Šis senovinis receptas kilęs iš Toskanos miesto Siena. Šiame mieste jis gaminamas net nuo 13 amžiaus ir yra vienas seniausių desertų Europoje. Seniausiuose receptuose minima, kad panforte buvo gaminamas ne tik su vietiniais riešutais, džiovintais vaisiais, medumi, bet ir skaninamas iš už jūrų marių atgabentais juodaisiais pipirais. Šiais laikais panforte yra daug ir pačių įvairiausių receptų. Kai su šeima keliavome po Toskaną, buvome užsukę į viduramžiais dvelkiančia Sieną, kurioje radau specializuotą krautuvėlę su pačių įvairiausių skonių panforte. Tradiciškai toks desertas siejamas su Kalėdomis. Jį ragaudama ir vėl mintimis sugrįžau į saulėtą Tokanos miestą Sieną.
Šį receptą įtraukiau į savo naująją e-knygelę “Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos”, kurią nemokamai galite pasisiųsti iš mano blogo. Šią knygelę ruošiau kartu su jos mecenatu Santa Maria Lietuva, o kiekvieną receptą šioje knygoje iškvepinau šildančiais prieskoniais. Šis Panforte kvepia cinamonu ir kardamonu. O kad būtų lengviau šį skanumyną gaminti nufilmavau video receptą, kurį rasite Sezoninės virtuvės IGTV.
Kalėdinis receptas Riešutus pakepinkite nekarštoje orkaitėje, kad apskrustų. Patrinkite juos tarp rankų, kad nubyrėtų luobelės. Miltus sumaišykite su kakavos milteliais, suberkite kepintus riešutus, pjaustytas džiovintas slyvas, džiovintas vyšnias ir prieskonius. Viską išmaišykite. Vandens garų vonelėje ištirpinkite laužytą šokoladą. Medų ir cukrų sudėkite į puodą ir šildykite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Virkite ant žemos temperatūros apie 5 minutes. Į miltų, riešutų ir džiovintų vaisių mišinį supilkite tirpintą šokoladą ir medaus-cukraus sirupą ir iš karto gerai išmaišykite. Tai patogiausia daryti rankomis, užsidėjus gaminimui skirtas pirštines. Kepimui skirtos formos dugną ir šonus išklokite kepimo popieriumi. Į taip paruoštą formą sukrėsite paruoštą tešlą ir ją rankomis paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų. Šaukštu palyginkite kepinio viršų ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 150 laipsnių orkaitę 40 minučių. Iškepusį skanumyną, palikite praaušti, apibarstykite cukraus milteliais, įsukite į foliją ir padėkite laukti Kalėdų. Šokoladinis PANFORTE su džiovintomis slyvomis ir vyšniomis
Sudėtis
Eiga


Komentarai