APP/ Ruduo/ Sriubos/ Visi receptai/ Žiema/ Žuvys

Suomiška žuvienė

Suomiai turi nuostabiai skanią tradicinę lašišos žuvienę pavadinimu Lohikeitto. Seniai jos negaminau, nors anksčiau, kai vaikai buvo mažesni, ne kartą esu ją virusi savo šeimai. Ši žuvienė patinka visiems, net tiems, kas dažniausiai nemėgsta žuvienių, ją noriai valgo ir vaikai. Vienintelė šios sriubos nuodėmė – riebi grietinėlė, bet ji sriubai suteikia ypatingo skanumo. Šį kartą suomišką žuvienę viriau iš įvairių lašišinių žuvų mišinio. Pasak tikrų žvejų, kuo daugiau įvairių rūšių žuvų sudėsite į žuvienę, tuo ji bus skanesnė!

Lašišines žuvis šiai žuvienei užsakiau iš FishWish.eu, kokybiškos šaldytos žuvies elektroninės parduotuvės. Joje gana platus raudonosios žuvies pasirinkimas – nuo kelių rūšių laukinių lašišų, jų ikrų iki tuno nugarinės. Man patinka, kad šioje parduotuvėje galiu įsigyti kokybiškų šaldytų laukinių lašišų, kurios yra mažiau riebios nei augintos žuvų fermose, bei turi daugiau naudingųjų medžiagų. Apie laukinę lašišą ir kodėl ji taip vertinama, skaitykite šiame straipsnyje. Suomiškai žuvienei naudojau:

Nors tradiciškai suomiška žuvienė verdama tik iš lašišos, aš ją dar papildžiau mažosiomis šiaurinėmis islandiškomis krevetėmis, kurias taip mėgsta mano dukra. Be žuvies, sriubai prireiks žuvies sultinio, kelių porų (kaip tik dabar pats jų sezonas), bulvių, morkų ir puokštės šviežių krapų.

Pradėjusi daugiau gaminti ir valgyti kokybiškos šaldytos jūrinės žuvies, ją pradėjau atšildyti šaltame vandenyje. Anksčiau šaldytą žuvį atšildydavau per naktį šaldytuve, bet atšildymas šaltame vandenyje yra daug greitesnis ir saugesnis. Į virtuvės kriauklę arba į didelį puodą prileidžiu kuo šaltesnio vandens ir jame valandai užmerkiu šaldytą žuvį maišeliuose. Mažesni žuvų gabaliukai ir krevetės atšyla greičiau, net per pusvalandį, o didesniems žuvies gabalams prireikia valandos ir daugiau. Man šis žuvų atšildymo būdas tapo tikras atradimas, apie jį daugiau sužinoti galite šiame straipsnyje. Valgykime daugiau žuvies!

Suomiška žuvienė

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: 8 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • 600 g lašišinių žuvų filė, naudojau laukinę lašišą ir arktinę paliją iš FishWish.eu
  • 2 vidutinio dydžio porų
  • 2-3 didesnių morkų
  • 400 g bulvių
  • 300 g mažų šiaurinių islandiškų krevečių iš FishWish.eu
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • apie 1,3 l žuvies sultinio, galite keisti daržovių sultiniu
  • lydyto sviesto kepti
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
  • šviežių krapų puokštės

Eiga

1

Šios sriubos virimui geriausiai naudoti žuvies sultinį, bet jei tokio neturite galite rinktis ir daržovių sultinį. Jei žuvienei naudosite žuvies filė su oda, ją nupjovę galite panaudoti greitam žuvies sultinio išvirimui. Žuvį ir šiaurines krevetes atšildžiau šaltame vandenyje, jos virtuvės kriauklėje prileistame šaltame vandenyje atitirpo per valandą. Nuo visų atšilusių žuvies gabaliukų nupjoviau odą, ją sudėjau į puodą, kartu su porų žaliomis dalimis, keliais laurų lapais ir pipirų žirneliais. Žuvies sultinį ant žemos temperatūros išviriau per pusvalandį. Jei turite iš anksto paruošto žuvies sultinio ar naudojate sultinio kubelius, šį sultinio gaminimo procesą, praleiskite.

2

Porų baltąją dalį įpjaukite išilgai pusiau ir gerai nuplaukite, kad neliktų smėlio. Porus supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite puode, kuriame virsite žuvienę, ant sviesto. Morkas ir bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite stambiais kubeliais. Kai porai apkeps, trumpam apkepti suberkite pjaustytas morkas.

3

Išviurusį sultinį perkoškite ir supilkite ant apkeptų porų su morkomis, sudėkite pjaustytas bulves ir žuvį su krevelėmis. Virkite dar apie 10 minučių, kol bulvės ir žuvis išvirs. Tada supilkite grietinėlę, dar kartą sriubą užvirkite, gardinkite druska, pipirais ir pjaustytais krapais. Skanaus!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FishWish.eu

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite