APP/ Mėsa/ Ruduo/ Visi receptai/ Žiema

Kepta žąsis ant raugintų kopūstų su džiovintomis slyvomis ir obuoliais

Savaitgalis prieš Martynines! Jei šeimoje, draugų būryje ir giminėje turite Martynų ar Martynukų, nepamirškite lapkričio 11 dieną (ateinantį trečiadienį) jų pasveikinti su vardadieniu. Šv. Martyno vardadienis nėra tik paprastas vardadienis, šią dieną nuo senų laikų buvo švenčiama paskutinė visuotinė rudens šventė. Tą dieną tradiciškai būdavo kepama žąsis ir pradedamas šių paukščių sezonas.

Pagal šią Martyninių tradiciją stengiuosi kiekvienais metais paminėti savo vyro Martyno vardadienį ir iškepti kokį nors paukštį. Turiu prisipažinti, kad žąsį kepti šią dieną, per visus tuos bendro gyvenimo 24 metus, turėjau prabangos vos kelis kartus. Šiemet mano Martynui pasisekė – iškepiau didelę ir riebią, net 5 kilogramų žąsį. Paukštį užsisakiau iš mėsinės The Farm ir man šviežut šviežutėlį paukštį atvežė tiesiai iš ūkio. Jei ne Martyninėms, tai artėjančioms Kalėdoms, nors kartą metuose, išsikepti žąsį tikrai verta! Šis receptas su tradicinais lietuviškais ingredientais: rauginais kopūstais ir obuoliais. Jei turite kepimo skardą su grotelėmis, rekomenduoju paukštį guldyti ant grotelių virš troškinamų kopūstų. Lėtai kepdama žąsis paleis savo riebalus, kuriuose išsitroškins aromatingi kopūstai, o pati žąsis vienodai iš visų pusių apkeps. Pradžioje kepkite žąsį aukštesnėje temperatūroje, kad ji apskrustų, o po to temperatūrą sumažinkite ir kepkite dar apie 2,5 val., priklausomai nuo jūsų turimo paukščio dydžio. Kiek reikia kepti paukštį, galite lengvai apsiskaičioti 1 kg – 0,5 val. kepimo. Kad troškinti kopūstai būtų išraiškingesnio skonio, juos skaninau karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis. Tai toks šventinis ir kartu paprastas receptas. Manau, kad jį būtinai kartosiu ir per Kalėdas, nes namiškiams labai patiko, tik reikės mėsinėje The Farm užsisakyti didelę ir riebią sezoninę lietuvišką žąsį. Beje, nuo keptos žąsies atlikusio kaulų karkaso neišmeskite, jis puikiai tiks žąsienos sultiniui, su kuriuo kitą dieną galėsite išvirti raugintų kopūstų sriubą. Visus Martynus ir Martynas sveikinu su artėjančiu vardadieniu!

Kepta žąsis ant raugintų kopūstų su džiovintomis slyvomis ir obuoliais

7 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 5 (7 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. Kepimo laikas: 3 val.

Šventiniai pietūs

Sudėtis

  • 1 žąsis apie 5 kg
  • 2 kg raugintų kopūstų
  • 4 mėlynųjų svogūnų
  • 200 g džiovintų slyvų
  • 4-6 obuolių
  • 2 šaukštų kmynų
  • 1 šaukšto cukraus
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
  • kelių lauro lapų
  • kelių kvapniųjų pipirų
  • kelių kadagio uogų
  • aliejaus kepti

Eiga

1

Iš vakaro žąsį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Paukštį ištrinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir kmynais. Statykite į šalydytuvą nakčiai, kol ateis laikas kepti.

2

Kelios valandos prieš kepimą, išimkite žąsį iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Žąsį prikimškite pusiau perpjautais obuoliais. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite plunksnelėmis pjaustytus mėlynuosius svogūnus. Apibarstykite juos druska ir šaukštu cukraus, kepdami maišykite, kol karamelizuosis ir gražiai apkeps. Džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuplaukite.

3

Kepimo skardoje sumaišykite raugintus kopūstus su keptais svogūnais ir džiovintomis slyvomis, berkite kvapniųjų pipirų, kadagių uogų, įmeskite kelis laurų lapus ir įpilkite vandens tiek, kad kopūstai būtų jame apsemti. Virš kopūstų skardos dėkite kepimo groteles ir ant jos guldykite žąsį. Jei grotelių neturite, žąsį guldykite tiesiai ant kopūstų.

4

Žąsį su kopūstais pašaukite kepti į įkaitintą iki 220 laipsnių orkaitę 15 minučių. Per tą laiką žąsis apskrus ir pradės bėgti riebalai. Po 15 minučių temperatūrą sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite žąsį dar 2,5 valandos, jei žąsis yra apie 5 kg svorio. Kiek reikia kepti kitokio dydžio žąsį, galite apskaičiuoti patys 1 kg - 0,5 valandos kepimas. Ilgai kepant žąsį, kartu išsitroškina ir kopūstai nuo žąsies varvančiuose riebaluose.

5

Iškepusią žąsį uždenkite folija ir palikite 15 minučių šiltai, kad mėsos sultys vienodai pasiskirstytų. Pjaustykite žąsį ir pateikite ją su kartu su troškintais kopūstais ir keptais obuoliais.

6

Keptos žąsies kaulų karkaso neišmeskite, iš jo jo galėsite kitą dieną išvirti labai aromatingą keptos žąsies kaulų sultinį. O žąsies taukų perteklių kepimo skardoje nupilkite ir padėkite į šaldytuvą, juose galėsite skaniai kepti bulves.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su mėsine THE FARM

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite