APP/ Mėsa/ Vasara/ Visi receptai

Maisto ir vyno derinimas: T-bone kepsnys kadagių dūmuose su braškių salsa

Švenčiu vasarą! Šio savaitgalio planas – pasveikinti tėtį, kartu išsikepti lauke kepsnių, pakelti taurę gero vyno ir pasidžiaugti pirmomis sezoninėmis braškėmis. Jei jūsų vasaros pradžios savaitgalio planas panašus, rekomenduoju išbandyti ypatingąjį jautienos kepsnį su braškių salsa.

Šiam receptui aš paruošiau braškių salsą, o mano vyras Martynas prie grilio iškepė jautienos T-bone kepsnį. Toks kepsnys, atrodo ne prasčiau nei tortas, todėl pirmosios lietuviškos braškės jam ypač tinka. Jei dar nesate ragavę braškių salsos, išbandykite, nustebsite, kad ją skaniai pasiruošti galima ne tik iš pomidorų. T-bone kepsnį sudaro dvi skirtingos dalys: antrekotas ir išpjova, todėl jį paruošti prireiks dėmesio, nes antrekotas turi riebalų sluoksnį, kurio neturi išpjova. Vyras prie grilio pataria – kepdami kepsninėje T-bone kepsnį, pasistenkite, kad išpjova neperkeptų ir prieš dėdami ant grotelių visada palaikykite kepsnį kambario temperatūroje. O prie tokio šventinio kepsnio norisi ir gerai priderinyto vyno. Beveik be išimties, prie keptos jautienos reikėtų derinti raudonąjį vyną ir kuo daugiau kepsnys apskrudęs, tuo galingesnis turėtų būti vynas. Mokydamasi Somelje mokykloje sužinojau, kad vyno derinimą lemia daug veiksnių, tačiau atsižvelgiant į jautienos pjaustinio rūšį, klasikiniai deriniai galėtų būti tokie:

  • Minkštas, sultingas, sausai brandintas jautienos išpjovos kepsnys puikiai dera su brandžiais, šiaurinės Burgundijos (Pinot Noir) arba Bordo (Cabernet Sauvingon) vynais.
  • Kiek riebesniam, kietesniam kepsniui, kaip Rib Eye, T- bone, į kompaniją tiks Syrah iš Ronos slėnio ar naujo pasaulio Shyraz. Taip pat, puikiai dera Cabernet Sauvignon iš naujo pasaulio, Riochos/Ribera del Duero (Tempranillo), Pjemonto (Barolo) ir Toskanos vynai (supertoskaniečiai, pagaminti iš Bordo vynuogių).

Šį kartą prie jautienos kepsnio su braškių salsa pasirinkome šį vyną iš Mencia, šiaurinėje Ispanijos augančių, vynuogių rūšies. Pastaraisiais metai, šios vynuogės vynų populiarumas itin išaugo, tačiau, Lietuvoje jie dar mažai kam pažįstami. Dažnai, Mencia vynai pasižymi rožių žiedlapių, vyšnių aromatais, kuriuos papildo saldymedžio, anyžiaus natos. Burnoje šis vynas sodraus kūno, juntami apvalūs taninai, kurie bręstant nušvelnėja, tampa šilkiniai. Tiekti šį vyną reikėtų 14 °C , jis puikiai suderėjo su jautienos kepsniu paskanintu aromatinga braškių salsa. Šis vynas taip pat puikiai tiktų ir prie avienos kepsnių, lėtai troškintų jautienos ar avienos troškinių, žvėrienos. Gerai parinktas vynas patiekalą pakylėja dar aukščiau! Šį kartą mūsų terasoje buvo geriausio restorano verta vakarienė. Rekomenduoju išbandyti ir jums!

Maisto ir vyno derinimas: T-bone kepsnys kadagių dūmuose su braškių salsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
By Renata ir Martynas prie grilio Kiekis: 3 asmenims
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 10 min.

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • Kepsniui:
  • 1 kg – 1,2 kg sauso brandinimo T-Bone arba amerikietiškojo Porterhouse kepsnio (4-5 cm storio)
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • stambiai maltų juodųjų pipirų, kokybiškos druskos pagal skonį
  • kelių kadagių šakelių
  • Braškių salsai:
  • 400 g braškių
  • 1 nedidelio mėlynojo svogūno
  • ryšelio šviežių kalendrų
  • 1 žaliosios citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės
  • aitriųjų paprikų dribsnių
  • druskos pagal skonį

Eiga

1

Iš anksto pasiruoškite braškių salsą. Braškes nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Svogūną susmulkinkite kuo smulkiau, kalendras sukapokite, nuo žaliosios citrinos smulkiai nutarkuokite žievelę. Viską suberkite į pjaustytas braškes, apibarstykite aitriosiomis paprikomis, druska, apipilkite žaliųjų citrinų sultimis, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui įsiskonėti.

2

Paruoškite kepsnį kepimui: išimkite iš šaldytuvo, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite maltais pipirais ir druska ir palikite kambario temperatūroje apie kelias valandas.

3

Įkaitinkite kepsninę tiesioginei kaitrai iki 300 laipsnių karščio. Padėkite kepsnį ant grotelių, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite mėsą maždaug 2,5 minutės. Tada pasukite kepsnį 45 laipsniais ir kepkite dar 2,5 minutės, paviršiuje turi įsirėžti dailus rombo formos grotelių raštas. Apverskite kepsnį ir kepkite dar 2,5 minutės uždarę kepsninę, kad būtų aukšta kaitra. Tada ant grotelių padėkite kadagio šakeles, ant jų uždėkite kepsnį ir kepkite tol, kol bus pasiekta reikiama temperatūra. Temperatūra mėsos viduje turėtų siekti apytiksliai 52 ˚C (kepsnio su krauju "medium rare") arba 55-56 ˚C, jei norėtumėte vidutiniškai iškepto "medium" kepsnio.

4

Nuėmę kepsnį nuo grotelių palaikykite kelias minutes. Supjaustykite mėsą dar sykį pabarstykite druska bei pipirais. Pateikite su braškių salsa ir taure vyno.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOKYKLA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite