APP/ Ruduo/ Sriubos/ Visi receptai

Kreminė cukinijų sriuba su porais ir ciberžole

Ar dar turite didelių cukinijų? Tik neapsimetinėkime, jog auginame ir valgome tik nedideles jaunas ir į derliaus grožio konkursus tinkamas cukinijas. Visi, auginantys cukinijas, žino, jog jaunos ir nedidelės jos dera tik vasarą ir rudens pradžioje. Jaunų ir visada vienodo dydžio cukinijų ištisus metus nusipirkti galima nebent prekybos centre! Kad cukinijų turėtume ir vėlų rudenį, dažniausiai paskutinias užsimezgusias cukinijas palieku augti iki šalnų. Per tą laiką jos užauga didesnės su susiformavusiomis sėklomis, bet tokiomis rudeninėmis cukinijoms dar galima mėgautis visą rudenį, nes nuskintos jos kuo puikiausiai išsilaiko ilgiau. Jaunos cukinijos skirtos vieniems receptams, o didelės – kitiems. Pastarosios dažniausiai naudojamos tarkuotiems blynams, sriuboms arba troškiniams.

Sveikesnę cukinijų sriubą su porais mane pagaminti įkvėpė klasikinė prancūziška bulvių ir porų sriuba, kuri tradiciškai gardinama riebia grietinėle. Šioje sriuboje bulves – atstoja cukinijos, tik kelias bulves įmečiau dėl kreminės sriubos konsistencijos. Sezoninai porai su svogūnais ir česnakais abiejuose sriubų variantuose yra būtini! Cukinijų sriubą skaninau Santa Maria malta ciberžole, kuri suteikė ne tik pikantiško aštumo, bet ir ryškai geltonos spalvos. Orams šąlant, gamindama stengiuosi į maistą berti daugiau šio ryškaus prieskonio, kuris garsėja savo priešuždegiminėmis savybėmis bei laikomas stipriu antioksidantu. Kurkuminas – pagrindinė ciberžolės veiklioji medžiaga vertinama už savo gerąsias sąvybes, kurias dar labiau sustiprina piperinas, randamas juoduosiuose pipiruose. Todėl į patiekalą berdami ciberžolės, kartu būtinai įberkite ir juodųjų pipirų. Apie ciberžolės naudingumą esu rašiusi šiame straipsnyje. Vietoj riebios grietinėlės, naudojamos tradiciniame recepte, panaudojau Santa Maria vidutinio riebumo (18%) kokosų pieną. Kreminė cukinijų ir porų sriuba yra šildanti bei maistinga, ypač tinkanti lietingo rudens vakarienėms.

Kreminė cukinijų sriuba su porais ir ciberžole

5 votes, average: 3,00 out of 55 votes, average: 3,00 out of 55 votes, average: 3,00 out of 55 votes, average: 3,00 out of 55 votes, average: 3,00 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 amenims
Gaminimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • 1 kg pjaustytos cukinijos be sėklų, o jei oda jau sukietėjusi ir be odos
  • 200 g nuskustų bulvių
  • 1 didelio arba 2 mažesnių porų
  • 3 lapkotinio saliero kotų
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1200 ml daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 šaukštelio SANTA MARIA ciberžolių miltelių
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • druskos pagal skonį
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 200 ml kokosų pieno, naudojau SANTA MARIA 18% riebumo
  • lydyto sviesto arba kokosų aliejaus kepti
  • Patiekti:
  • šviežių salierų lapelių
  • kelių šaukštų lukštentų kanapių sėklų

Eiga

1

Šiai sriubai geriausiai naudoti dideles, peraugusias rudenines cukinijas. Cukiniją supjaustykite, išimkite jau susiformavusias jos sėklas, jei odelė sukietėjusi - ją nulupkite, jei minkšta - palikite. Cukiniją supjaustykite stambiais gabalėlais. Bulves nuskuskite, taip pat supjaustykite. Porą perpjaukite išilgai pusiau ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad tarp jo sluoksnių neliktų smėlio bei supjaustykite. Svogūną su česnakais nulupkite ir stambiai supjaustykite. Salierų kotus taip pat supjaustykite.

2

Puode, įkaitintame lydytame svieste ar kokosų aliejuje, pakepinkite porus su svogūnais ir česnakais. Kai jie apkeps, suberkite pjaustytus salierų kotus. Tada berkite maltos ciberžolės, maltų juodųjų pipirų ir druskos. Kai prieskoninės daržovės apkeps, į puodą suberkite pjaustytas cukinijas, maišydami jas kelias minutes pakepinkite. Tada į puodą su daržovėmis supilkite sultinį ir suberkite pjaustytas bulves. Daržoves sultinyje virkite apie 15 minučių, kol pilnai suminkštės.

3

Daržoves su sultiniu sutrinkite į vientisą kreminės konsistencijos sriubą, pilkite kokosų pieną, šaukštą citrinų sulčių, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei reikia, papildomai berkite druskos ir maltų pipirų.

4

Sriubą pilkite į lėkštes, apibarstykite kapotais salierų lapeliais ir lukštentomis kanapių sėklomis.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite