Mėsa/ Ruduo/ Visi receptai

Kiaulienos kepsnys traškia odele su obuoliais ir garstyčių padažu

Šeimyniniai savaitgalio pietūs, kaip maža šventė, iš kurių ir susideda jaukus gyvenimas. Prieš kiekvieną savaitgalį, jau iš anksto, pradedu sukti galvą ir galvoti ką skanaus šeimynai paruošti pietums. Dažniausiai tokie pietūs pas mus būna sekmadieniais. Šeštadienį viską susiperku, o sekmadienį sau ramiai ruošiu ilgesnio gaminimo reikalaujančius patiekalus.

Prieš praeitą savaitgalį buvau užsukusi į Ogmios miestelyje įsikūrusią mėsinę The Farm ir išsirinkau gražų kiaulienos mentės gabaliuką su oda. Vos jį pamačius, man pradėjo suktis keptos kiaulienos kepsnio su obuoliais ir garstyčiomis skonis. Nors dabar kiaulienos labai dažnai nebegaminu, bet jos skonio tikrai pasiilgstu ir ruošiu tik išskirtinėms progoms. Rudens obuolių derliaus šventė – puiki proga iškepti kiaulieną su obuoliais, nes ši mėsa ir obuoliai tinka idealiai. Prie kiaulienos kepsnio labai gerai suderėjo garstyčios ir mano užauginti šalavijai. Pasirinktą kiaulienos mentę nusprendžiau iškepti su traškia odele. O kad ji būtų traški, prieš kepimą turi būti kuo sausesnė ir gausiai ištrinta druska su aliejumi. Kepimo procesas kiek užtrunka, bet rezultato laukti verta! Nuo mėsos kepimo atlikusių sulčių neišpilkite, jas panaudokite garstyčių padažo gaminimui, kuris pilnai išbaigs keptos kiaulienos su obuoliais patiekalą. O kad obuoliai kepdami neįtrūktų, kiekvieno odelę aplink plonai apipjaukite, tada jie vienodai ir gražiai iškeps. Kai orai vis labiau rudenėja ir vis daugiau laiko praleidžiame namuose, savaitgaliais verta susikurti namų restorano šventę!

Kiaulienos kepsnys traškia odele su obuoliais ir garstyčių padažu

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: 3,5 val. ir mėsos brandinimas Kepimo laikas: 3 val.

Savaitgalio pietūs

Sudėtis

  • 2-2,5 kg kiaulienos menties su oda
  • 1 šaukštelio druskos
  • kelių česnako skiltelių
  • 1 šaukštelio dž. čiobrelių
  • 1 šaukštelio dž. peletrūnų
  • Traškiai odelei:
  • 1 šaukšto druskos
  • 2-3 šaukštų aliejaus
  • Garstyčių padažui:
  • po kepimo atlikusių mėsos sulčių ir riebalų
  • 1 stiklinės natūralių obuolių sulčių
  • 1 šaukšto mėgstamų garstyčių
  • saujos šviežių šalavijų lapelių
  • druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Garnyrui:
  • 10 nedidelių kepimui skirtų obuolių
  • šviežių šalavijų papuošti

Eiga

1

Kiaulienos mentę su oda nuplaukite ir labai gerai iš visų pusių nusausinkite. Mėsą apveskite ant odelės ir prieskoniais su druska gerai įtrinkite mėsą, neliečiant odelės. Mėsos gabalą vėl atverskite taip, kad odelė būtų viršuje. Kad iškepusi oda būtų traški, ji turi būti gerai išdžiūvusi, todėl taip paruoštą mėsos gabalą geriausiai palikite nakčiai šaldytuve.

2

Ryte mėsos odą gražiai aštriu peiliu įpjaukite rombais, apibarstykite šaukštu druskos ir ją rankomis įmasažuokite, tada užpilkite aliejų ir dar kartą gerai įtrinkite į odelę.

3

Mėsą guldykite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, kad odelė būtų viršuje ir pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 2,5 valandos. Per tą laiką mėsa turėtų iškepti ir pasiekti 55 laipsnių temperatūrą, kurią patogiausiai išmatuoti momentiniu mėsos termometru.

4

Tada mėsą ištraukite iš orkaitės, nupilkite išsiskyrusias mėsos sultis ir riebalus į kitą indą (juos naudosite padažo gaminimui), o mėsą ir vėl pašaukite kepti į labiau įkaitintą 220 laipsnių temperatūros orkaitę 20-25 minutėms, kad odelė gerai apskrustų ir taptų traški.

5

Kol skrunda mėsos odelė pasiruoškite kepimui obuolius. Juos nuplaukite ir kiekvieno negilai aplink apipjaukite odelę, tada kepdami obuoliai neįtrūks ir gražiai bei tolygiai iškeps.

6

Kai ištrauksite mėsą, jos apačią apsukite folija, kad neatauštų, tik odelė turi likti neuždengta, kad išliktų traški. Kol keps obuoliai mėsa nespės ataušti ir mėsos sultys joje spės gerai pasiskirstyti. Gerai iškepusios kiaulienos temperatūra turi siekti 65 laipsnius.

7

Obuolius pašaukite kepti į 200 laipsnių karščio orkaitę 15-20 minučių, priklausomai nuo obuolių dydžio.

8

Kol kepa obuoliai paruoškite padažą prie mėsos. Į puoda supilkite atlikusias nuo kepimo perkoštas mėsos sultis ir riebalus, ten pat pilkite stiklinę natūralių obuolių sulčių ir įdėkite šaukštą garstyčių. Maišydami padažą pavirkite apie 10 minučių, kol jis kiek nugaruos ir pradės tirštėti. Jei reikia, padažą gardinkite druska, cukrumi, maltais pipirais. Į padažo virimo pabaigą suberkite smulkiai pjaustytus šalavijų lapelius.

9

Iš folijos išsukite ir supjaustykite mėsą, šalia sudėliokite iškepusius obuolius ir pateikite kartu su ką tik paruoštu garstyčių padažu. Skanių savaitgalio pietų!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su mėsine THE FARM

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite