Radau puikų būdą, kaip iškepti skanų ir sultingą kalakutienos krūtinėlės kepsnį. Prieš kepimą mėsą išmirkau sūrime su prieskoniais, tada ją prismaigstau džiovintų pomidorų, apibarstau džiovintais raudonėliais, apipilu nuo pomidorų likusiu aromatingu aliejumi ir kepu orkaitėje.
Kai taip šalta aš visad užsimanau mėsos. Vasarą galiu jos nenorėti savaičių savaitėmis, bet žiemą noriu gana dažnai, ypač, kai paspaudžia žvarbus šaltukas.
Seniai, labai seniai mudu su vyru bandėme tapti vegetarais. Nevalgiusi mėsos, žuvies ir kiaušinių išbuvau viso labo pusę metų, po pusės metų pradėjau valgyti žuvį ir kiaušinius, o po dar pusės, vėl sugrįžau prie mėsos. Tą vegetarizmo žiemą prisimenu, kaip vieną šalčiausių savo gyvenime, nes man pastoviai būdavo šalta. Nors per tą laikotarpį atradau daug sodrių ir įvairių daržovių skonių , bet supratau, kad gyventi be mėsos dar nesu pasiruošusi. Vėl pradėjusi valgyti mėsą, jos valgiau daug mažiau nei anksčiau, ją rinkausi daug atidžiau, kad būtų sveikai auginta, šviežia ir natūrali. Kalakutiena iki šiol išliko viena mano mėgstamiausių.
Šis kepsnys kvepia vasara ir pomidorais, valgėme jį su marinuotomis alyvuogėmis ir keptomis bulvėmis.
Kalakutienos krūtinėlės kepsnys su džiovintais pomidorais
Sudėtis
- Marinavimui sūryme:
- apie 1 kg kalakutienos krūtinėlės
- 3 v.š. jūros druskos
- 1 v.š. rudojo cukraus
- keli lauro lapeliai
- 1 citrina
- 1 a.š. juodųjų pipirų žirnelių
- Kepimui:
- nedidelis indelis džiovintų pomidorų aliejuje
- 1 a.š. dž. raudonėlio
- 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
Eiga
Pirmiausiai puode paruošiau sūrymą. Šiltame vandenyje ištirpinau druską, cukrų, sudėjau prieskonius, pjaustytą citriną ir jame užmerkiau nuplautą kalakutieną. Vandens turėtų būti tiek, kad pilnai apsemtų mėsą. Taip paruoštą krūtinėlę šaldytuve mirksiančią sūryme laikau per naktį.
Išmirkusios kalakutienos storiausiuose šonuose padariau nelabai gilias įpjovas, tokias kišenes, į kurias kišau džiovintus pomidorus. Kuo daugiau tokių įpjovų padarysite, tuo skanesnis bus kepsnys.
Įdarytą kalakutienos krūtinėlę apibarsčiau džiovintais raudonėliais ir maltais juodaisiais pipirais bei apipyliau nuo pomidorų likusiu aliejumi. Mėsą palikau kelioms valandoms kambario temperatūroje, kad kvapai ir skoniai susigertų į mėsą.
Paruoštą mėsą, kartu su aliejumi, kuriame ji marinavosi, kepiau įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, vis palaistydama mėsą išsiskyrusiomis sultimis.
Iškepusią mėsą pjausčiau gabalais, kuriuose gražiai matėsi įpjovos su džiovintais pomidorais, prie kepsnio pateikiau marinuotų alyvuogių ir orkaitėje keptų bulvių.
17 Comments
Vilma
2013-01-23 at 2:42 pmNuostaaaaaabuuuu !!!! Tikrai neatsisakyciau ir antros porcijos! Saugausi, aciu uz ideja! 😉
Rennie
2013-01-23 at 5:58 pmVilma, mes irgi visi kartojome po antrą porciją 🙂 valgėme pirštus apsilaižydami.
Laura
2013-01-23 at 3:53 pmKaip tik išsitraukiau šiandien kalakuto kumpelius ir nesugalvojau kaip kept. Pabandysiu pagal šį receptą 😉
Rennie
2013-01-23 at 6:00 pmLaura, nebūtina sūryme mirkyti visą naktį, jei dar gabaliukai mažesni, užteks ir kelių valandų. Tikiuosi patiks 🙂
Aušra
2013-01-23 at 9:49 pmIr aš norėsiu pabandyti. Labai viliojantis marinavimo būdas 🙂
Rennie
2013-01-23 at 10:11 pmAušra, būtinai pabandyk, labai sultinga ir skani mėsytė iškepa.
Aušra
2013-02-01 at 7:13 pmGrįžau pasigirti. Pabandžiau ir mums labai patiko 🙂 Sūryme laikiau parą, o prismaigsčiau rūkytos šoninės gabaliukų. Kalakutienos krūtinė iškepė labai minkšta ir sultinga! Ačiū už idėją 🙂
Rennie
2013-02-08 at 12:01 amKaip malonu, kad išbandei ir jums patiko. Su šonine irgi turėjo labai skaniai gautis 🙂
Laura
2015-04-19 at 2:33 pmO krūtinėlę paprastai kepėte? Nedėjote į kepimo maišą?
Rennie
2015-04-20 at 9:32 amPprastai, be kepimo maišo. Puikiai iškepa.
Irma
2016-07-21 at 8:46 amKepti reikia stikliniame inde su dangciu, ar ne? Ar padazo jokio nedarete?
Agnė
2017-05-11 at 9:14 pmKatik uzmerkiau suryme ?Kaip suprantu, ryt pries prieskonius ir alieju reiks ji nupilti?
Kepti atvirai, ar uzdengtame inde?
Zydrune
2018-03-30 at 10:00 amSveiki,
O kuo galima pakeisti džiovintus pomidorus ?
Kristina
2018-09-22 at 10:26 pmPuikus receptas, ką tik išbandėm! Valgant kilo mintis, o jeigu dziovintus pomidorus pakeisti dziovintomis ar rūkytomis slyvomis??
Auksinė liepa
2019-10-29 at 9:41 amSultingas, minkštas. Nusipirkau per klaidą ne džiovintų pomidorų skilteles, bet smulkintą džiovintą pomidorą.
Improvizavau ir vis tiek pavyko! Kalakuto įpjovas tiesiog pertepiau smulkintų pomidorų mase. Labai skanu prisikandant su žaliosiomis alyvuogėmis.
Akvilė
2020-02-03 at 1:01 pmAčiū, gaminau, pavyko! 🙂
Tik eigoje kilo klausimas: ar sūrymą nuplaunate, nusausinate ar paliekate?
Renata
2020-02-27 at 5:13 pmSūrymą paprasčiausiai nusausinu.