesto
  • 135 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 3 šaukštų kakavos miltelių
  • 5 kiaušinių
  • 190 g cukraus
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
  • cukraus miltelių
 

Šis šokoladinis burokėlių pyragas pranoko visus mano lūkesčius, seniai bevalgiau tokį skanų ir drėgną šokoladinį pyragą.

Anokia čia šiais laikais naujiena – pyragai su daržovėmis! Visai nenoriu būti originali, tik labai seniai norėjau iškepti šokoladinį burokėlių pyragą, o dar kai tokį užmačiau savo naujoje Nigel Slater knygoje, tai iš kart pasiraitojau rankoves.

P.S. Pyragą pateikiau pagal recepto autoriaus rekomendacijas su plakta grietinėle ir aguonomis. Man asmeniškai jau buvo per daug to gėrio, gavosi toks „sviestas sviestuotas“, nors mėgstantiems riebiau  gal ir  turėtų patikti. Man skaniausias šis šokoladinis pyragas buvo vienas su Earl Grey arbatos puodeliu. Dieviškai skanus, nuodėmingai šokoladinis, burokėliai jam suteikė charakterio ir drėgnumo. Būtinai kepsiu ir kitą kartą, tik čili miltelių dėsiu kiek daugiau.

Recipe of the week

Pirmiausiai sulaužiau šokoladą, sudėjau jį į indelį ir stačiau į puodą su karštu vandeniu, kad ištirptų. Kai šokoladas ištirpo į tą patį indelį sudėjau smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Kai ir jis ištirpo sudėjau čili miltelius bei gerai išmaišiau iki vientisos masės.

Atskirame inde sumaišiau miltus, kepimo ir kakavos miltelius.

Kiaušinių baltymus atskyriau nuo trynių. Baltymus mikseriu išplakiau su cukrumi iki standumo, o trynius išsukau šokolado masėje. Į šokolado masę sukrėčiau tarkuotus virtus burokėlius ir gerai išmaišiau, tada supyliau plaktus baltymus bei atsargiai išmaišiau. Galiausiai subėriau pagamintą miltų-kakavos mišinį ir viską išsukau iki vientisos masės.

Apvalią 24 cm. torto formą ištepiau aliejumi ir supyliau tešlą.

Kepiau įkaitintoje iki 160 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Iškepęs pyragas per viduriuką turi būti kiek minkštokas, kaip ne visai iškepęs, išėmus iš orkaitės pyrago vidurys kiek įdumba, bet taip ir turi būti. Pyragas turi ataušti ir tik tada galima bus patogiai jį išimti iš kepimo formos. Pyragą puošiau iš popieriaus iškirptu burokėlio trafaretu.

Skanių pyragų!

Recipe of the week

Komentarai

  1. Chi, burokėlio trafaretas koks fainas :))

    Pyragas atrodo tikrai nuodėmingai, tik va man vis rankos neprieina iki saldžių kepinių su burokėliais..

    • Jurgita, tas trafaretas, tai mano mieliausiojo darbas :) Prašiau kad tik į ropę ar ridikėlį nebūtų panašus, bet visgi panašumų liko :) Mano rankos irgi ilgai iki jo tiesėsi, nuo pat rudens, bet dabar ne už ilgo planuoju ir antrą kart jį kepti.

    • Nida, internete jau seniai panašūs receptai skraido, seniai norėjau ir aš išbandyti, bet kai pamačiau jo receptą naujai skaitomoje knygoje, tai nesusilaikiau ir iškepiau. Man tai labai skanus buvo, burokėliai jam suteikia tokio drėgnumo ir žemės skonio. Taigi, pabandyk ir turėsi savo nuomonę apie jį :)

  2. O visiškai jokio skonio burokėlių nebuvo? Šiaip aš juos labai mėgstu, bet pagalvojus apie šokoladą ir burokėlius kažkaip neskanu burnoj pasidaro.

    Bet tas burokėlis ant pyrago kaip gražiai atrodo :)

    • Maisto Diletante, burokėlių skonio (bent jau tokio prie kurio mes pripratę) tai tikrai nesijaučia. Labai skanus šokoladinis pyragas, kas nežinojo, kad su burokėliais, nesuprasdami klausė kodėl jis toks dėgnas ir ko čia įmaišyta. Visiems ragavusiems patiko, tik reikia nugalėti stereotipą, kad burokėliai tik salotoms ir sriuboms skirti :)

  3. Smalsu išbandyt, kelis receptukus esu pasižymėjus, bet kaip visada bandysiu jau išbandyta :) O burokėlius per kokią tarką tarkuot? Vadinamąją burokinę ar smulkiau?

    • Violeta, aš irgi buvau kelis nusižiūrėjusi, bet apsistojau prie šio. Mano burokėliai buvo kepti ir tarkuoti burokine tarka, bet recepte buvo patariama tarkuosti smulkiau. Man tai labai tiko, kad ne visai smulkiai sutarkavau ir buvo rupiau.

  4. mane smalsumas irgi nuvedė kepti šio pyrago praeitą savaitgalį , bet jis manęs nesužavėjo, kažko trūko iki „pilno“ skonio 😉 pritariu, kad trafaretas atrodo labai mielai ir džiaugiuosi, kad pyragas išėjo skanus 😉

  5. Ir aš kepiau pyragą su burokėliais, tik sveikuolišką, be sviesto, šokolado, tik su kakava. Jei jau tas man patiko, tai šitas turėtų būti iš viso pasaka :)

    • Viktorija, na manasis tai tikrai visai ne sveikuoliškas :) Pritariu tau, kad su tiek sviesto ir šokolado jis net didžiausiems smaližiams turėtų tikti :)

    • Mielas Anonime, pilnai pritariu jūsų nuomonei, burokėliai šiam pyragui suteikia gilumo ir nenusakomo skonio, čia jie labai tinka. O čili suteikia pyragui dar daugiau šarmo :)

  6. Aušra, Nigel Slatel yra vienas žymiausių Anglijos šefų, rašančių apie maistą. Jis toks natūralistas, savo receptuose naudoja daug vietinių sezoninių vaisių ir daržovių. Ši knyga „Tender“ sudaryta iš dviejų tomų, viena apie daržoves, o kita apie vaisius. Šioje knygoje pateikiami ne tik „nuogi“ receptai, bet išsamiai aprašomos ir pačios daržovės/vaisiai, su kuo jie tinka ir kaip auginami.

  7. Nerealu Rennie!!! labai gražus trafaretas, nuostabiai papuoštas pyragas! Tikrai, kad gražiau papuošti burokėlių pyrago ir nebūtų įmanoma :)

  8. Tik ką išsikepiau ir suvalgiau gabalėlį… mmmm… laaaabai skanus. Tikrai.
    Gaminant šiek tiek nukrypau nuo recepto: su cukrumi suplakiau ne baltymus, o trynius (apsižioplinau skaitydama receptą), antra, pirmiau į šokolado-sviesto-trynių masę supyliau miltų-kakavos-kep.miltelių mišinį, tik po to atsargiai įmaišiau suplaktus baltymus. Pastarasis „nusižengimas“ buvo padarytas sąmoningai, nes, mano galva, jei miltus įmaišome po baltymų, ir dar išsukame, prarandame visą į baltymus įplaktą orą ir kepinio purumą (būtent dėl jo ir plakam putas).
    Rezultate gavau nuostabų pyragą be įdubusio viduriuko. Ačiū už receptuką. :)

  9. Mielas Anonime, džiaugiuosi, kad patiko. Kadangi, kepiau pagal knygos receptą, tai ten buvo nurodyta miltų mišinį supilti gale. Šio pyrago esmė ne purumas, o drėgnumas, tai tie baltymai didelės reikšmės čia nesudaro. O pyragas su tuo įdubimu viduje, gaunasi dar labiau drėgnesnis, tik reikia valgyti jau praaušusį. Bet kokiu atveju džiaugiuosi, kad išbandėte, kad jums patiko ir kad receptąadaptavote savo skoniui :)

  10. Seniai norejau isbandyti si sokoladinio pyrago varianta – labai aciu uz pasidalinima! Pabandziau, tikrai patiko. Kita karta deciau maziau cukraus – mano skoniui jis siek tiek per saldus:).
    Ir, aisku, maniskiam pyragui labai truko tokio nuostabaus trafaretinio piesinuko – prisidedu prie pagyru!:-)

    • Primavera, aišku, cukraus kiekį galima reguliuoti pagal savo skonį, man šokoladiniai pyragai irgi galėtų būti mažiau saldūs :) O trafaretąs lengviausias papuošimo būdas, išsikirpai, uždėjai ant pyrago ir štai pyragas jau rafinuotesnis :)

  11. Nerealus pyragas! Š kepu šį pyragą, ir darau tortą :) Pjaunu biskvitą į tris blynus,pertepu plakta grietinėle ir vyšniomis – nebuvo dar nei vieno, kuriam nepatiktų. O ir pasakius, koks čia tortas, iš nuostabos akys išsiplečia 😀 Ačiū!

  12. Rennie – nuostabus pyragas!!! Ir kaip greit pagaminamas! Šeimynai labai patiko, prašė iškepti dar ! :) Ačiū už nuostabų receptą – einu žvalgytis į dilgėlių ir kepsnių skyrelius – visgi sezonas prasideda :)

  13. Na, pagaminimas man uztruko ne 15 min… net negaliu pasakyti, kodel. Net ne del judejimo, nors pastaruoju metu esu gan nerangi (40 ta nestumo savaite). Gal kazkaip vis bandziau nepamirsti, ka po ko imaisyti.. 😀 kita karta gal greiciau gausis, nes TIKRAI DAR KEPSIU!. Aciu uz puiku recepta! Dejau 4 didelius kiausinius, baltymai gerai neissiplake (pakliuvo trynio), viduriukas neikrito, bet pyragas gavosi TOBULAS. 😉 trapus, bet dregnas. Man nesijaucia burokeliai visiskai, nors vyras sako, kad poskonyje kazkoks „burokelis lieka“.. 😀

  14. Ruduo man kažkodėl yra pyragų ir keksiukų metas, o jį pasitikau su šiuo nuostabaus skonio pyragu. Burokėlius tarkavau smulkiai, tai neįgudę receptoriai net neįtartų, kad jų ten iš viso yra. Taip pat dėjau mažiau cukraus nei nurodyta ir kitą kartą tikrai įdėsiu daugiau čili paryškinti skoniui. Ačiū už tokį nuostabų ir netikėtą atradimą! Dar tikrai kepsiu ir ne kartą.

  15. Sveiki,kepu šį pyragą jau trečią kartą,puikus skonis ir burokėlių visai nesijaučia.Tik maišau pilno grūdo miltus su speltos,man taip kažkiek sveikiau.Norėjau paklaust,kokie miltai dar tiktų šiam pyragui tik be kvietinių?Ir dedu rudojo cukraus,sodrumą duoda.

    Pagarbiai Ramunė

  16. Labai įdomus receptas, noriu išbandyti! Bet neturiu svarstyklių (tik matuoklį miltams, cukrui). Gal preliminariai prisimenat, kiek ir kokio dydžio burokėlių sudėjot? :)

  17. Sveiki , kaip tik vakar kepiau šį pyragą. Viską dariau pagal receptą, tik cukraus dėjau mažiau. Pyrago konsistencija gavosi ideali, bet ..burokėlis man visiškai permušė skonį, buvo dominuojantis skonis 😕. Prieš tai juos buvau iškepusi orkaitėje suvyniotus į foliją. Dėjau tiek, kiek nurodyta recepte, nei gramu daugiau.

    • Na burokėlių irgi būna visokių rūšių, gal jūsų labai išraškingas pasitaikė 😉 Šiaip pyrage labai smarkiai burokėliai tikrai nesijaučia, jie pyragui priduoda tik tokį žemišką skonį

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės