Moliūginiai virtiniai – mėgstamiausias mūsų šeimos patiekalas iš moliūgų. Tai vienas iš nedaugelio patiekalų su moliūgais, kurį mielai valgo mano vaikai. Juos gaminu tik nuo praeito rudens, bet kiekvieną kartą, kai tik pasigaminu moliūgų tyrės. Moliūginių gnocchi mėgstu pasigaminti daugiau, nes juos labai patogu užšaldyti.
Kaip namuose patiems pasiruošti moliūgų tyrės skaitykite šiame mano blogo įraše.
Moliūginius virtinius gaminu jau kokį dešimtmetį, šį receptą surašiau dar 2011 metais, kai juos ruošdavau su paprastais kvietiniais miltais, dabar tokius virtinius gaminu su kietagrūdžių kviečių miltais “semola di grano duro”. Tai itališki miltai skirti makaronams, jų dabar jau būna pirkti didžiuosiuose maisto prekybos centruose.
Moliūginiai virtiniai GNOCCHI
Vegetariškas receptas
Sudėtis
- 1 stiklinės nuvarvintos moliūgų tyrės
- 1 stiklinės kvietinių miltų (naudoju skirtus mamaronams "semola di grano duro")
- kukurūzų miltų apibarstyti
- Šalavijų-sviesto padažui:
- 50 g sviesto
- saujos šviežių šalavijų lapelių
- tarkuoto kietojo sūrio apibarstyti
Eiga
Moliūgų tyrę sumaišykite su miltais ir užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Tešlą formuokite ant kukurūzų miltais pabarstyto paviršiaus. Iš tešlos rankomis iškočiokite „gyvačiukes“, lygiai taip pat, kaip gaminate varškėtukus.
Paruoštus moliūginius virtinius suberkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite kelias minutes, kol visi iškils į paviršių.
Kol verda virtiniai paruoškite padažą. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į jį šviežius šalavijų lapelius ir kiek pakepinkite, kol taps traškūs. Tada iš puodo tiesai į keptuvę kiaurasamčiu perkelkite moliūginius virtinius. Juos trumpai pakepinkite ir neškite į stalą.
Užrašai








15 Comments
Ausrra
2011-11-08 at 1:11 pmNa, šiam rudeniui atsispirti neįmanoma, gamtos vaizdai nepakartojami.. O šiems virtinukams moliūgų tyrė, turbūt, turi būti nuvarvinta? Ir visai nenusispalvinę, matyt, miltai spalvą užgožia 🙂 Sugundei!
Rennie
2011-11-08 at 2:54 pmAčiū, Ausrra, gaminau iš nuvarvintos moliūgų tyrės, tik šiemet mano užauginti moli0gai kažkokie ne labai geltoni (gal rūšis tokia), nes kai pernai gaminau iš mamos moliūgų, tai buvo gražiai geltoni, o šiemet vos vos gelsvi, bet vis tiek labai skanūs.
Vilma
2011-11-08 at 4:05 pmkaip tik turiu moliuga, reiks uzsisaldyti, maiseli kita, o pas mus jie vadintusi moliuginiai abredukai;)
G
2020-10-31 at 1:20 pmŠiandien pabandysiu, gerai atrodo. Ar nuotraukoje “Hokaido” moliūgai? Parduotuvėje pirkti jie super saldūs ir ryškios spalvos, be abejonės, patys geriausi gaminimui. Ar gaunasi tokius ir patiems užsiauginti? Jei taip, bandysiu šiltnamy kitamet, pasidžiovinau sėklų iš parduotuvinio 🙂
Neringa
2011-11-08 at 4:44 pmatrodo pasakiskai, kaip tas auksinis ruduo! jis kaip niekad grazus ir ilgas!
Rennie
2011-11-08 at 9:52 pmVilma, moliūginių abredukų dar nesu girdėjusi, bet labai gražiai skamba. Mano močiutė tai greičiausiai moliūginiais bundakais pavadintų (nes panašius iš bulvių gamino) 🙂
Neringa, dėkui, pas mus irgi šiemet ruduo gražus 🙂
Dalia, Septyni virtieniai
2011-11-13 at 12:21 pmmano moliūgai šiemet irgi ne tokie geltoni kaip pernai, nors iš tų pačių sėklų
Rennie
2011-11-17 at 8:36 amDalia, gal vasara ne tokia karšta, kaip pernai tai įtakojo…
Simona
2014-10-12 at 6:18 pmAr galima būtų šiek tiek pakeisti, tarkim, moliūgą išvirti ir sutrinti, gautųsi tokia lyg košytė?
Rennie
2014-10-14 at 9:45 amJei moliūgas bus virtas, jame bus pakankamai daug vandens, todėl košelė bus skysta ir gaminant virtinius prireiks daug daugiau miltų. Tokią moliūgų košę būtinai reikėtų nuvarvinti t.y. supilti ant drobinės medžiagos į kiaurasamtį, o po juo statyti puodą sunkai nuvarvėti ir palikti nakčiai. Bet visgi moliūgų virtiniams gaminti labiausiai tiktų keptų moliūgų tyrė.
Ramunas
2016-09-11 at 12:32 pmLabas,
Labai jau kieti gavosi gnociai. Pasklaidziau uzsienio receptus, tesla reiktu daryti atvirkstine. 3-4 stiklines tyres, 1 stikline miltu. 750 gr tyres-150gr miltu+kiausinis. Taciau aciu labai uz recepto itraukima prie moliugu. Ideja kuo maitinti vaikus puiki.
O burokeliu sokolado pyragas ir moliugu varskes pyragas tobulai skanus.
RS
Rennie
2016-10-03 at 7:52 amViskas priklauso nuo moliūgų tyrės sultingumo, jei moliūgų tyrė nuvarvinta, pakaks ir mažiau miltų, bet jei moliūgų tyrė sultinga, tai be jų paprasčiausiai nesuformuosite njokių 🙂
Jolanta
2016-10-13 at 9:19 amO ar galima kvietinius miltus keisti į kokius nors kitus?
Rennie
2016-10-13 at 1:32 pmBandykite gaminti su šviesiais speltų miltais, jie tikrai naudingesni už rafinuotus kvietinius.
Asta
2023-10-05 at 4:28 pmSveiki, ketinu išbandyti šį receptą. O kaip vadinasi tas medinis įrankis su grioveliais virtiniams formuoti?