Labai mėgstu maistingus šaltojo laikotarpio kepinius su moliūgais, morkomis, cukinijomis, burokėliais. Šis meduolis kepamas su tarkuotais moliūgais, o gardinamas medumi ir imbierais. Jis tikrai labai kvapnus, maistingas ir drėgnas, tinkantis prie aromatingos arbatos. Originaliame recepte pyragas buvo pavadintas teabread, greitai iškepama aromatinga duonele, kurią iškelia kepimo milteliai, aš jį pervadinau meduoliu. Taigi, gelsvasis meduolis iš mamos užaugintų moliūgų.
Meduolis su moliūgais ir imbierais
Sudėtis
- 180 g sviesto
- 140 g medaus
- 1 didelio kiaušinio
- 250 g tarkuoto moliūgo
- 100 g rudojo cukraus
- 350 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio tarkuotų imbierų
- 2 šaukštelių cukruotų apelsinų žievelių
- cukraus miltelių ir malto cinamono, pabarstyti
Eiga
Orkaitę įkaitinu iki 180 laipsnių. Išlydau sviestą, kadangi naudoju jau sukietėjusį medų, jį ištirpinu šiltame svieste. Moliūgą nulupu ir sutarkuoju burokine tarka.
Medų ir sviestą išplaku su kiaušiniu ir sutarkuotu moliūgu. Suberiu cukrų, miltus sumaišytus su kepimo milteliais, smulkiai tarkuotą imbierą, apelsinų cukatus ir gerai išmaišau.
Tešlą supilu į pailgą kekso formą, išklotą kepimo popieriumi ir kepu įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį meduolį aušinu ant grotelių, apibarstau cukraus miltelių ir maltų cinamonų mišiniu.
17 Comments
aguonele
2011-02-23 at 1:26 pmBet kaip graziai iskiles!!!!!!! Nuostabu 😉
Egle
2011-02-23 at 4:22 pmNu jau šitas tai tikrai vertas nuodėmės. nors anokia čia nuodėmė: moliūgai, medus, imbieras.. Niam 🙂
Ausrra
2011-02-23 at 7:23 pmLabai gražiai ir skaniai geltonas, labai viliojantis… 🙂
Jurgita
2011-02-23 at 7:51 pmLabai dailus 🙂 Saldūs kepiniai su daržovėm ir mano virtuvėj smarkiai mėgstami 🙂
Rennie
2011-02-23 at 8:46 pmAčiū, ačiū, Aguonėle ir aš džiaugiuosi, kad toks fotogeniškas gavosi.
Egle,taikliai pasakyta, o man maloniausia kai tokius pyragus vaikai graužia.
Aussra, moliūgas labai ryškiai geltonas buvo, o dar tas naminis kiaušinis…
Mačiau, Jurgita, kad mėgsti, čia mūsų skoniai sutampa.
Karolina
2011-02-24 at 6:57 amVis nedrįstu gaminti moliūgainį, nors kažkada gaminti sausainiai puikūs gavosi. O skonis kaip meduolio tikriausia?
Rennie
2011-02-24 at 8:15 amKarolina, kaip labai skanaus kekso, jokio specifinio skonio, vaikai geriausi kritikai, valgė net ausys lapsėjo. Taigi išbandyk!
Dalia, Septyni virtieniai
2011-02-24 at 1:50 pmGal galėtum iš mamos sužinoti, kokia moliūgų rūšis, kuri taip ilgai laikosi. Maniškiams greičiau nei per mėnesį kai parėjo ir daržo, buvo kapiec.
Yra toks požymis, kas laikoma duona, kas ne – jeigu didžiąją dalį sudaro miltai, tuomet duona. Taviškis tikrai labiau keksas.
Rennie
2011-02-25 at 9:14 amDalia, moliūgo rūšies mama pasakyti negalėjo, ji sodina daug rūšių, o po to patikusio sėklas pasidžiovina ir vėl sodina. Tik pamenu, kad apvalus oranžinės spalvos ir labai didelis. Beje, dar turiu žalios spalvos moliūgą, užaugintą vyro močiutės, tai visai kita rūšis (nuotraukoje jo kraštelis matosi), o visą žiemą mano virtuvėje prastovėjo. Manau, kad dar priklauso kur tuos moliūgus laikysi, mano mama šiemet juos vasarinėje virtuvėje, ne rūsyje laikė, tai ten pakankamai vėsu ir nedrėgna. Tikiuosi šiais metais tave moliūgai ilgiau džiugins.
Egle
2011-03-01 at 8:13 amIšbandžiau savaitgalį šitą receptuką, nes reikėjo pabaigti prapjautą moliųgą ir imbiero gabaliuką 🙂 Keksiukas labai skanus išėjo, tik ne toks geltonas 🙁 gal daugiau toks rudai geltonas, nors moliūgas pats tai labai geltonas buvo… Bet vistiek kitos dienos nesulaukė 😉
Rennie
2011-03-01 at 8:36 amEgle, smagu girdėti, kad patiko. O tas geltonumas pas mane dar nuo naminio kaiušinio ir apelsinų žievelių gal prisidėjo.
Asta
2016-01-28 at 11:12 amO ką reiškia “aušinu ant grotelių”? Čia reikia išimti iš formos dar karšta ir vėsinti? Negalima palikti atvėsti formoje, nes kažkas nutiks ne taip? Ir ant grotelių kambario temperatūroje ar dar orkaitėje?
Rennie
2016-02-01 at 2:01 pmKai aušta ant grotelių pyrago ar duonos apačia nesudrėksta, nes garai išgaruoja. Aušinti reikia išėmus iš orkaitės.
Avinas-12
2019-09-04 at 3:05 pmSkaniai atrodo, mama kepdavo meduolėlius moliūginius su imbieru ir kitais prieskoniais. Tikriausiai čia bus šitas receptas? Labai ilgai ieškau to moliūgų meduolių su imbieru recepto… 🐾
Ruta
2020-11-07 at 11:54 pmPasitaisysiu, ne keksas, o meduolis☺️
Ruta
2020-11-07 at 11:59 pmMeduoli teko kepti ilgiau. Vyrui patiko, man norėjosi minkštesnio , puresnio. Gal kažką ne taip dariau?
Renata
2021-01-11 at 12:40 pmGal visgi miltų kiek per daug buvo, bet jis turi gautis drėgnas ir sunkus, su daržovėmis labai purus nesigaus.