Ne pyragas, o pats tikriausias vidurvasario tortas! Man sunku patikėti, bet šiandien – kalendorinės vasaros vidurys. Atrodo tik vakar buvo birželio pradžia, tik žemuogės žydėjo, o dabar jau ir pačių žemuogių miške beveik nebeliko, jas pakeitė šiluose mėlynuojančios mėlynės. Šiemet prie Druskininkų mėlynių labai daug, kiekvieną rytą eidama su šuniu pasivaikščioti į mišką suvalgau ne vieną saują uogų. Bet šiandienai – skanumynas iš mėlynių!
Tai varškės sūrio pyrago (angl. cheesecake) nekepta versija. Jo pagrindą ruošiau iš nostalgiškų avižinių sausainių, o pačią varškės masę iš rikotos, kreminės varškės, grietinėlės ir trintų mėynių. Pavyko nuostabios spalvos ir labai gardus! Kol yra mėlynių jį ruošiu tikrai dar ne kartą!
Pirma pagaminkite pyrago pagrindą. Elektrinėje kapoklėje susmulkinkite avižinius sausainius, kai jie virs trupiniais sudėkite minkštą sviestą ir išsukite iki vientisos masės. Torto formoje patieskite kepimo popierių ir ant jo suberkite sausainių-sviesto masę. Ją paskirstykite vienodu sluoksnu, tai patogu daryti paprasčiausiu šaukštu, ir pašaukite į šaldytuvą 15 minučių sustingti. Kol pagrindas šąla, paruoškite sūrio pyrago masę. Pirma išbrinkinkite želatiną ją užpildami nedideliu kiekiu vandens. Išplakite grietinėlę, į ją suberkite rikotą ir plakite toliau, galiausiai sukrėskite kreminę varškę, išmaišykite ir išplakite iki vientisos masės. Mėlynes švariai nuplaukite ir nusausinkite. Jas sutrinkite trintuvu arba kokteilinėje su cukrumi, citrinos sultimis ir vanilės ekstraktu. Trintas mėlynes supilkite į varškės masę ir gerai išplakite iki vientisos spalvos. Į ją lėtai plakdami supilkite ištirpintą brinkintą želatiną. Ištirpinti želatiną patogiausia karšto vandens vonelėje, bet kai pilsite į kremą ji turi būti panašios temperatūros, kaip ir kremas. Paruoštą masę supilkite į torto formą ant užšalusio pagrindo ir statykite nakčiai arba bent 3 valandoms į šaldytuvą. Užšalusį pyragą puoškite baltojo šokolado glajumi ir atlikusiomis mėlynėmis. Baltąjį šokoladą ištirpinkite su lydytu sviestu karšto vandens vonelėje, kai ištirps labai gerai išmaišykite, kad būtų vientisas ir užpilkite ant pyrago viršaus, kad gražiai nutekėtų per jo šonus, o ant viršaus užberkite šviežių mėlynių. Pyrago įkvėpimas iš www.kwestiasmaku.comNekeptas varškės sūrio pyragas su mėlynėmis ir avižinių sausainių pagrindu
Sudėtis
Eiga
Užrašai
31 Comments
Zita
2020-07-15 at 10:12 pmO sviestas lydytas tai koks? Iškydytas ar koks nors gi?
Renata
2020-07-16 at 1:44 pmSviestas turi būti minkštas, tai nurodžiau gaminimo eigoje.
Laima
2020-07-16 at 2:11 pmKokią kreminę varškę naudojate? Dėkui
Renata
2020-07-20 at 8:28 amNaudojau President, kuri supilstyta į kibiriukus.
Aistė
2020-07-17 at 2:11 pmImant 20 g zelatinos ant pakelio rašo, kad ji turi būt tirpinama 1 litro vandens, bet ar tokia masė neatskies pee daug kremo?
Renata
2020-07-20 at 8:26 am20 g želatinos skirta sustingdinti 1 l skysčio, bet ją išbrinkinti pakaks ir 50 ml vandens. Išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
Laima
2020-07-17 at 9:27 pmSveiki, su vaiku greitom užsakinėjau Barborą ir vis gi galvojau, kad nusipirkau grietinėlę, o pasirodo jog ne. Ar bandyti daryti be jos? Ačiū
Renata
2020-07-20 at 8:23 amGeriau su grietinėle👌🏻
Lina
2020-07-19 at 10:45 amPabandžiau daryti. Viskas puiku,tik šokoladas baltas su sviestu nebuvo varvantis. Toks tepamas. Ką padariau netaip?
Renata
2020-07-20 at 8:22 amGal sviesto buvo per mažai ar per trumpai kaitinote? Jis skystas, kol šiltas, po to sukietėja. Aš naudojau lydytą ghee sviestą
LINA
2020-08-01 at 7:43 amTikrai kaitinau neilgai, nes nežinojau,kad reikia. Bet nepaisant “kieto šokoladinio blyno” ant viršaus svečiai prašė pakartoti. Ačiū už receptą.
Dovile
2020-07-25 at 5:54 pmAr maskarpone vietoj kremines varskes tiktu?
Renata
2020-07-27 at 12:49 pmTikrai tiktų, tik būtų riebesnis.
Kiki
2020-07-19 at 8:15 pmAčiū visų pirma už nuostabū receptą… Atrodo nuostabiai.
Aš bandysiu viską padaruti be blenderio, nes jo šiuo metu neturiu.
Taip pat, ką turėjote omenyje su kremine varške? 🙂
Kokį produktą pirkote? Nes tai gali būti beveik viskas…
Renata
2020-07-20 at 8:19 amNaudojau kreminę President varškę, kuri naudojama kepant čyzkeikus.
Diana
2020-07-26 at 8:54 pmO naudojant zelatina lapeliais, kiek tu lapeliu reiketu?
Renata
2020-07-27 at 12:49 pmTiek, kiek jų pagal instrukciją reikėtų sustingdinti 1 l skysčio.
AIDA
2020-07-30 at 2:52 pmAš naudoju lapeliais, dedu 8, man pakanka, o Kai darau su šaldytomis mėlynėmis, tada dedu 10, nes nuo mėlynių daug skysčio.
Renata
2020-08-10 at 2:14 pmAčiū, kad pasidalinote.
AIDA
2020-07-30 at 2:54 pmBegalo skanus ir gražus tortas. Jau darau antrą kartą! Svečiai gyrė, prašė pakartoti ir paskui gailėjosi, kodėl į namus gabaliuko nepaprašė įdėti. Ačiū už tokius nuostabius receptus ❤️
Renata
2020-08-10 at 2:13 pmKaip man smagu girdėti!
Kiki
2020-07-30 at 3:06 pmSveiki. Šiandien jau bandysiu šitą receptą 🙂 turiu klausimą – ar galima vietoj ghee sviesto įdėti kokosų aliejaus tokį patį kiekį?
P.S. Beje, nesenai dariau jūsų aprašytus blynus su mėlynėmis – buvo puikūs! Man ypač tiko kitą dieną su mėlynėmis ir grietine papildomai 🙂 ačiū!
Guoda
2020-07-30 at 3:33 pmSveiki. Ar galima rikotą keisti kuo nors lengvesniu – daugiau kreminės varškės ar jogurto? 🙂
Renata
2020-08-10 at 2:13 pmTikrai galima! Pasidalinkite kaip pavyko 🙂
Ieva
2020-08-06 at 3:33 pmAr vietoj mėlynių tiktų šilauogės?
Renata
2020-08-10 at 2:12 pmTikrai tiktų, tik spalva gali būti ne tokia intensyvi.
Ausra
2020-11-05 at 10:07 pmAr saldytos uogos tiktu?
Renata
2021-01-11 at 12:41 pmTiktų.
Alina
2020-12-14 at 8:32 pmSveiki, kiek reikėtų, Jūsų manymu, dėti želatinos, norint gaminti su šaldytomis mėlynėmis? Kiek reikėtų padidinti ingredientų, norint gaminti 24cm formoje? Ačiū!
Renata
2021-01-11 at 12:35 pmJei mėlynes prieš tai atšildysite ir nuvarvinsite, tai želatinos kiekis gali išlikti nepakitęs. Padidinkite ingredientus ketvirtadaliu.
Aušra
2021-07-13 at 10:10 pmKaip manote, ar galima vietoj mėlynių dėti vyšnių? ar jos “nenuskystins” kremo?