APP/ Desertai/ Pavasaris/ Visi receptai

Portugališkas morengo pudingas MOLOTOF

Šio deserto receptą parsivežiau iš atostogų Madeiroje, kur buvau lygiai prieš mėnesį. Anksčiau apie portugališką morengą nieko nebuvau girdėjusi ir pirmą kartą jo paragavau būtent Madeiros saloje. Mane ypač nustebino lengvas ir purus šio morengo skonis, su restorano šeimininke, kuriame jį ragavau pirmą kartą, išsiaiškinau, kad jis kepamas “vandens vonelėje” ir labai trumpai. Po to jo ragavau dar keliose vietose ir sau pasižadėjau sugrįžusi namo būtinai jį pasigaminti.

Sunku patikėti, bet šiam desertui reikia vos 3 ingedientų: kiaušinių, cukraus ir vandens. Kiaušinių baltymai išplakami su cukrumi, o iš trynių išverdamas portugališkas kiaušinių kremas. Madeira garsėja savo cukranendrių plantacijomis, todėl cukrus jų virtuvėje naudojamas gausiai, aš desertui pasirinkau lietuvišką smulkų cukrų, kurio prireiks visiems deserto gaminimo žingsniams: karamelei, morengui ir trynių kremui. Nors cukraus šiame deserte netrūksta, bet už tat jam visai nenaudojami miltai ir papildomi riebalai. Pats receptas visai nesudėtingas, tik svarbu vadovautis instrukcijomis ir pasirinkti tinkamą kepimo formą. Šiam desertui labiausiai tinka lengvo metalo kepimo forma. Jau planuoju vasarą šį desertą patiekti su šviežiomis braškėmis ir mėtų lapeliais.

Linkiu gražių ir saulėtų Velykų!

Portugališkas morengo pudingas MOLOTOF

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 8-10 asmenų
Gaminimo laikas: 30 min. Kepimo laikas: 15 min.

Be glitimo

Sudėtis

  • Karamelei:
  • 1 st (250 ml) smulkaius cukraus
  • 2 šaukštų vandens
  • Morengui:
  • 8 kiaušinių baltymų
  • 1 st (250 ml) smulkaius cukraus
  • Trynių padažui:
  • 0,5 stiklinės (125 ml) smulkaius cukraus
  • 0,5 stiklinės vandens
  • 8 kiaušinių trynių
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų citrinos sulčių

Eiga

1

Pirma išvirkite karamelę. Cukrų suberkite į nedidelį puodą, įpilkite kelis šaukštus vandens ir kaitinkite ant vidutinio karščio, kol cukrus pradės lydytis, burbuliuoti ir patamsės. Kai cukraus karamelė pradės tamsėti, iš karto nukelkite nuo ugnies, kad karamelė nesudegtų. Dar karštą ją atsargiai supilkite į morengo kepimo dugną, aplaistykite ir formos šonus.

2

Išplakite morengą. Kiaušinių baltymus plakite mažu greičiu, kol susidarys puta, tada plakimo greitį padidinkite iki vidutinio ir pradėkite po šaukštą berti į plakamus baltymus cukrų. Plakite tol, kol lėtai subersite visą cukrų, tada plakimo greitį dar padidinkite kol baltymai taps standūs, o cukrus juose pilnai ištirps.

3

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių karščio. Į kepimo formą ant karamelės sukrėsite visus išplaktus baltymus, mentele išlyginkite paviršių ir kelis kartus trinktelėkite forma į stalą, kad baltymai fomoje vienotai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų. Kepimo formą su baltymais statykite į didesnę kepimo formą, į kurią pripilkite vandens, jis turi apsemti daugiau nei pusę kepimo formos su baltymais. Šis desertas kepamas "vandens vonelėje". Kepkite desertą 15 minučių, tada orkaitės kaitrą išjunkite ir palikite desertą orkaitėje dar 15 minučių.

4

Kol kepa morengas paruoškite trynių kremą. Į puodą supilkite pusę stiklinės vandens, suberkite tokį pat kiekį cukraus ir virkite, kol cukrus pilnai ištirps, o skystis kiek nugaruos. Trynius lengvai šluotele išplakite atskirame inde ir lėtai plakant supilkite kar karštą cukraus sirupą. Trynius su įmaišytu cukraus sirupu dar pavirkite kelias minutes ant žemos kaitros nuolait maišydami, kad sutirštėtų. Nukelę nuo ugnies, palikite praaušti.

5

Iškepusį morengą ištraukite iš orkaitės ir palikite 10 minučių praaušti. Prieš apversdami desertą į tortinę, trumpai pakaitinkite kepimo formos dugną ant kaitlentės, kad karamelė, esanti kepimo formos apačioje suskystėtų ir būtų lengva apvertus formą išimti desertą. Ant kepimo formos uždėkite didesnę lėkštę arba tortinę ir staigiu judesiu apverskite. Desertas turėtų gražiai atšokti nuo kepimo formos. Rinkitės didesnio diametro lėkštę ar tortinę už kepimo formą, nes iš kepimo formos kartu išbėgs ir suskystėjusi karamelė, kuriai irgi reikės vietos. Palikite desertą praaušti ir puoškite pirmaisiais valgomais našlaičių žiedais.

6

Desertą pjaustykite ir patiekite su trynių kremu. Šaldytuve atlikęs desertas gali išstovėti kelias dienas.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Dansukker Lietuva

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite