Šį receptą esu aprašiusi savo knygoje “Gero Maisto Dienoraštis. Žiema”, net nebepamenu kiek metų taip kepu kalakutieną ir iš kur sužinojau receptą. Kadangi šios knygos tiražas jau seniai pasibaigęs, o receptas geriau nei geras, tai kad neužsimirštų, keliu jį ir į tinklaraštį! Šiam patiekalui rinkitės kuo didesnę, nepjaustytą kalakuto krūtinėlę be kaulo ir odos. Kuo gabalas bus didesnis, tuo kepsnys – sultingesnis. Šiuo būdu kepta neriebi kalakutienos krūtinėlė neperkepa ir neišsausėja, iškepa ypač skani ir sultinga. Taip kepta kalakutienos krūtinėlė gali atstoti bet kokį rūkytą ar vytintą pirktinį kumpį prie mėgstamų sumuštinių ar salotų. Mėsą iškepti stengiuosi prieš darbo savaitę, tada pusė savaitės nereikia sukti galvos ką skanesnio ir maistingesnio užsidėti ant sumuštinių. Jo kepimas ypatingas, pirma, mėsa kepama labai aukštoje temperatūroje ir tik pusvalandį, o po to ji baigia kepti jau išjungtoje uždarytoje orkaitėje per visą naktį. Geras būdas taupyti elektros energiją, o kepant mėsą į okaitės dugną dar galite įmesti iškepti ir į foliją suvyniotus burokėlius ar bulves su lupenomis, vienu kepimu iškepsite ir mėsą, ir daržoves. Toks kalakutienos kepsniukas labai tiks net Kalėdoms, tik paruoškite prie jo šventinį kalėdinį spanguolių padažą.
Šiam kepsniui rinkitės visą, nepjaustytą kalakutienos krūtinėlę. Aš ją užsisakau elektroninėje Lietuvos ūkininkų parduotuvėje pilnaspuodas.lt. Šviežut šviežutėlė kalakutiena į šią parduotuvę atkeliauja tiesiai iš Kretingos rajone įsikūrūsio Vlado Baltuonio ūkio. Tai šeimos verslas kuriame auginami angliški baltieji kalakutai jau daugiau nei 25 metus. Per savaitgalį, iki pirmadienio/antradienio užsisakiusi produktus per pilnaspuodas.lt el. parduotuvę, jau ketvirtadienį juos gaunu tiesiai į namus Vilniuje iš skirtingų Lietuvos ūkininkų. Produktus galima užsisakyti ne tik į Vilnių (pristato ketvirtadieniais), bet ir į Kauną (pristato penktadieniais) bei Klaipėdą (pristato penktadieniais). Šioje parduotuvėje galima rasti – šviežios lietuviškos kalakutienos, kiaulienos, jautienos, triušienos, ėrienos, vištienos, veršienos, elnienos, šviežios Lietuvoje užaugintos žuvies: šamo, karpio, upėtakio, ungurių…, bakalėjos prekių ir net šviežių sezoninių daržovių. Kol kas tai vienas patogiausių apsipirkimų būdų, norint užsisakyti įvairių šviežių produktų iš skirtingų Lietuvos ūkių. Jei dar nebandėte, labai rekomenduoju!
Paruoškite sūrymą, kuriame užmerksite mėsą. Į didelį puodą pilkite vandens (mėsa turi būti pilnai apsemta), berkite visą recepte nurodytą druską ir užmerkite mėsą. Puodą su mėsa statykite į šaldytuvą 6 valandoms, kad mėsa įsisūrėtų. Praėjus nurodytam laikui mėsą nusausinkite, ištrinkite aliejumi, apibarstykite maltomis saldžiomis, aitriosiomis ir rūkytomis paprikomis gerai rankomis prieskonius įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą mėsą galite palikti kelias valandas įsiskonėti. Mėsą geriausia kepti iš vakaro. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių karščio. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių padėkite mėsą ir pašaukite į orkaitę kepti 30 minučių. Kaitrą išjunkite, bet neatidarykite orkaitės durelių, o palikite mėsą lėtai kepti auštančioje orkaitėje per visą naktį. Ryte mėsa jau bus gerai iškepusi, beliks tik supjaustyti ir paruošti padažą. Padažui šviežias spanguoles sutrinkite su cukrumi, kelis šaukštus trintų spanguolių sumaišykite su mėgstamu majonezu proporcijomis 1:3, įspauskite česnako skiltelę, berkite šviežiai maltų pipirų ir užmaišykite rausvos spalvos padažą, kuris bus švelniai saldžiarūgščio skonio. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su PilnasPuodas.ltKalakutienos filė kumpelis
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai