APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Niujorko steikas su traiškytomis bulvėmis ir česnakiniu sviestu

Kai noriu greitai ir skaniai paruošti vaišes neįpareigojančiai vakarienei su draugais, dažnai pasirenku brandintus jautienos kepsnius. Gerą jautienos kepsnį keptuvėje ant kaitlentės iškepti galima trumpiau nei per 10 minučių, tik iš anksto reikėtų pasirūpinti garnyru prie kepsnio. Viena mano mėgstamiausių – jautienos nugarinė strip steakFeel the beef. Tai mėsos šmotas, išpjautas iš jauno galvijo nuga­rinės dalies ir brandintas 30 dienų. Nekeptas jis panašus į marmuro gabalėlį, išmargintą baltais riebalų siūlais – kurie kepant kepsniui suteikia sultingumo ir aromatingumo. Ko gero pats populiariausias klasikinis kepsnys, ruošiamas iš jautienos strip steak, yra Niujorko steikas. Jis kepamas ketaus keptuvėje pirma aliejuje, o po to ir svieste, aromatų kepamai mėsai suteikia kartu čirškinami česnakai su rozmarinais. Nors šio kepsnio paruošimas labai nesudėtingas, bet reikėtų žinoti kelias taisykles, kaip gerai iškepti Niujorko steiką:

  • Kepsnius iš šaldytuvo išimkite prieš valandą iki kepimo, kad spėtų sušilti iki kambario temperatūros.
  • Ruošiant Niujorko steikus, mėsa dažniausiai apibarstoma druska ir pipirais prieš pat kepimą.
  • Pradžioje mėsa trumpai apkepama aliejuje ir tik po to į keptuvę dedamas sviestas, beriami česnakai ir rozmarinai.
  • Iškeptą kepsnį 5 minutes palikite šiltai pailsėti.
  • Iškepusių kepsnių temperatūrą geriausiai pamatuoti momentiniu termometru. Vidutinškai žalias kepsnys turėtų būti 52-55 laipsnių, vidutiniškai iškeptas kepsnys 55-60 laispnių, o visiškai iškeptas virš 63 laipsnių Celsijaus temperatūros.

Kepiau 3 kepsnius ir visus stengiausi iškepti skirtingais būdais, jų pjūvių spalvų skirtumus galite matyti paskutinėje nuotraukoje. Pasirinkite, kuris atitinka jūsų skonį, mes dažniausiai renkamės vidutiniškai iškeptą kepsnį. Prie Niujorko steiko šį kartą paruošiau traiškytas bulves su česnakine druska ir rozmarinais, bei česnakinį sviestą, o patiekiau su marinuotais agurkais. Skanių savaitgalio pietų ir vakarienių!

Niujorko steikas su traiškytomis bulvėmis ir česnakiniu sviestu

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: 2 asmenims
Gaminimo laikas: 10 min. ir bulvių paruošimas

Sudėtis

  • Niujorko steikui:
  • 2 jautienos nugarinės "Strip steak" kepsnių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 80 g sviesto
  • 6 česnako skiltelių
  • kelių rozmarino šakelių
  • Traiškytoms bulvėms:
  • 500 g nedidelių bulvių
  • česnakinės druskos
  • rozmarinų šakelių
  • alyvuogių aliejaus apšlakstyti
  • Česnakiniam sviestui:
  • 100 g sviesto
  • 2-3 česnako skiltelių
  • Patiekti:
  • marinuotų agurkų
  • šviežių romarinų šakelių

Eiga

1

Mėsos kepsnius valandą prieš kepimą išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Mėsos, išėmę iš pakuotės, neplaukite, tik nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais bei iš karto kepkite.

2

Paruoškite česnakinį sviestą. Minkštą sviestą kartu su nuluptomis česnakų skiltelėmis sutrinkite elektrinėje kapoklėje su druska ir maltais pipirais į vientisą masę. Sviestą sukrėskite ant maistinės plėvelės ir gražiai susukite į tūbelę. Sviesto suktinuką dėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų.

3

Bulves nuplaukite ir neluptas sudėkite virti į puodą su pasūdytu vandeniu. Virkite, kol taps minkštos, bet nepervirusios. Išvirusias bulves nusunkite ir palikite kiek praaušti. Bulves sudėkite ant kepimo popieriaus skardoje, kiekvieną bulvę paspauskite stiklinės dugnu ir sutraiškykite. Ant kiekvienos bulvės apibarstykite česnakines druskos ir šviežio rozmarino lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 25 minutėms.

4

Kepsnių kepimui geriau pasirinkite ketaus keptuvę, į ją pilkite 2-3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir labai gerai įkaitinkite. Į keptuvę dėkite abu mėsos gabalus ir kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, kol mėsa apskrus. Tada kaitrą kiek primažinkite, į keptuvę dėkite sviestą, meskite neluptas patraiškytas česnako skilteles su rozmarino šakelėmis ir toliau kepkite mėsą sviesto padaže, dar po kelias minutes iš abiejų pusių. Kepamą mėsą vis palaistykite sviesto padažu. Vidutiniškai iškepusio kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti nuo 55 iki 60 laipsnių, o pats kepimas iš viso turėtų trukti apie 8 minutes. Iškepusią mėsą palikite ant pašildytos lėkštės 5 minutėms pailsėti.

5

Iškeptą steiką supjaustykite, apdėliokite sviesto gabalėliais ir pateikite su keptomis traiškytomis bulvėmis ir marinuotais agurkais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FEEL THE BEEF

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite