Tęsiu greitos vakarienės sriubų seriją. Šiandienai soti, tiršta ir neatsivalgomai skani toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais. Kai prieš kelis metus keliavau po Toskanos regioną buvau nustebusi tuo, kaip jie mėgsta ir dažnai savo patiekaluose naudoja pupeles. Tai vienas iš toskanietiškos virtuvės tradicinių ingredientų.
Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero toskanietiški lapiniai kopūstai, kurie dar vadinami dinosaur kale arba black Tuscan palm. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga. Maniškius toskanietiškus kopūstus dar lapkritį pakeltose lysvėse apkramtė smaližės stirnos, todėl vasario jie nebesulaukė, išroviau anksčiau, bet pas mano mamą jie iki šiol lysvėje tebežaliuoja. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net prie minusinės temperatūros ir sniego.
Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Bet pagrindinis vaidmuo toskanietiškoje sriuboje atitenka pupelėms. Jas rinkitės baltas ir kuo didesnes. Aš turiu naudingą įprotį – prieš kiekvieną darbo savaitę išsivirti pusę kilogramo kokių nors džiovintų ankštinių. Vieną savaitę verdu avinžirnius, kitą raudonąsias ar baltąsias pupeles, trečią – žirnius. Išvirti ankštiniai šaldytuve gali stovėti iki 5 dienų, per tą laiką juos sunaudoju berdama į sriubas, troškinius, salotas, tirštus užtepus. Taip paruoštų džiovintų ankštinių labai patogu turėti šaldytuve užimtą darbo dieną, o ir pigiau bei sveikiau nei pirktiniai iš skardinių. Aš visada tik už namie virtas pupeles, bet jei tokių neturite ar nespėjote išsivirti, puikiai galite naudoti ir konservuotas. Šioje sriuboje svarbų vaidmenį atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai. Visada renkuosi kokybiškus, sveikus ir nesulaudžytus Santa Maria džiovintus laurų lapelius bei aromatingus čiobrelius, kuriuos prieš beriant į sriubą patrinu tarp rankų, kad dar labiau kvepėtų. Man patinka italų įpročiai virtuvėje sunaudoti viską “nuo šaknelių iki lapelių”. Tokios tradicijos neleidžia įsigalėti maisto švaistymui. Pavyzdžiui, net nuo kietojo sūrio atlikusią žievelę jie sunaudoja virdami sriubą. Nuo brandinto Parmigiano-Reggiano sūrio žievelės verdama sriuba prisipildo pikantiško umami skonio ir tampa dar skanesnė. Išbandykite! Gardžios vakarienės!
Itališkas receptas Pasiruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais. Puode ant alyvuogių aliejaus pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius , virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes. Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus. Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
5 Comments
Audronė
2020-05-01 at 9:46 amVakar viriau šią sriubą😋. Buvo jau vėlu, bet vis tiek man norėjosi. Ir kokia ji buvo skani! Ačiū jums už receptą.
Audronė
2020-05-01 at 10:54 amSoti ir labai skani sriuba. 😋
Laima
2021-09-28 at 7:40 pmŠiandien išbandyta 🙂 Labai skanu 🙂 Ačiū už receptą ir idėją kaip paįvairinti pupelių sriubą 🙂
Renata
2021-10-26 at 9:02 pmDžiaugiuosi, kad patiko 🙂
Juliana
2022-10-22 at 3:37 pmVerdu ir aš) Naudoju didžiausias pupeles, atrodo gardžiai! Naudojau kalė kopūstų lapus, žiūrėsim kaip pavyks) Ačiū už receptą!