Featured/ Gaminu/ Žiema

KEPAME DUONĄ NAMUOSE: nuo mielinės iki raugo duonos

Nėra malonesnio kvapo, nei namai kvepiantys kepama namine duona. Kiekvienais metais vasario 5 dieną, per šv. Agotos, duonos globėjos, dieną stengiuosi pasidalinti naujų duonos receptu. Per dešimt tinklaraščio metų, susikaupė tikrai ne mažai duonos kepinių receptų, kuriuos šiemet Agotinėms surinkau ir sudėjau į vieną straipsnį. Tikiuosi, tarp šių receptų rasite sau mielą naminės duonos receptą. Pats laikas kepti duoną!

Duona su raugu

Lygiai prieš 10 metų šv. Agotos dieną kepiau šią ruginę raugo duoną su džiovintais vaisais, kuri galėtų atstoti ir skaniausią pyragą. Tuo metu dažnai kepdavau ir ruginę raugo duoną su daigintomis sėklomis. O Kvietinio raugo lietuviško tipo duoną Agotinėms iškepiau lygiai prieš 8 metus.

Praėjus 10 metų ant mano stalo ir į tinklaraštį nugula visai kitokios raugo duonos receptai. Kvietinio raugo SOURDOUGH duoną pradėjau kepti visai neseniai, nes vis nedrįsau, atrodė, kad tai labai ilgas ir sudėtingas procesas. Kvietinį raugą dovanų gavau renginyje “Malsena kepimo akademiją” nuo kepyklos “Druska. Miltai. Vanduo”, išsamias instrukcijas, kaip kvietinį raugą užsiauginti patiems namuose rasite šiame puslapyje. Turimą kvietinį raugą laikau šaldytuve ir maitinu vieną kartą į savaitę proporcijomis 1:1:1 (raugas – šviesūs kvietiniai miltai – vanduo). Pamaitintą raugą auginu kambario temperatūroje apie 6 valandas, kol tampa tinkamas kepimui. Tinkamas raugas neskęsta vandenyje t.y. jis plūduriuoja vandens paviršiuje. Mano kepamos duonos su raugu yra visai nesudėtingos ir lengvai pagaminamos. Kelis kartus per savaitę dabar kepu neminkytą kvietinio raugo SOURDOUGH duoną, kurios gaminimas nereikalauja nei daug laiko, nei ypatingų įgūdžių, o rezultatas labai džiugina.

Dar vienas lengvai ir nesudėtingai paruošiamas kepinys su kvietiniu raugu – fokačija SOURDOUGH FOCACCIA. Ji jau spėjo pas mus namuose nukonkuruoti anksčiau dažnai mano kepamą fokačiją su mielėmis.

Duona su mielėmis

Itališkas duonas esu seniai pamėgusi. Viena mėgstamiausių praėjusiais metais buvo neminkyta, per naktį šaldytuve brandinta fokačija.

Dar vienas fokačijos receptas, kurį galite rasti mano tinklaraštyje – fokačija, įdaryta džiovintais pomidorais ir rozmarinais. Akivaizdu, kad fokačijos duoną mėgstu, bloge galite pasirinkti net iš 3 jos receptų.

Itališkos duonos Ciabatta receptą irgi esu aprašiusi, bet vis galvoju sugrįžti prie jos patobulinimo. Seniai jau ją bekepiau.

Dar viena itališka duona – Sicilietiška duona, kuri kepama su semola di grano duro miltais ir sezamais. Šią duoną ragavau keliaudama po Siciliją. Tai viena skaniausių mano ragautų duonų, labai jos pasiilgstu. Ši duona nuo kietagrūdžių miltų įgauna ypatingą geltoną spalvą.

Dar viena duona, kuri labai tinka sumuštiniams – speltų duona su pasukomis, medumi ir sėklomis.

Kol nekepiau neminkytos raugo duonos, dažnai iškepdavau neminkytą duoną su mielėmis. Kaip ją ruošti, esu išsamiai ir pažingsniui sufilmavusi bei išsaugojusi savo Instagram Highlights’e pavadinimu “Neminkyta duona”.

Dar vienas duonos receptas su mielėmis – Speltų ir rugių duona, jos skonis patiks ir ruginių, ir kvietinių duonų mėgėjams.

Norintys naujesnių skonių gali išbandyti marokietišką duoną “Ksra”, kuri labai tinka įvairiems įdarams.

Labai skanios indiškos Naan duonelės, puikiai tinka plėšyti ir įvairiems užtepams kabinti. Jos iškepamos labai nesudėtingai.

Į saldaus skonio duonos kategoriją galima būtų įtraukti šią gardžią moliūgų duoną su razinomis, jos receptas yra ir mano pirmojoje knygoje. Ši duona labai tinka prie paštetų ir sūrių.

Dar viena duona į saldžių kategoriją – Toskanietiška duona su vynuogėmis – Schiacciata, tai sezoninė duona, kuri kepama su vynuogėmis.

Bandelės ir plokščios duonelės

Vienos populiariausių duonos bandelių mano bloge yra Burgerių BRIOCHE bandelės. Kai tik kepame naminius burgerius, stengiuosi prieš tai iškepti ir šių bandelių.

Mano mėgstamiausios bandelės, kurių tešlą dažnai transformuoju ir į duoną – Prancūziškos Brioche bandelės. Jos skanios ir su saldžiais, ir su pikantiškais priedais.

Riestainius arba kitaip Beigelius irgi priskirčiau prie duonos kepinių. Jei dar nebandėte, artėjanti Kaziuko šventė, būtų puiki proga juos išsikepti namuose.

Dar vienos bandelės, kurias nesudėtinga išsikepti namuose pusrytinės angliškos ENGLISH MUFFINS. Jos neatsiejamos vėlyvųjų pusryčių atributas prie visų mėgstamų Benedikto kiaušinių.

Plokščiosios Pitų duonelės patiks mėgstantiems į jų kišenes prisikišti įvairių užtepų ir daržovių.

Savo pačios nuostabai bloge suskaičiavau daugiau nei 20 sukauptų duonos kepinių receptų. Tikiuosi, tikrai kažką išsirinksite ir jūsų namai pakvips namine duona!

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite