APP/ Daržovės/ Sriubos/ Visi receptai/ Žiema

Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais

Tęsiu greitos vakarienės sriubų seriją. Šiandienai soti, tiršta ir neatsivalgomai skani toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais. Kai prieš kelis metus keliavau po Toskanos regioną buvau nustebusi tuo, kaip jie mėgsta ir dažnai savo patiekaluose naudoja pupeles. Tai vienas iš toskanietiškos virtuvės tradicinių ingredientų.

Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero toskanietiški lapiniai kopūstai, kurie dar vadinami dinosaur kale arba black Tuscan palm. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga. Maniškius toskanietiškus kopūstus dar lapkritį pakeltose lysvėse apkramtė smaližės stirnos, todėl vasario jie nebesulaukė, išroviau anksčiau, bet pas mano mamą jie iki šiol lysvėje tebežaliuoja. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net prie minusinės temperatūros ir sniego.

Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Bet pagrindinis vaidmuo toskanietiškoje sriuboje atitenka pupelėms. Jas rinkitės baltas ir kuo didesnes. Aš turiu naudingą įprotį – prieš kiekvieną darbo savaitę išsivirti pusę kilogramo kokių nors džiovintų ankštinių. Vieną savaitę verdu avinžirnius, kitą raudonąsias ar baltąsias pupeles, trečią – žirnius. Išvirti ankštiniai šaldytuve gali stovėti iki 5 dienų, per tą laiką juos sunaudoju berdama į sriubas, troškinius, salotas, tirštus užtepus. Taip paruoštų džiovintų ankštinių labai patogu turėti šaldytuve užimtą darbo dieną, o ir pigiau bei sveikiau nei pirktiniai iš skardinių. Aš visada tik už namie virtas pupeles, bet jei tokių neturite ar nespėjote išsivirti, puikiai galite naudoti ir konservuotas. Šioje sriuboje svarbų vaidmenį atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai. Visada renkuosi kokybiškus, sveikus ir nesulaudžytus Santa Maria džiovintus laurų lapelius bei aromatingus čiobrelius, kuriuos prieš beriant į sriubą patrinu tarp rankų, kad dar labiau kvepėtų. Man patinka italų įpročiai virtuvėje sunaudoti viską “nuo šaknelių iki lapelių”. Tokios tradicijos neleidžia įsigalėti maisto švaistymui. Pavyzdžiui, net nuo kietojo sūrio atlikusią žievelę jie sunaudoja virdami sriubą. Nuo brandinto Parmigiano-Reggiano sūrio žievelės verdama sriuba prisipildo pikantiško umami skonio ir tampa dar skanesnė. Išbandykite! Gardžios vakarienės!

Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min.

Itališkas receptas

Sudėtis

  • 2 stiklinių virtų arba konservuotų baltųjų pupelių
  • 500 g nulupto, be sėklų moliūgo
  • 2 porų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 1 l daržovių sultinio
  • puokštės lapinių kopūstų (naudojau toskanietiškus Cavolo Nero)
  • kelių Santa Maria lauro lapelių
  • 1 šaukšelio Santa Maria džiovintų čiobrelių
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 2 šaukštelių bazilikų pesto padažo (naudojau naminį šaldytą)
  • atlikusios brandinto kietojo sūrio žievelės (naudojau Parmigiano-Reggiano)
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pateikti:
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus apšlaksyti
  • tarkuoto kietojo sūrio
  • šviesios raugo duonos

Eiga

1

Pasiruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.

2

Puode ant alyvuogių aliejaus pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius , virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes.

3

Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus.

4

Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite