Šie, iš Pjemonto regiono kilę, virtiniai panašūs į raviolius, skiriasi tik jų formavimo būdas. Ravioliai dažniausiai gaminami iš dviejų pastos lakštų – vieną uždedant ant kito, o agnoločiai (it. Agnolotti) ruošiami paprasčiau, iš vieno pastos lakšto, jį paprasčiausiai užlenkiant ir supjaustant ratukine pjaustykle į virtinius. Jų gaminimui neprireiks jokių specialių ravioliams formuoti naudojamų formų. Apie Agnolotti sužinojau ir juos pamėgau tik šį rudenį, keliaudama po Pjemontą, šios kelionės metu vos ne kiekvieną dieną su vyru ragaudavome vis kitu įdaru įdarytus agnoločius. Vis dar švenčiant moliūgų sezoną, kviečiu išbandyti agnoločius su moliūgų ir rikotos įdaru, užlietus sviesto bei šalavijų padažu. O kokį vyną geriau derinti prie patiekalų su moliūgais, patars Someljė mokylos vadovas Arūnas Starkus:
“Moliūgų patiekai, kuriems vyno deriniai ypač tinka – Balkanų šalyse paplitę desertai su moliūgais. Prie jų puikiai dera saldus vynas iš Santorini salos ar itališkas „Vinsanto“. Jei patiekalas ne saldus, moliūgų skonį su vynu patartina derinti, kaip prie dauguma daržovių – parenkant vyną, kuriame dominuotų vaisiškumas, vengiant brandintų ąžuolo statinėse vynų bei ieškant bendrų aromatų. Moliūgas prašosi ne itin rūgštaus baltojo vyno, turinčio žemiškų, minerališkų natų, kvepiančio geltonais, tropiniais vaisiais. Tarp gerų kandidatų galėtų būti – Ronos slėnio vynuogės Viognier, Marsanne, Roussanne bei jų mišiniai, taip pat aukštos kokybės Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauburgunder ir itališkos vynuogės – Garganega, Grecanico.”
Prie šių, agnoločių su moliūgų ir rikotos įdaru, siūlome itališką Soave vyną, kuriame jaučiamas vulkaninės dirvos prieskoniškumas ir Grecanico vynuogei būdingas vos juntamas šalavijų aromatas, kuris tobulai atkartoja šalavijų ir sviesto padažo skonį.”
Skanių sekmadienio pietų ar vakarienės!
Itališkos virtuvės receptas Paruoškite virtinių tešlą. Prieš gaminant pasirūpinkite, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros. Jei nespėjote jų išimti iš šaldytuvo, kelioms minutėms užmerkite šiltame vandenyje, kad sušiltų. Miltuose padarykite duobutę ir įmuškite visus kiaušinius. Minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa apie 4-5 minutes. Užminkytą tešlą padalinkite į 3 lygias dalis, tešlos rutuliukus susukite į maistinę plėvelę ir padėkite 2 valandoms į šaldytuvą, kad pabręstų. Paruoškite virtinių įdarą. Moliūgų tyrę sumaišykite su rikota, tarkuotu kietuoju sūriu, įmuškite vieną kiaušinį, berkite druskos su pipirais ir užtarkuokite muskatų riešutų. Viską gerai išmaišykite, kad įdaras taptų vientisas. Kad būtų patogiau dirbti, įdarą sukrėskite į konditerinį maišelį, jei tokio neturite, galite panaudoti maistui skirtą užsegamą maišelį, kurio vieną kampą prakirpkite. Pagaminkite pastą. Šaldytuve brandintą tešlą išimkite iš šaldytuvo. Iš vieno tešlos rutuliuko, pastos mašinos pagalba, iškočiokite ilgą pastos lakštą. Pastą kočiokite, pastoviai pamiltuodami iki 6 lygio storumo (jis nurodytas ant pastos gaminimo mašinos). Paruoštą ilgą tešlos lakštą guldykite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus, jei reikia, nuplonėjusius tešlos lakšto kraštus nukirpkite, kad būtų vienodo pločio. Formuokite agnoločius. Ant tešlos lakšto išilgai konditeriniu maišeliu spauskite po nedidelį kiekį moliūgų įdaro, kad tarp jų liktų apie 1,5 -2 cm tarpai. Tada tešlos lakštą išilgai sulenkite ir pirštais tešlą, tarp įdarų įspauskite, kad susiformuotų stačiakampiai virtiniai bei išeitų oras. Kai pirštais būsite užspaudę visų virtinių šoninius ir galinį tarpus, pasinaudodami ratukine pjaustykle atskirkite juos vieną nuo kito, suformuodami stačiakampius agnoločius. Išvirkite virtinius. Didelį puodą pripilkite vandens ir įberkite kelis šaukštus druskos. Virtinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 5-6 minutes (priklausomai nuo jų dydžio), kol iškils į paviršių, išvirs, bet nepervirs. Išvirusius išgrėbkite iš puodo, nuvarvinkite ir dėkite į lėkštes. Paruoškite padažą. Sviestą išlydykite vidutinio karštumo keptuvėje, suberkite švarius šalavijų lapelius ir pakepinkite juos, kol taps traškūs. Lydytą sviestą su šalavijų lapeliais užpilkite ant virtinių ir iš karto patiekite. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOLYKLAMaisto ir vyno derinimas: Pjemontietiški virtiniai AGNOLOTTI su moliūgų įdaru
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai