Ateinat žiemos sezonui vis dažniau ir dažniau iš prieskonių spintelės pradedu traukti kvapnųjį cinamoną. Visai natūraliai, vos tik atšala orai, norisi jaukumo, o cinamono kvapas labiausiai jo ir suteikia.
Kai kvepiančiai Nostalgiški skanumynai knygai spaustuvėje rinkau kvapą, net neabejodama, išuosčiusi visą eilę kvapų, pasirinkau būtent cinamoną. Jis man primena vaikystę: mamos virtą manų košę su cinamonu ir cinamonines bandeles iš tuo metu labiausiai lankytos cukrainės. Drąsiai šį prieskonį galėčiau priskirti prie vienų labiausiai mėgstamų lietuvių prieskonių, nes vos tik ateina ruduo – kepame įvairiausius obuolių pyragus su cinamonu, o atėjus žiemai minkome mielinias bandeles ir pyragus taip pat su cinamonu. Cinamonas – tikras šaltojo sezono šildančių prieskonių karalius. Jis taip pat yra neatskiriama meduolių prieskonių mišinio ir tradicinių amerikietiškų moliūgų pyrago prieskonių dalis. Mėgstamiausius mano patiekalus su cinamonu tinklaraštyje rasite čia. O knygoje “Nostalgiški skanumunai” esu surašiusi vaikystės bandelių su cinamonu, obuolių plokštainio bei vaikystės obuolių pyrago su cinamonu receptus. Naujausioje knygoje Sezoninių skanumynų istorijos receptų su cinamonu irgi visa eilė: cinamoninis obuolių tortas, obuolių pyragas su alyvuogių aliejumi, trapios tešlos pyragas su obuoliais, pastarnokų ir morkų tortas, moliūgų pyragas su apelsinais…
Esu skaičiusi, jog Europoje vieni daugiausiai cinamono suvartoja būtent skandinavai. Kepinių su cinamonu tradicijos ten labai gilios. Vien tik Švedijoje kepamų cinamoninių skanumynų galima būtų suskaičiuoti visą eilę. Vienos populiariausių – bandelės su cinamonu kanelbulle. Šios bandelės Švedijoje turi net savo šventę – spalio 4 dieną švedai švenčia Nacionalinę Cinamoninių Bandelių dieną. Kiekvienas smaližius tą dieną norėtų atsidurti Švedijoje! Ši bandelė yra vienas iš privalomų skanumynų ant tradicinio švedų fika kavos pertraukėlės stalelio, kai jaukiai geriama kava ir valgomi skanumynai ne tik sušlido, bet ir suteikia jaukumo. Kas jau kas, bet švedai suprata, kas yra kokybiškas cinamonas! Todėl užsukusi apsipirkti į prekybos centrą visada renkuosi Švedijoje supakuotą ekologišką cinamoną.
Cinamono skonis ir kvapas labiausai priklauso nuo to, kur jis buvo augintas: Kinijoje, Indonezijoje, Vietname ar Širi Lankoje. Man, kaip maisto tinklaraštininkei, labiausiai rūpi šių cinamonų skonio skirtumai ir savybės. Pavyzdžiui cinamonas iš Indonezijos (Burmano cinamonas) pasižymi saldžiu ir sodriu medžių, riešutų ir mėtų kvapu. Jo skonis saldus ir turi pelėsio, migdolų bei marcipanų poskonių. Cinamonas iš Vietnamo (saigoninis cinamonas) panašaus, bet silpnesnio skonio. Cinamonas iš Šri Lankos (ceiloninis cinamonas) stipriai kvepia vaisiais, rabarbarais ir vanile. Jo skonis saldus, švelnus, itin aromatingas, primenantis vaisių bei raudonų obuolių skonį. Ceiloninis cinamonas labai gerai dera prie saldžių patiekalų, todėl juo skanu gardinti desertus, ypač jeigu juose yra vaisių, jį derinkite su subtilaus skonio ir gėlių aromato turinčiais patiekalais. O kininį cinamoną derinkite su stipraus bei sodraus skonio pikantiškais patiekalais pvz. marokietiškam troškiniui tagine. Šis cinamonas yra ir kvapniojo prieskonių mišinio gram masala bei kiniško penkių prieskonių mišinio pagrindas. Burmano cinamonas turi daug eterinių aliejų, suteikiančių sodraus skonio ir aštrumo, labai mėgstamo Vakarų šalių virtuvėse. O ekologiškas maltas Burmano cinamonas iš Indonezijos yra švelnesnio ir tyresnio skonio negu įprastas Burmano cinamonas bei mažiau juntamo mėtos poskonio. Būtent jį dažniausiai ir renkuosi savo kepamiems skanumynams.
Nesvarbu iš kur atkeliauja cinamonas, jo kvapą ir skonį nulemia šio prieskonio aliejinėje dalyje esantis cinamaldehidas. Būtent ši medžiaga šiame prieskonyje yra atsakinga už didžiąją dalį teigiamų cinamono savybių sveikatai. O jų cinamonui yra priskiriama tikrai ne mažai:
- stiprus antioksidantas
- natūralus maisto konservantas
- turi antiuždegiminį efektą
- gali sumažinti cukraus lygį kraujyje
- turi antigrybelinių bei antibakterinių savybių
Taigi, atšalus orams ne tik dėl jaukumo verta išsikepti skanumynų su kvapniu cinamonu bei pasiruošti cinamonu kvepiančios arbatos ar karšto gėrimo. Svarbiausia išsirinkti tinkamą bei kokybišką cinamoną, kad cinamaldehidų suteikiamas kvapas, skonis ir nauda jame būtų kuo didesnė.
O dabar tradiciškai skelbiu konkursą norintiems laimėti kokybiškiausių cinamono prieskonių! Koks patiekalas su cinamonu jūsų yra pats mėgstamiausias? Dalinkitės komentaruose po šiuo straipsniu ir jau po savaitės, jaukiam švenčių laukimui, laimėkite kokybiško cinamono bei prieskonių su juo rinkinį!
Jaukios ir kvapnios ateinančios žiemos!
Straipsnis paruoštas bendradarbiaujant su “Santa Maria Lietuva”.
70 Comments
Gintarė
2018-11-29 at 11:14 amMan pats skaniausias patiekalas su cinaminu yra tradicibės mielibės bandelės 🙂
Jovita
2018-11-29 at 3:23 pmNeįsivaizduoju obuolių pyrago be cinamono ir dar mėgstų į daržovių troškinius kur daug paprikos
Jovita
2018-11-29 at 3:25 pmNeįsivaizduoju obuolių pyrago ir dar su troškintom dažovėm kur daug paprikos
Božena
2018-11-29 at 4:32 pmSILKĖ SU CINAMONU.
Reikės: 700g silkės filė
2 vnt dideli svogūnai
1l vandens
4 a.š. cukraus
1a.š. cinamono
1 v.š. aliejaus
pipirų
5 v.š. acto Gaminimas:
Žingsnis 1
Silkę nuploviau po šaltu vandeniu ir supjausčiau į vieno kąsnio dydžio gabalėlius ir sudėjau į dubenį. Į jį taip pat sudėjau ir žiedais pjaustytus svogūnus.
Žingsnis 2
Sumaišiau cukrų ir cinamoną ir supyliau į dubenį ant silkės ir svogūno. Tada supyliau vandens (tiek kad viską apsemtu). Įdėjau pipirų, aliejaus ir acto ir gerai išmaišiau.
Žingsnis 3
Dubenį uždengiau ir padėjau į šaldytuvą, bent jau 12 val. kuo ilgiau marinuojasi tuo skanesnė ir mėsingesnė silkė gaunasi.
Čia kiekis nurodytas kuomet šia silkę valgys nemažai žmonių. Jei valgys tik du žmonės, tuomet pakanka ir dviejų filė. Skanaus!
Justina
2018-11-29 at 4:33 pmMielinės bandelės
Renata
2018-11-29 at 4:38 pmObuolių pyragai, mielinės bandelės su cinamonu.
Vilma
2018-11-29 at 4:38 pmSu cinamonu labiausiai mėgstu obuolių pyragą ?
Inga R
2018-11-29 at 4:40 pmObuolių pyragas 😉
Raimonda
2018-11-29 at 4:41 pmCinamonines bandeles ❤️
Ruta
2018-11-29 at 4:42 pmObuoliu pyragas ir kepti obuoliai
Neringa
2018-11-29 at 4:42 pmAvižinė košė su cinamonu
Jarūnė
2018-11-29 at 4:42 pmObuolių pyragas ir bandelės su cinamonu ?
Diana
2018-11-29 at 4:50 pmRyziu kose su cinamonu ,cukrumi ir sviestu?
Dovilė
2018-11-29 at 4:53 pmCinamonas mane lydi kiekviename žinksnyje.
Rytinėje kavoje, košėje avižų. Neįsivaizduoju kavos be jo. O varškė ir cinamonas neatskiriamas duetas! Mano tobulas desertas ?
Laura
2018-11-29 at 4:57 pmPirmiausiai pradesiu nuo to, kad apskritai, nuo kiek save pamenu, nuo vaikystes, cinamonas buvo tas nerealus skonis…saldziausi prisiminimai uzuodziant cinamona, apie Kaledas, rudeniu kvepianti obuoliu pyraga, neveltui sakoma, kad visi musu prisiminimai atgimsta per uosle ir skoni, beje, man vaikysteje cinamonas taip patiko, kad mamai sakiau, kaip uzaugsiu- jo desiu visur :))) panasiai ir yra :))
Sunku isrinkti viena patiekala su cinamonu, bet pirmiauisiai pagalvoju apie rydeni ir paprasta obuoliu pyraga, o ten kur obuoliai, ten butinai, ju geriausias draugas – cinamonas 🙂
Taip pat žiema lepinu seima orkaiteje keptais obuoliais su cinamonu, kuriuos skanaujame su kepta višta.
Labai megstu isiberti žiupsneli cinamono ir i kava, bet butinai žiema, nes šis prieskonis man skanus tik tada, kaip už lango šalta 🙂
Esu tikra šio prieskonio fanė, todėl labai labai norėčiau laimėti ši puikų rinkinį!!!!
Irena
2018-11-29 at 4:59 pmSilkė su cinamonu ir kepti obuoliai su varškės ir cinsmono įdaru?
Irma
2018-11-29 at 5:00 pmspagečiai su žirneliais, pomidorų padažu ir geru žiupsniu cinamono 😉 verta išbandyti, labai pietietiškas skonis
Sabina
2018-11-29 at 5:01 pmAvižinė košė su cinamonu ir cukrum, na ir žinoma cinnamon buns!
Vilma
2018-11-29 at 5:02 pmObuoliu pyragas ir avizu obuoliu kose su juo ??
Rasa
2018-11-29 at 5:02 pmObuoliu pyragas ir mielines bandeles su cinamonu tai klasiku klasika ☺️ ir dar visada dedam cinamono kai daromes karsta kakava ☕️
Laura
2018-11-29 at 5:06 pmPirmiausiai noriu pasakyti, kad kiek save pamenu, nuo pat vaikystes, tai mamos ar močiutės kepiniai su cinamonu buvo patys gardžiausi, kiekviena karta uostydama cinamona, mintimis grįžtu į vaikyste! Kaip buvau maža man šis prieskonis taip patiko, kad mamai sakiau- kaip užaugsiu, cinamono bersiu visur :))) panašiai ir yra!
Sunku išrinkti viena patiekala favorita su cinamonu, bet pirmiausiai ateina mintis apie pyraga su daug obuoliu ir žinoma cinamonu, taip pat žiema lepinu savo šeima orkaiteje keptais obuoliais su cinamonu, kuriuos skanaujame su kepta višta!
O taip pat, man labai skanu isiverti žiūpsni cinamono i kava, bet tokia kava geriu tik žiema, nes cinamonas man žiemos prieskonis, kuris kvepia Kalėdomis ir jaukumu 🙂
Viktorija
2018-11-29 at 5:10 pmBe abejonės skaniausias kepinys su cinamonu yra mielinės bandelės! 🙂
Jolanta
2018-11-29 at 5:13 pmObuolių pyragas su riešutais, razinomis ir traškia cinamono plutele. Marinuota silkutė cinamone
Sigita
2018-11-29 at 5:15 pmŠiuo metu mėgstamiausias patiekalas su cinamonu yra bananiniai blyneliai ir kava. 🙂
Vaida
2018-11-29 at 5:19 pmBandeles esu kepusi su ruduoju cukrumi ir cinamonu.
Deduosi į manų košę su uogomis ??
Kepant obuolių pyragą, obuolius apibarstau cinamonu.
Kažkodėl jis man asocijuojasi su šventėm
Irma
2018-11-29 at 5:21 pmObuolių pyragas be cinamono tai kaip ir ne obuolių pyragas 🙂 Dar labai skanu lietiniai blynai su varškės įdaru ir cinamonu. Bei meduoliniai sausainiai kvepiantys Kalėdomis, jau greit pradėsime juos kepti su vaikais 🙂
Jolanta
2018-11-29 at 5:22 pmO man – mielinės bandelės su cinamonu. Išimi iš skardos dar karštas, mėtai iš delno į delną, nes tokios karštos ir minkštos minkštos. Ir visi namai cinamonu kvepia, taip ir prisimeni savo vaikystę♥️
Irma P.
2018-11-29 at 5:23 pmObuolių pyragas be cinamono tai kaip ir ne obuolių pyragas 🙂 Dar labai skanu lietiniai blynai su varškės įdaru ir cinamonu. Bei meduoliniai sausainiai kvepiantys Kalėdomis, jau greit pradėsime juos kepti su vaikais 🙂
Kristina
2018-11-29 at 5:29 pmBandelės su cinamonu, obuolių pyragai, kalėdiniai sausainiai ?
Brigita
2018-11-29 at 5:31 pmMielinės bandelės su cinamonu! ❤ paprastos, tačiau šeimoje pačios mėgstamiausisios ir laukiamiausios. Būtų puiki proga vėl jų išsikepti ?
Aušra Vakarė
2018-11-29 at 5:31 pmMėgstamiausia – obuolių tyrė (uogienė) su cinamonu. Ir, žinoma, mielinės cinamoninės bandelės. Kad ir mano anūkai turėtų ,,vaikystės kvapą”.
Sigita
2018-11-29 at 5:32 pmBananiniai blyneliai su cinanomu ir kava su cinamonu – šiuo metu mano pusryčių favoritai. 🙂
Eurika
2018-11-29 at 6:02 pmMan, kaip ir Jums, cinamonas pirmiausiai primena vaikystės manų košę… dabar mėgstu kavą su cinamonu, beriu jo kepdama obuolių pyragus, vaikas labai mėgsta bandeles. Bet pirmoje vietoje – mielinis ,,beždžionių” pyragas su dauuuug cinamono ??
Donata
2018-11-29 at 6:12 pmVištiena ??
Sandra
2018-11-29 at 6:12 pmMorkų pyragas su cinamonu! ?? TOBULAS❤️
Jolita
2018-11-29 at 6:16 pmSilkė su cinamonu. Visada yra ant kūčių stalo. Silkę ruošiu taip, kad apie parą laiko mirkale galėtų išstovėti šaltai padėta. Indą imu gilų: juk neiškris 🙂 Mažus silkės gabaliukus dedu sluoksniais: vienas sluoksnis griežinėliais supjaustytų svogūnų, silkė, apibarstau cinamonu, žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, trupučio cukraus (dėl “kvapo) tada įdedu lauro lapelių, juodųjų pipirų žirnelių 3-4. Tada vėl svogūno griežinėliai, bėl silkė su visais prieskoniais ir vėl svogūnas. Visada viršuje privalo būti svogūnas. Tada užpilu linų sėmenų aliejumi, kad apsemptų. Uždedu lėkštę ant viršaus ir prislegiu stikline su vandeniu. Padedu šaltai
Renata
2018-12-11 at 9:24 amSveikinu, Jolitą!!! Kuri pasidalino silkės su cinamonu receptu. Jolita, susisiekite su mumis ir dar iki Kalėdų jus pasieks kvapni dėžutė su pačiu kokybiškiausiu cinamonu.
Renata
2018-12-11 at 9:25 amSveikinu, Jolitą!!! Jolita, susisiekite su mumis ir dar iki Kalėdų jus pasieks kvapni dėžutė su pačiu kokybiškiausiu cinamonu.
Ligija
2018-11-29 at 6:25 pmAvižų košė ir obuolių pyragas ?
Erika
2018-11-29 at 6:50 pmLabai skanu į kavą vietoj cukraus, silkė su cinamonu bei obuolių pyragas??
Judita
2018-11-29 at 6:56 pmObuolių pyragas,manų košė su cinamonu ir dar bandelės su cinamonu
Agne
2018-11-29 at 7:16 pmKaledine antis su cianaminu???Cinamonas, cesnakiukas, druska, pipirai ir obuoliu sultys-pamarinuojam pora dieneliu, iskepam ir vualia???
Reda
2018-11-29 at 7:24 pmSilkė su cinamonu ir obuolių pyragas ?
Natalija
2018-11-29 at 8:24 pmCinnabon bandeles vienareiksmiskai! 🙂
Ala
2018-11-29 at 8:26 pmMielinės sraigės ir amerikietiškas obuolių pyragas
Enrika
2018-11-29 at 8:29 pmObuolių pyragas ir cinamonas puikus tandemas 🙂
Monika
2018-11-29 at 8:55 pmObuolių pyragas, varškės sausainiai, blynai su obuoliais ar bananais, meduoliai… 🙂
kristina
2018-11-29 at 9:04 pmMan labai patinka kai kavos puta kvepia cinamonu. O kai bendradarbe sugalvojo kad cinamonas padeda mesti svori tapome cinamono maniakes.
Loreta
2018-11-29 at 9:08 pmCinamonas tinka visur, skanumelis 🙂
Jovita
2018-11-29 at 9:23 pmMamos keptos mielinės bandelės su cinamonu. Dabar, net jaučiu skonį burnoje ♥️♥️♥️
Viktorija
2018-11-29 at 9:47 pmKava,obuoliu pyragas, ryziai
Irma
2018-11-29 at 9:54 pmMan skaniausias obuolių pyragas ir mielinės bandelės 🙂
Irma
2018-11-29 at 10:00 pmCinamoninės bandelės
Rūta
2018-11-29 at 11:16 pmObuolių pyragas ir švediškos bandelės su cinamonu
Aušra
2018-11-30 at 2:08 amMano mėgstamiausia- kreminė avižinė košė su cinamonu ir migdolų sviestu. Tai nuostabus derinys, kurį pati atradau visai neseniai. Neskaldyto grūdo dribsnius viriau žemoje temperatūroje (taip košė tapo kremiškesnė) avižų piene, turinčiame subtilaus saldumo, bėriau žiupsnelį druskos, cinamono ir maltų linų sėmenų. Košei išvirus, gardinau ją naminiu migdolų sviestu ir šviežio mango gabaliukais
Erika
2018-11-30 at 7:31 amKošės pabarstytos cinamonu ir obuoliu pyragas?
Milda
2018-11-30 at 7:51 amBandelės su cinamonu yra kažkas wow, taip pat avižinių dribsnių košė su obuoliuku ir cinamonu ?
Rasa
2018-11-30 at 7:54 amObuolių pyragas 🙂
Skaistė
2018-11-30 at 8:52 amObuolių pyragas, manų košė?
Deimantė
2018-11-30 at 10:29 ammielines bandeles su cinamonu
Viktorija
2018-11-30 at 10:46 amDievinu košes ir pyragus su cinamonu! Taip pat ruošiame žuvį ir troškinius su juo
.
Simona
2018-11-30 at 10:50 amObuolių su cinamonu arbata :)nežinau kodėl bet artėjant Kalėdoms pradedu gerti kavą su cinamonu :)) viskas kas su cinamonu yra skanu 😉
Gintarė
2018-11-30 at 11:21 amObuolių pyragas
Reinalda
2018-12-01 at 4:25 pmNeįsivaizduoju obuolių pyrago ir dar su troškintom dažovėm kur daug paprikos.
Rasa
2018-12-01 at 8:36 pmCinamonas – vienas mėgstamiausių prieskonių…… be cinamono jokio pyrago ar blynų
Aušra
2018-12-02 at 3:15 amPurus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
Asta
2018-12-02 at 5:19 pmApelsinų gabalėliai su cinamonu, imbieru ir medumi ?
Aušra
2018-12-03 at 7:22 pmGranola be cinamono niekaip. Na ir žinoma obuolių pyragas 🙂
Jolanta
2018-12-07 at 7:19 pmPats skaniausias ir niekada neatsibostantis obuolių pyragas “Šarlotė” ?? “Šarlotei” būtina cinamono “skrybėlaitė” ??
Renata
2018-12-11 at 9:24 amSveikinu, Jolitą!!! Kuri pasidalino silkės su cinamonu receptu. Jolita, susisiekite su mumis ir dar iki Kalėdų jus pasieks kvapni dėžutė su pačiu kokybiškiausiu cinamonu.