Varškės tinginį, kuris primena, jog artėja Kalėdos, gaminau savo tinklaraščio 12 gimtadieniui. Kiekvienais metais lapkričio 22 dieną kepu tortą! Šiemet, tik sugrįžusi po ilgų atostogų Maltoje, negalvojau, kad spėsiu ką nors saldaus paruošti, bet leidžiantis lėktuvu į apsnigtą Vilnių, apėmė tokia kalėdiška nuotaika, kad galvoje natūraliai susidėliojo kalėdinio skonio varškės tinginio receptas, kurį užsimaniau kuo greičiau paruošti.
Užsukusi į parduotuvę greitai prigriebiau išsiilgtos varškės, pirmų po ranka pasitaikiusių kūčiukų, maltų aguonų, kondensuoto pieno, sviesto ir namuose trumpiau nei per pusvalandį pagaminau skanumyną ateinančios dienos šventei. Jame apjungiau tradicinį kalėdinio aguonų pyrago įdarą su vanile kvepiančia varške ir traškiais kūčiukais, pavyko ypatingai skanus derinys! Šis varškės tinginys labai tiks šventiniam kalėdiniam laikotarpiui ar artėjančioms Kalėdoms. Nors receptas, kaip ir visų tinginių, labai nesudėtingas, gaminant, patariu vadovautis šiomis rekomendacijomis;
- Pagamintą varškės tinginį šaldytuve brandinkite ne trumpiau nei parą t.y. 24 valandas, nes kūčiukams, ilgiau nei sausainiams, reikia laiko suminkštėti. Varškės tinginį pjoviau po 12 val. brandinimo, tai sunkiai pjaustėsi ir kūčiukai dar buvo kiek kietoki, po 24 valandų buvo pats tas – kūčiukai minkšti ir tinginio masė vientisa. Po 36 valandų stovėjimo šaldytuve šis tinginys buvo dar skanesnis! Tai desertas, kurį reikia pasiruošti iš anksto bei galima laikyti šaldytuve iki šventės net kelias paras.
- Šiam varškės tinginiui rinkitės nedidelius, traškius kūčiukus. Labai tiks, jei jie bus su aguonomis. Aš naudojau pirktinius, bet kartosiu ir gruodį, tik su savo keptais naminiais kūčiukais. Jau įsivazduoju, kad bus dar skaniau!
- Aguonas tinginiui naudokite tik maltas. Aš šį kartą neturėjau laiko, tai naudojau parduotuvėje pirktas maltas aguonas. Jas rinkitės be cukraus, nes būna maltų aguonų, skirtų pyrago įdarui bei maltų aguonų – aguonų pienui ruošti, šie gaminai turi nemažai pridėtinio cukraus. Juos naudojant, tinginys bus per saldus. Manau, kad dar skanesnis varškės tinginys turėtų gautis su šviežiai sumaltomis išbrinkintomis aguonomis.
- Varškę ir sviestą desetui rinkitės kuo riebesnius ir geresnės kokybės, aš naudojau ekologišką sausą varškę ir kokybišką nesūdytą sviestą.
Pernai, tinklaraščio 11 gimtadieniui, ruošiau Svarainių skonio medaus tortą, o tinginio receptų mano tinklaraštyje yra net 5 , tikrai pasirinksite pagal savo skonį bei turimus ingredientus.
Tikiuosi, išbandysite šį nesudėtingą ir labai skanų receptą. O aš pailsėjusi po ilgų atostogų, pilna įkvėpimo ir naujų idėjų žengiu jau į 13-tus savo tinklaraščio gyvavimo metus!
Kambario temperatūros sviestą išsukite iki purumo, tada supilkite kondensuotą pieną išplakite iki vientisumo. Įmaišykite maltas aguonas. Į masę sukrėskite pertrintą varškę ir gerai išsukite, skaninkite vaniliniu cukrumi, berkite apelsinų žievelių cukatas. Į tinginio varškės masę subekite kūčiukus ir gerai išmaišykite. Palikite masę pusvalandžiui, kad kūčiukai pradėtų minkštėti. Pyragui skirtą formą išklokite kepimo popieriumi (dugną ir šonus) bei sukrėskite varškės tinginio masę. Ją labai gerai šaukštu paspauskite, supresuokite, kad masė kuo geriau ir be oro tarpu pasiskirstytų formoje, uždenkite maistine plėvele ir statykite parai į šaldytuvą, kad subręstų, o kūčiukai spėtų suminkštėti. Sustingusį varškės tinginį išimkite iš formos, puoškite likusiais kūčiukais, apibarstykite aguonomis ir cukatomis. Varškės tinginys su aguonomis ir kūčiukais
Sudėtis
Eiga
1 komentaras
Ala
2022-12-16 at 8:18 pm400g kūčiukų – tai kiekis ir papuošimui ar tik įmaišyti į varškę?