Taip ruošta mėsa iš tiesų atrodo gana apgaulingai. Iš pirmo žvilgsio gali pasirodyti, jog ji skrudinta aliejuje arba bent jau kepta dideliame jo kiekyje keptuvėje. Nieko panašaus! Šiuos muštinius kepiau orkaitėje, visai be riebalų, bet jie buvo traškut traškutėliai iš išorės, bei sultingi viduje. Aišku, svarbu naudoti kokybišką veršienos arba kitokios mėsos nugarinę, kad ji neišsausėtų, apibarsatau kukurūzų miltais, o po to mėsą pavilgau plaktame kiaušinio baltyme ir apvolioju smulkintuose kukurūziniuose dribsniuose. Kukurūziniai dribsniai, tie patys, kurie naudojami sausiems pusryčiams, labai tinka ir mėsai, jie suteikia daug daugiau traškumo nei įprasti baltos duonos džiūvėsėliai, o be to, kukurūzai, kitaip nei kviečiai, neturi glitimo. Taip paruoštą mėsą guldykite ant grotelių ir kepkite karštoje orkaitėje apie pusvalandį, muštinai iškeps nepriekaištingai ir iš visų pusių vienodai traškūs. Mano vaikai valgė ir džiaugėsi! Prie traškios mėsos labai tinka ridikėlių salsa, kurios receptą surašiau ir “Gero maisto dienoraštis. Pavasaris” knygoje, bei trumpai virti pirmieji smidrai ir švieži salotų lapai. Tikras pavasaris lėkštėje!
Jau seniai buvau išsilgusi kokybiškos veršienos ir šviežių smidrų. Kadangi, pati šiuo metu, dėl operuotos kojos, nelabai galiu apsilankyti turguje, apsidžiaugiau internete užtikusi elektroninį turgų Balta karvė, kuriame savo produktus siūlo geriausi Lietuvos ūkininkai. Pirmadienį užsisakiau ir išsirinkau savo prekių krepšelį, o antradienį per pietus šviežut šviežutėlė veršiena, smidrai, ridikėliai ir žalumynai jau manęs laukė virtuvėje. Elektroninį turgų išbandžiau pirmą kartą ir man labai patiko, tikrai užsisakinėsiu dažniau, kai neturėsiu laiko nukeliauti pati į turgų. Labiausiai sužavėjo visų prekių šviežumas, nes jos tiesiai iš ūkininkų, be jokio sandėliavimo, pasiekia galutinį pirkėją, o be to, užsakant prekes yra aiškiai nurodyta kokiame ūkyje jos užaugintos. Smagu ir naudinga žinoti, kad mano valgyti šparagai užaugo I. Šiaučiuvienės ūkyje, ridikėliai – P.Lingo ūkyje, o veršiena atkeliavo iš Senosios mėsinės. Ši informacija, kaip kokybės garantas. Man patinka žinoti ką valgau!
Traškūs veršienos muštinai kepti orkaitėje
Mažiau riebalų
Sudėtis
- 4 veršienos nugarinės gabaliukų su kauliuku (apie 500 g)
- 4 šaukštų kukurūzų miltų
- 100 g kukurūzinių nesaldžių dribsnių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 kiaušinio baltymo
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Garnyrui:
- 500 g šviežių smidrų
- 2 pundelių ridikėlių
- ryšelio šviežių petražolių
- 100 g įvairių salotų lapelių
- tyro alyvuogių aliejaus apšlakstyti
- 2 šaukštų citrinų sulčių
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Eiga
Supjaustytus veršienos nugarinės gabaliukus susukite į maistinę plėvelę ir mėsos plaktuku iš abiejų pusių gerai išmuškite, kad būtų kuo plonesni. Paruoštus muštinius apibarstykite druska ir maltais pipirais, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Muštinius iš abiejų pusių apvoliokite kukurūzų miltuose. Kiaušinio baltymą lengvai išplakite, o kukurūzinius dribsnius suberkite į maišelį bei ritinėdami kočėlu juos susmulkinkite. Muštinius po vieną merkite į plaktą baltymą ir apvoliokite smulkintuose kukurūziniuose dribsniuos, kad jie kuo labiau padengtų mėsą. Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių, o ant jo uždėkite kepimo groteles, jas lengvai rankomis patepkite aliejumi ir ant jų guldykite po vieną paruoštus muštinius, kad vienas su kitu nesiliestų. Kepkite įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Kol veršienos muštiniai kepa pasiruoškite daržoves. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Petražoles irgi susmulkinkite, berkite šalia ridikėlių, pilkite kelis šaukštus tyro alyvuogių aliejaus ir šaukštą citrinų sulčių, gardinkite druska ir gerai išmaišykite. Ridikėlių salsa paruošta!
Salotų lapus nuplaukite, išdžiovinkite, stambesnius lapus suplėšykite, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, abibarstykite druska ir maltais pipirais bei gerai išmaišykite.
Smidrus nuplaukite, nulaužykite jų sumedėjusius galiukus bei daržovių skustuku plonai nuskuskite kotelius. Smidrus dėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 5 minutes. Išvirusius išgriebkite iš vandens, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir maltais pipirais.
Iškepusius traškius muštinius pateikite kartu su dar šiltais smidrais, ridikėlių salsa ir salotomis.
Komentarai