Toks, iš perlinių kruopų verdamas kruopainis, itališkai vadinamas „orzotto“. Jis verdamas visai taip pat, kaip ir daugiaryžis (risotto). Perlinės kruopos ir džiovinti baravykai labai dera tarpusavyje, iš jų išvirtas kruopainis – jaukus ir sotus žiemiškas maistas.
Šį receptą ruošiau maisto tinklaraštininkų knygai „Gyventi skanu“. Knygoje yra keturi mano ruošti receptai, kiekvienam metų laikui po vieną, kruopainį dedikavau žiemai.
„Žiema – sotaus ir šilto maisto metas. Šis kvapnus perlinių kruopų orzotas, arba kruopainis, su džiovintais baravykais ir čiobreliais – tikras ir jaukus šaltojo sezono patiekalas“
Ištrauka ir knygos „Gyventi skanu“
Perlinių kruopų ir džiovintų baravykų kruopainis
Sudėtis
- 250 g perlinių kruopų
- 20 g džiovintų baravykų
- 2 svogūnai
- 250 ml džiovintų baravykų nuoviro
- 375 ml grybų arba daržovių sultinio
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- šviežių čiobrelių
- kelios saujos tarkuoto sūrio „Džiugas“
- keli šaukštai sviesto (kepti)
Eiga
Perlines kruopas iš vakaro užmerkiau vandenyje, o džiovintus baravykus užpyliau verdančiu vandeniu.
Išbrinkusias kruopas perploviau rėtyje, o džiovintus baravykus nusunkiau, bet sunkos neišpyliau. Grybus nuploviau ir supjausčiau.
Keptuvėje ant sviesto pakepiau smulkiai pjaustytus svogūnus, tada sudėjau baravykus ir pakepiau kartu su svogūnais, gardinau druska ir pipirais.
Į tą pačią keptuvę subėriau kruopas ir trumpai, vis pamaišydama apkepiau. Į kruopas po truputį pyliau baravykų nuovirą, kai jį sugėrė, pradėjau pilti sultinį. Taip verdamos ant vidutinės ugnies kruopos iš lėto sugers visą skystį ir išvirs.
Išvirusį kruopainį gardinau čiobreliais ir tarkuotu sūriu. Pateikiau ir valgėme iš karto.
8 Comments
Jurate
2013-01-14 at 11:53 amSutapimas? Vakar lygiai toki pati viriau, na dar pridejau lapiniu kopustu (kale). Man skonis geresnis nei tradicinio risotto!
Rennie
2013-01-14 at 2:55 pmSkaitai mano mintis, Jūrate 🙂 Pagal kale kopūstus sprendžiu, kad tu jau ne LT 🙂
odeta
2013-01-14 at 5:22 pmLabai mėgstu perlines kruopas, o šeima ne. Tai nors pasigrožėti galiu Tavuoju receptu:)
Rennie
2013-01-15 at 7:25 amManiškiai tai visi perlines kruopas mėgsta, o ypač vyras. Odeta, nutaikyk progą, ir nors sau vienai pasigamink ką nors iš perlinių kruopų, nes jos tikrai labai skanios.
Saitana
2013-01-17 at 8:43 amRennie, isisukau i Tavo receptukus, imu Tavo idejas. Labai megstu sias kruopas, deja namuose pritarianciu nera. Bet nutariau isvirti – po sio orzooto , is musu keturiu, jau 3 valgytojai atsirado 🙂 Kartosiu butinai .
Rennie
2013-02-13 at 9:55 pmSaitana, kaip džiugu 🙂
Irma
2013-03-14 at 1:30 pmSis receptas man nerealus atradimas!!!! Ziauriai megstu perlines kruopas ir visokius risotto! su ryziais man sunkiau sekasi nepervisrti ir t.t.. o su perlinem kruopom paprasciau ir man daug skaniau!!!! Si kart po ranka neturiu karalisko grybo – baravyko, teko suktis su sampinjonais. Tikrai gaminsiu dar ne karta si patiekala.
Laima
2015-01-09 at 8:34 amSveiki, jei gerai supratau – keptuvėje kepti kruopas? ir vis pilti skystį? ir ragauti? kai minkštos – tuomet jau išvirusios?;) Niekad neviriau aš jų…
Dėkui