Pažįstu žmonių, kuriems geriausias tortas yra tartaras! Tartarų, kulinarijos pasaulyje, galima sutikti pačių įvairiausių, vieną skaniausių su Martynu ragavome keliaudami po Pjemonto regioną Italijoje. Kelias dienas buvome apsistoję trumų sostine tituluojamoje Alboje, kur valgėme šviežiausią jautienos tartarą, jį kapojo ir ruošė prie mūsų akių, o ant jo viršaus užtarkavo šviežių trumų. Tai vienas iš tų patiekalų, kuriuos paruošti labai nesudėtinga ir sudedamųjų dalių nedaug, tik reikia išsirinkti pačią kokybiškiausią ir šviežiausią mėsą, tokią, kurią drąsiai galima būtų valgyti žalią.
Aš pasitikiu ir renkuosi Feel The Beef lietuvišką šviežią jautieną. Tartarui tinka tik geriausia iš geriausių mėsa, todėl pasirinkau 60 dienų bandintą jautienos išpjovą. Itališkas tartaras išsiskiria tuo, kad yra gardinamas šviežiai spaustomis citrinų sultimis, ypač tyru alyvuogių aliejumi, o apibarstomas kietojo itališko sūrio riekelėmis arba tarkuotais šviežiais trumais. Jei tartarą planuojate patiekti su šviežiais trumais, rekomenduoju paprastą alyvuogių aliejų iškeisti į alyvuogių aliejų su trumais, bus dar daugiau skonio. Šį patiekalą pagaminsite vos per 15 minučių, o skonio ir įspūdžio užteks ilgam. Tik svarbu, tartarą patiekite vos pagamintą, jis valgomas kuo šviežesnis. Nepamirškite prie jautienos tartaro pateikti šviežių gražgarsčių ir skrudintos čiabatos. Jei dar nesate bandę šio patiekalo ruošti namuose, dabar pati geriausia proga jį išbandyti!
Mėsą išimkite pusvalandį prieš gaminimą, mėsos neplaukite, tik nusausinkite popieriniu renkšluosčiu. Aštriu peiliu nuo mėsos gabalėlių, jei yra, nupjaustykite atlikusias sausgysles ir riebalų gysleles. Mėsą supjaustykite, o po to sukapokite aštriu peiliu, kad kuo geriau susmulkintų. Mėsos šiam patiekalui nerekomenduojama malti, nes tartarai ruošiami būtent kapojant mėsą, tai įtakoja iš patiekalo skonį. Kapotą jautienos išpjovą dubenyje sumaišykite su šviežiai išspaustomis citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, kapotomis petražolėmis, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir druska. Viską labai gerai šmaišykite, kad visa mėsa pasidengtų citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Tartaro ruošinį padalinkite į dvi dalis ir serviruokite naudodami konditerinį žiedą. Mėsą kiek paspauskite šaukštu, bet ne per daug, kad nepradėtų bėgti sultys. Aplink jautienos tartarą padėliokite šviežių gražgarsčių lapelių, apibarstykite Parmigiano sūrio riekelėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Patiekite su skrudintomis čiabatos riekelėmis. Šį patiekalą reikia valgyt iš karto, vos pagamintą, jis turi būti patiektas kuo šviežesnis. Skanaus! Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FEEL THE BEEF Jautienos TARTARAS itališku stiliumi
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai