Daržovės/ Visi receptai/ Žiema

Keptų daržovių tortilijų suktinukai su avinžirniais

Tai pirmasis tinklaraščio receptas naujaisiais 2025 metais! Šį, populiariai sakant, wrap’ą (ang. “wrap”), lietuviškai, greičiausiai, reikėtų vadinti tortilijų suktinuku. Jį gaminau ir nufotografavavau dar atostogaudama Maltoje, brolio virtuvėje. Būdama Viduržemio jūros regione valgiau labai daug šviežių daržovių, nes jų sezonas ten niekada nesibaigia!

Šį kartą Maltoje praleidau net 38 dienas ir įkvėpta Viduržemio jūros regiono valgymo būdo (apie kurį LIVE metu kalbėjome ir su pr. Arūnu Emeljanovu) sau naujiesiems metams pasižadėjau:

  • suvalgyti 30+ skirtingų augalų per savaitę 
  • šalia suvartoti 2+ skirtingų raugintų produktų per dieną
  • į savo valgiaraštį integruoti 3+ žuvies patiekalus per savaitę
  • valgyti daugiau augalinių baltymų ir nors 1+ ankštinių daržovių patiekalą per dieną
  • laikytis 3 pagrindinių maitinimų režimo: pusryčiams – sudėtiniai angliavandeniai+vaisiai, uogos; pietums – baltymai+ sudėtiniai angliavandeniai+daržovės; vakarienei – baltymai+daržovės
  • apsiriboti tik 1 maistingu naminiu skanumynu per savaitę

Pagal tai planuoju kurti bei gaminti ir receptus tinklaraščiui. Pirmasis metų receptas gausus daržovėmis ir ankštiniais, suktinuką valgėme greitiems pietums su šviežių daržovių salotomis, jį galima būtų nusinešti dėžutėje ir pietums į darbą. Labai patogu, kad visas daržoves galima iškepti vienoje skardoje iš vakaro, o ryte beliks tik daržoves su žalumynais ir fetos sūriu susukti į didelę tortiliją, perpjauti pusiau ir įsidėti į priešpiečių dėžutę. Suktinukui galite naudoti įvairias kopūstines ir šaknines sezonines daržoves, aš pasirinkau tai, ką radau šaldytuve: burokėlį, žiedinį kopūstą, moliūgą. Suktinukui naudojau savo iš anksto pagamintą naminį humusą ir greitai paruošiau sezamų pastos padažą, kurie daržovėms suteikė sotumo bei Artimųjų Rytų šalių, kurios taip pat ribojasi su Viduržemio jūra, skonio.

Mano rekomendacija. Kad daržoves būtų patogiau tvarkingai suvynioti, rinkitės tik dideles tortilijas. Aš renkuosi ir jums rekomenduoju Santa Maria “Large” tortilijas, kurios yra be pridėtinio cukraus ir be konservantų. Pakuotėje rasite 6 dideles tortilijas, kurių drąsiai užteks šešioms porcijoms. Beje, aš žinojote, kad tortilijos lengviau vyniotusi, jas reikėtų labai trumpai pašildyti keptuvėje, o kad nesunaudotos pakuotėje tortilijos išliktų šviežios ir nesukietėtų, laikykite jas šaldytuve kelias dienas arba galite užšaldyti ilgesniam laikymui. Labai patogu, kad šių tortilijų galima rasti kiekviename didesniame prekybos centre, įsivaizduojate, aš jas pirkau net Gozo salos parduotuvėje!

Šis receptas gausus sezoninėmis daržovėmis ir ankštiniais! O kadangi rudenį pradėjau nuotoliniu būdu studijuoti Holistinio ugdymo institute, kurio vienas iš mano pasirinktų mokomųjų dalykų yra “Mityba I” ir “Mityba II”, tai bandau praktikoje įgyvendinti tai, ką jau išmokau studijuodama ir prie recepto pridedu jo proporcijas vienai porcijai pagal makro-elementus (juos rasite aprašymo apačioje). Taip pat, nuo šiol skaičiuosiu kiek augalų yra kieviename mano recepte ir su jumis pasidalinsiu pagrindiniais patiekale esančiais mikro-elementais, bet tik tais, kurie viršija 20 % RPN (rekomenduojamos paros normos). Taigi, trumpa šio recepto charakteristika:

  • 7 skirtingi augalai
  • Vitaminas A – 29% RPN
  • Vitaminas C – 67% RPN
  • Vitaminas E – 28% RPN
  • Vitaminas B6 – 37% RPN
  • Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 42% RPN
  • Cinkas – 34% RPN
  • Kalis – 24% RPN
  • Geležis – 21% RPN
  • Fosforas – 29% RPN
  • Manganas – 31% RPN
  • Varis – 25% RPN

Pati nustebau suskaičiavusi, šis suktinukas gera proga natūraliai suvalgyti gerą puokštę vitaminų ir mineralų! Ar jums tokia informacija prie recepto yra naudinga? Duokite žinią, galėsiu nuo šiol prie kiekvieno savo recepto pateikti proporcijas pagal makro ir mikro elementus.

Keptų daržovių tortilijų suktinukai su avinžirniais

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 suktinukai
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 45 min.

Vegetariškas pasirinkimas

Sudėtis

  • Keptoms daržovėms:
  • 1 nedidelio žiedinio kopūsto
  • 1 vidutinio dydžio burokėlio
  • pusės nedidelio sviestinio moliūgo
  • 250 g konservuotų avinžirnių
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • po 1 šaukštelį malto kumino ir saldžiosios paprikos
  • druskos pagal skonį
  • Suktinukams:
  • 6 didelių SANTA MARIA tortilijų
  • 6 šaukštų avinžirnių humuso
  • 100 g fetos
  • puokštės šviežių petražolių
  • Tahini padažui:
  • 2 šaukštų sezamų pastos tahini
  • 4 šaukštų vandens
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • druskos pagal skonį

Eiga

1

Paruoškite daržoves. Moliūgą ir burokėlį nulupkite, abi daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir išskirstykite nedideliais žiedkočiais.

2

Iškepkite daržoves. Kepimo skardoje ant kepimo popieriaus eilėmis suberkite pjaustytus burokėlius, moliūgus, žiedinius kopūstus, šalia suberkite nusunktus avinžirnius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir prieskoniais. Kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, kol visos daržovės gerai iškeps.

3

Paruoškite sezamų padažą. Tahini pastą sumaišykite su vandeniu, citrinų sultimis ir druska, labai gerai šakute išplakite iki vientisos padažo konsistencijos. Padažu apipilkite iškepusias daržoves ir išmaišykite.

4

Formuokite suktinukus. Ant didelės tortilijos paskirstykite šaukštą humuso, ant viršaus uždėkite kelis šaukštus keptų daržvių, patrupinkite fetos sūrio ir apibarstykite kapotomis petražolėmis. Tortiliją sulankstykite ir susukite į suktinuką. Suktinuką perpjaukite pusiau ir galite valgyti iš karto, arba įsidėti į priešpiečių dėžutę vėlesniam valgymui.

5

Recepto proporcijas pagal makro-elementus vienai porcijai, rasite apačioje.

Nutrition

  • 414.2 Kalorijos
  • 56.2g Angliavandeniai
  • 16.1g Riebalai
  • 7.2g Skaidulos
  • 13.7 g Baltymai

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite