APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Citrininis keksas su aguonomis

Šioms Kalėdoms kviečiu išbandyti citrinų, aguonų ir vanilės skonių derinį. Citrinins keksas, sulaistytas citrinų sulčių sirupu jau seniai gyvena mano tinklaraštyje čia, o knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” surašiau ir jogurtinio citrinų kekso sulieto medaus ir citrinų sirupu receptą. Naujojo citrininio kekso receptą užmačiau pas žymų pranczų konditerį Olivier Laine, jis darbuojasi Paryžiaus Ritz viešbutyje. Šis citrinins keksas visa galva aukščiau, toks šventinis, drėgnas ir aromatingas su traškančiomis aguonų sėklytėmis. Citrinos ir aguonos – puiki pora, o jei į jų draugiją pakviesime ir kokybišką vanilę, kepinys tiesiog tirps burnoje.

Tikras vanilės kvapas – tik nuo tikrų vanilės sėklyčių! Vanilinį cukrų visada naudoju su natūralia vanile. Jei pačių vanilės ankščių ne visada turiu, nes jos greitai sudžiūva, tai Santa Maria vanilinio cukraus su natūraliomis vanilės sėklytėmis turiu visada. Besirenkantiems ir svarstantiems, kokį skanumyną iškepti šioms Kalėdoms, kviečiu peržvelgti mano ruoštą elektroninę knygą “Kalėdiniai skanymynai. Europos kepinių tradicijos”, ją nemokamai galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio . Malonaus Kalėdų šventės planavimo!

Citrininis keksas su aguonomis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: pailgai kekso formai
Kepimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • 2 citrinų smulkiai nutarkuotos geltonosios žievelės
  • 180 g cukraus
  • 100 g kiaušinių (apie 2 kiaušinių)
  • 100 g kiaušinių trynių (apie 5 kiaušinių trynių)
  • 145 ml riebios grietinėlės
  • 225 g kvietinių miltų (labiausiai tinka kruopnilčiai "Ekstra" tipo)
  • 7 g SANTA MARIA kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 2 šaukštelių SANTA MARIA vanilinio cukraus
  • 90 g lydyto sviesto
  • 2 šaukštų aguonų
  • Sirupui:
  • 2 citrinų sulčių
  • 100 g cukraus
  • Apibarstyti:
  • 2 šaukštų aguonų
  • Papuošimui:
  • citrinų žievelių cukatų

Eiga

1

Paruoškite tešlą. Du kiaušinius ir atskirtus kiaušinių trynius gerai ištrinkite su cukrumi kol pabals, tada smulkiai įtarkuokite dviejų citrinų žievelę, vanilinį cukrų, supilkite grietinėlę ir išmaišykite, supilkite lydytą sviestą. Miltus išmaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Miltų mišinį ir aguonas įmaišykite į paruoštą masę.

2

Kekso formą ištepkite sviestu, gausiai apibarstykite jos sieneles aguonomis (stenkitės, kad jų kuo daugiau priliptų prie sienelių) ir supilkite tešlą. Kepkite įkaitintoje iki 160 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas išliks sausas.

3

Kol kepa keksas pasiruoškite citrininį sirupą. Iš dviejų citrinų, nuo kurių jau nutarkavote žievelę, išspauskite sultis ir jas sumaišykite su cukrumi, kol jis ištirps. Dar karštą keksą suliekite paruoštu citrininiu sirupu ir kekso viršų apibarstykite aguonomis. Kai keksas kiek praauš apversdami jį išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių pilnai ataušti. Keksą puoškite citrinų žievelių cukatais. Jį galite iškepti prieš kelias dienas, šis keksas ilgai išlieka drėgnas ir skanus.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite