APP/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema

Pyragėliai su grybais Kūčioms

Dėl šių pyragėlių aš labiausiai laukiu Kūčių! Jei iš visų 12 Kūčių stalo patiekalų reikėtų išsirinkti tą vienintelį ir patį mėgstamiausią, tai būtų šie pyragėliai su grybais. Juos ruošiame tik kartą metuose. Kiek pamenu, jie visada būdavo ant mūsų šeimos Kūčių stalo. Juos ruošdavo abi mano močiutės, ir iš mamos, ir iš tėčio pusės. Kai buvau maža ir kūčiavodavome pas močiutę, juos kepdavo močiutė, po to kepti pradėjo mano mama, kuriai jie ypač skaniai gaunasi.

Aš pati jų nekepu ir, tikiuosi, dar ilgai galėsiu mėgautis savo mamos keptais skaniausiais pyragėliais. Jie patys pirmieji išgaruoja nuo mūsų Kūčių stalo, o mano vaikai, kaip ir aš, jų labiausiai pasiilgsta iš visų Kūčių patiekalų. Pyragėlius verdame aliejuje, didžiąją jų dalį, kaip tikri dzūkai, įdarome savo pačių rinktais ir džiovintais baravykais, o desertui dar išverdame ir po kelis pyragėlius su aguonų įdaru, atlikusiu nuo kalėdinių pyragų kepimo. Jau daug metų planavau šį receptą aprašyti savo tinkalraštyje, šiemet su mama sutarėme, kad pyragėlius su grybais kepsime kiek anksčiau, kad jų receptu galėčiau pasidalinti ir su jumis. Juos kepėme senąjame mūsų giminės name Domkuco troba, kuriame dabar gyvena ir svečius priima mano tėvai.

Linkiu lengvo ir nuotaikingo pasiruošimo Kūčioms bei Kalėdoms!

Kūčių pyragėliai su grybais

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 įvertino)
Loading...
By Babytė Danguolė Kiekis: 32 pyragėliai
Gaminimo laikas: 60 min. + kildinimas

Kūčioms

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 300 g kvietinių miltų "Ekstra"
  • 4 g sausų mielių
  • 180 ml vandens
  • žiupsnelio druskos
  • aliejaus virimui
  • Džiovintų grybų įdarui:
  • keletą saujų dž. baravykų
  • 2 nedidelių svogūnų
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • aliejaus kepimui

Eiga

1

Iš vakaro džiovintus grybus užmerkite karštame vandenyje ir palikte per naktį išbrinkti. Ryte nupilkite grybų skonio vandenį (jį pasidėkite verdamos sriubos skaninimui ), o pačius grybus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Grybus sumalkite su mėsmale. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, kai jie apkeps, sudėkite kartu kepti ir maltus grybus. Kepkite maišydami dar 7-8 minutes, apibarstykite druska su maltais pipirais. Grybų įdarą pyragėliams galite pasiruošti iš anksto, prieš keliais dienas.

2

Paruoškite pyragėlių tešlą. Dalį miltų (200 g) išmaišykite su druska ir sausomis mielėmis bei po truputį pildami šiltą vandenį užmaišykite tešlą mediniu šaukštu. Tešlą baikite minkyti rankomis ant stalo pabėrę likusius miltus (100 g) ir minkykite, kol ji nelips prie rankų. Užminytą tešlą uždenkite ir palikite šiltai valandai, kad pakiltų.

3

Formuokite pyragėlius. Pakilusią tešlą padalinkite į 4 dalis ir kiekvieną gabaliuką gerai iškočokite ant miltuoto paviršiaus. Su stikline ar puodeliu įspauskite apvalias formas tešloje. Ant kiekvieno tešlos apskritimo dėkite po šaukštelį, negailėdami grybų įdaro ir gražiai užsukite pyragaičių kraštus, kad verdant įdaras neišbyrėtų. Taip suformuokite visus pyragaičius iš likusios tešlos.

4

Gilioje keptuvėje įpilkite daug aliejaus, kad pyragėliai jame virtų, o ne keptų. Vienu metu keptuvėje galite kepti daugiau pyragėlių. Kai viena pyragėlių pusė apkeps, apverskite juos ant kitos ir dar kiek pavirkite. Pyragėliai iškepa labai greitai, per kelias minutes, svarbu jų nesudeginti. Pyragėlius virkite vidutinio karštumo aliejuje, jei jis verdant taps per karštas, temperatūrą sumažinkite ir virkite toliau.

5

Iškepusius pyragėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Jie skaniausi dar šilti ir traškūs, nors taip pat skanūs ir atšalę, bei kitą dieną, nors pas mus, kitai dienai jų dažniausiai nelieka.

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Eglė
    2021-12-24 at 11:56 am

    O kiek reiktù paprastù mieliù? 20gr? 🙂

  • Komentuokite