Gaminu/ Vasara

Prieskonių pasaulyje: prieskoniai be kurių neišgyvenčiau nei dienos – DRUSKA ir PIPIRAI

Savo bloge skelbiu naują skiltį – Sezoniniai Prieskoniai !

Prieskonius suvokiu kaip maisto kvepalus, jie man labai svarbūs, todėl apie juos noriu sužinoti dar daugiau bei pasidalinti su jumis. 

Šio mėnesio prieskoniais skelbiu senus gerus pipirus!

Prieskonių pasaulyje esu visiška natūralumo ir minimalizmo šalininkė. Dažniausiai renkuosi tik aukščiausios kokybės prieskonius, nes jų, kaip tikrų maisto kvepalų, geriau jau nepadauginti ir neišsirinkti neaiškaus kvapo pigienos. Labiausiai nenorėčiau sugadinti savo paruošto patiekalo pasirinkdama nekokybiškus prieskonius. Todėl rinkdamasi prieskonius vadovaujuosi auksine taisykle “geriau mažiau, bet kokybiškiau”. 

Prieskonis, kurį pavadinčiau baze ir skonio motina, be kurio į virtuvę nekelčiau nei žingsnio – druska. Apie druskos kokybę jau esu rašiusi savo knygų serijoje “Gero maisto dienoraštis”. Pirkdami druską atkreipkite dėmesį, kad ji, kaip ir kiti mažaverčiai produktai (rafinuotas aliejus, balti kvietiniai miltai), irgi gali būti rafinuota, t.y. išvalyta, be jokio skonio, kvapo, spalvos priemaišų ir, aišku, be jokios naudos. O juk natūralioje druskoje pilna naudingų mineralų, ji nėra tik sūrus skonis. Todėl pirkdama renkuosi tik natūralią nerafinuotą jūros, kalnų ar akmens druską.

Jei druską galima būtų vadinti prieskonių motina, tai tėvas tikrai būtų pipiras! O pipirai irgi nėra tik paprasčiausi pipirai. Tų pačių juodųjų pipirų kokybė gali skirtis kaip Žemė ir Mėnulis. Ar pastebėjote, kad vienų pipirų, rodos, beri ir beri, o jų vis negana, iš tokių nei skonio, nei kvapo, nei aštrumo. O kokybiškų pipirų pakanka vos kelių malūnėlio pasukimų ir patiekalas pakvimpa švelniu aštrumu. Rinktiniai juodieji pipirai neturi jokių priemaišų, juose daug eterinių aliejų ir piperino, todėl gamindama maistą jų sunaudoju mažiau, o ir patiekalai būna dar gardesni. 

Pirkdama pipirus visada vadovaujuosi šiais principais :

  • Dažniausiai renkuosi kuo didesnius juoduosius pipirus žirneliais. Jie savo savybes išlaiko apie trejus metus. Pipirus stengiuosi laikyti sandariai uždarytame stikliniame indelyje, o prireikus šviežiai susimalti. 
  • Sumalti pipirai greitai praranda eterinius aliejus, kurie palaiko pusiausvyrą tarp aštrumo ir skonio, todėl namuose turiu kokybišką pipirų malūnėlį ir maistą gardinu tik šviežiai maltais pipirais. 
  • Jei jau perku maltus pipirus, tai nesirenku pačių juodžiausių. Nes kokybiški malti juodieji pipirai yra šviesesnės spalvos. Kuo tamsesni malti pipirai, tuo daugiau jų sudėtyje yra sumaltų lukštų, užgožiančių tikrąjį pipirų skonį.

Svarbu žinoti, jog pipirų skonis priklauso nuo pipiro vidinės dalies (piperino) ir žievelėje esančių eterinių aliejų derinio. Sutrynus žievelę, aliejai greitai išgaruoja, todėl šviežiai malti pipirai yra kvapnesni. Kuo daugiau eterinių aliejų, tuo daugiau skonio! O geriausias pipirų draugas yra pipirų malūnėlis. 

 

Šiemet, ankstyvą pavasarį, keliavau po Balį ir Indoneziją, todėl pirmą kartą pamačiau, kaip auga pipirai. Anksčiau, savo lakioje vaizduotėje pipirą įsivaizdavau, kaip kokį šventą medį, bet nieko panašaus, mano nuostabai, pipiras yra tik paprasčiausias vijoklis. Kas pipiras per augalas ir kaip jis auga, labiau pasidomėti galite čia

Drąsiai galiu sakyti, kad patys mėgstamiausi pipirai ir Nr.1 mano virtuvės lentynoje, kaip kokie prabangūs kvepalai Chanel Nr.5 ant kosmetinio stalelio, stovi Tellicherry juodieji pipirai . Jau nuo senų laikų geriausiais pipirais pasaulyje laikomi būtent Indijos juodieji pipirai, o Teličerio apylinkėse pietų Indijoje užauginti pipirai ypač vertinami. Šioje vietovėje net užaugę pipirų žirneliai yra didesni. Pipirai kaip ir vynuogės, savo skoniu skiriasi nuo to, kokioje žemėje užaugo. Be Tellicherry pipirų  neįsivaizduoju nei paprasčiausių salotų su vasariniais pomidorais, nei kepsninėje kepto didkepsnio, nei savo mėgstamų brusketų su vasaros uogomis.

Juodieji pipirai, be konkurencijos, iš savo giminaičių yra patys populiariausi, bet yra dar ir kitų pipirų rūšių. 

Baltieji pipirai. Turiu prisipažinti, kad su šiais pipirais esu susipykusi ir niekaip negaliu su jais susidraugauti. Tikiu, kad ateityje jie man dar  atskleis savo paslaptis ir mes kartu sukursime daug nerealių receptų. Man labai patinka ta teorija, kad baltuosius pipirus reikia naudoti ten, kur neturi matytis juodųjų pipirų taškelių, pvz. baltame bešamelio padaže, naminiame majoneze ar olandiškame padaže. Beje, baltasis pipiras auga ant to paties pipirmedžio, kaip ir juodasis. Kad baltojo pipiro žievelė atsiskirtų, uogos supilamos į tekantį vandenį, todėl auginant baltuosius pipirus turi būti prieinamas švarus tekantis vanduo. Po kelių savaičių, pipirų žirneliai ištraukiami iš vandens, pašalinama žievelė. Tada branduoliai išdžiovinami. Džiūdami jie išblunka ir įgauna šviesią kremo spalvą.

Žalieji pipirai tai dar ne visai sunokę to paties pipiro vaisiai, todėl jie yra kiek rūgštoki ir kvepia žolelėmis. Man labiausiai patinka druskoje konservuoti žalieji pipirai, jie ypač tinka mėsos padažams. 

Kai virtuvėje užsimanau egzotikos ir spalvų, visada renkuosi penkių rūšių pipirus malūnėlyje . Į jo sudėtį įeina: baltieji, juodieji, žalieji, rausvieji ir kvapnieji pipirai. 

Dar viena pipirų rūšis, kurią ypač mėgstu ir savo virtuvėje galėčiau skelbti pipirais Nr.2 – rausvieji pipirai. Jų skonis gėliškas ir kiek saldokas. Šiais pipirais ne tik gardinu, bet ir puošiu pikantiškus patiekalus. Raudonieji pipirai nepriklauso pipiro (Piper nigrum) giminei, tai visai kitas augalas, ir ne vijoklis, o medis. Keistas dalykas, kurį visai neseniai sužinojau, kad rausvieji pipirai yra alergenas, jei esate alergiški anakardžių riešutams ar pistacijoms, būkite atsargūs ir su rausvaisiais pipirais. 

Pipirai mano virtuvėje užimantys garbingą Nr.3 vietą yra kvapnieji pipirai . Be jų neįsivaizduoju vasaros konservavimo, mamos marinuotų grybų, o žiemą be šildančio karšto vyno ar skandinaviškai ruoštos silkės bei aromatingų kalėdinių meduolių. Beje, kvapnusis pipiras irgi yra medis, tik jau kitos rūšies, nei tas, kuris brandina rausvuosius pipirus. O kvapniuosiuose pipiruose esanti medžiaga eugenolis yra stiprus antioksidantas. Tai šių pipirų pamiršti tikrai neverta!

O kokie Jūsų pipirai yra patys mėgstamiausi? Dalinkitės komentaruose po šiuo straipsniu ir mėnesio gale vienam iš laimingiausių atiteks pilna dėžutė pačių kokybiškiausių pipirų!

Gali patikti

91 Comments

  • Atsakyti
    Giedrė
    2018-08-16 at 1:15 pm

    Citrinpiriai patys pačiausi 🙂

    • Atsakyti
      Ineta
      2018-08-17 at 7:20 am

      Persiladas, penkių pipirų mišinys, juodieji pipirai!

  • Atsakyti
    Jūratė
    2018-08-16 at 1:23 pm

    Kvapnieji pipirai mano topas 🙂

  • Atsakyti
    Jurgita
    2018-08-16 at 1:29 pm

    Juodieji pipirai sriuboms ir mėsos patiekalams, o raudonieji pipiriukai salotos 🙂

  • Atsakyti
    Gabija
    2018-08-16 at 1:31 pm

    Aš savo virtuvėje naudoju penkių pipirų mišinį. O rausvaisias gardinu ir puosiu mėsos patiekalus ?

  • Atsakyti
    Dovilė Čibirait
    2018-08-16 at 1:35 pm

    Santa Maria citrinpipirius vežu draugams į Vokietiją kas kartą, kai grįžtu iš Lietuvos (4-6 kartus per metus). Jie nerealūs ne tik man, bet ir užsieniečiams! :)))

  • Atsakyti
    Laura
    2018-08-16 at 1:47 pm

    Labai dažnai naudoju ir mėgstu penkių rūšių pipirus 🙂

  • Atsakyti
    Lina
    2018-08-16 at 2:04 pm

    Jeigu rinktis tik vienus,kurie mano virtuvėje Nr.1 – tai juodieji!

  • Atsakyti
    Darius
    2018-08-16 at 3:51 pm

    Vienareikšmiškai – Tellicherry juodieji pipirai.

  • Atsakyti
    Karina
    2018-08-16 at 4:25 pm

    Kvapnieji pipirai Top1. 🙂

  • Atsakyti
    Rita
    2018-08-16 at 6:03 pm

    Citrinpipirai!

  • Atsakyti
    JurgitaBa
    2018-08-16 at 6:25 pm

    Juodieji malūnėlyje nuolat po ranka, kvepiantieji antroj vietoj, na ir citrinpipiriai žuviai ir sumuštiniams su tunu. Kitų vis neišbandau 🙂

  • Atsakyti
    Lineta
    2018-08-16 at 7:55 pm

    Penkių pipirų mišinys ir citrininiai

  • Atsakyti
    Vilma
    2018-08-16 at 8:17 pm

    Svieziai malti rauavieji, juodieji, baltieji ir siek tiek kvapiuju.

  • Atsakyti
    Milda
    2018-08-16 at 8:31 pm

    Citrinpipiriai?

  • Atsakyti
    Daiva
    2018-08-16 at 8:37 pm

    Mano mimiausi juodieji pipirai. Taip pat įdomesniam skoniui atrasti naudoju pipirų mišinį kurį sudaro: juodieji, raudinieji, baltieji i r žalieji pipirai.

  • Atsakyti
    Sigita
    2018-08-16 at 8:38 pm

    juodieji !

  • Atsakyti
    Sigita
    2018-08-16 at 8:38 pm

    Juodieji!

  • Atsakyti
    Dovilė
    2018-08-16 at 8:38 pm

    Juodieji pipirai yra numeris vienas

  • Atsakyti
    Lina
    2018-08-16 at 8:41 pm

    Juodieji ir kvapnieji . Tokie pipirai karaliauja mano virtuvėje 🙂

  • Atsakyti
    Aida
    2018-08-16 at 8:45 pm

    5 rūšių pipirai, citrinpipiriai ir pati pačiausia – Maldon druska ❤

  • Atsakyti
    Irma
    2018-08-16 at 8:47 pm

    Man tai juodieji pipirai ir citrinpipiriai 🙂

  • Atsakyti
    Daiva
    2018-08-16 at 8:51 pm

    Mūsų šeimoje šuo metu patys valgomiausi yra citrinpipiriai. Mes šių preiskonių pagalba savo mažuosius pripratimome valgyti šviežius pomidorus ir agurkus. 🙂

  • Atsakyti
    Daiva
    2018-08-16 at 8:55 pm

    Mūsų šeimoje šiuo metu patys valgomiausi yra citrinpipiriai. Šių pipirų pagalba savo mažuosius pripratimome valgyti šviežius pomidorus ir agurkus. 🙂

  • Atsakyti
    silverija
    2018-08-16 at 9:28 pm

    Citrinpiriai patys geriausi , skaniausi, kvapniausi 🙂 neikada nebuna, kad ju nebutu mnao virtuveje 🙂

  • Atsakyti
    Barbara
    2018-08-16 at 9:37 pm

    1. Kvapieji pipirai ir juodieji pipirai, jų visada turiu virtuvėje.

  • Atsakyti
    Dalia
    2018-08-16 at 9:38 pm

    Prisipirkdavau visokių pipirų mišinių ir nesunaudodavau. Vieną gražią dieną visus išmečiau į kompostą. Dabar tik juodieji ir druska. Toliau tik kvapieji ir lauro lapai. Ačiū už gerus patarimus?

  • Atsakyti
    Astra
    2018-08-16 at 10:05 pm

    Penkių rūšių pipirų mišinys ir česnakiniai pipirai – geriausi.

  • Atsakyti
    Renata
    2018-08-16 at 10:11 pm

    Citrinpipiriai ir juodieji ☺

  • Atsakyti
    Jarūnė
    2018-08-16 at 11:19 pm

    Juodieji pipirai, citrinpipiriai, kvapieji pipirai

  • Atsakyti
    Danguolė
    2018-08-16 at 11:19 pm

    Penkių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Justina
    2018-08-17 at 6:00 am

    Kvapnieji, raudonieji ar baltieji, visi be išimties mėgstami 🙂

  • Atsakyti
    Justina
    2018-08-17 at 6:02 am

    Kvapnieji pipirai, raudonieji ir baltieji, visi be išimties 🙂

  • Atsakyti
    Renata
    2018-08-17 at 6:44 am

    5 pipiru misinys, zalieji pipirai ir citrinpipiriai ?

  • Atsakyti
    Rita
    2018-08-17 at 7:25 am

    1.Penkių pipirų mišinys 2. Citrinpipiriai 3. Kvapieji pipirai

  • Atsakyti
    Giedrė
    2018-08-17 at 7:27 am

    Persiladas, 5 pipirų mišinys, juodieji pipirai

  • Atsakyti
    Milana
    2018-08-17 at 7:31 am

    Juodi 🙂

  • Atsakyti
    Julija
    2018-08-17 at 7:33 am

    Juodieji pipirai!

  • Atsakyti
    Ina
    2018-08-17 at 7:34 am

    1.Persiladas,
    2.Citrinpipiriai,
    3. 5pipirų mišinys.

  • Atsakyti
    Indira
    2018-08-17 at 7:38 am

    Penkių rūšių pipirų rinkinys

  • Atsakyti
    Rasa
    2018-08-17 at 7:48 am

    Juodieji pipirai ir penkių rūšių pipirų mišinys.

  • Atsakyti
    Janina
    2018-08-17 at 8:18 am

    Juodieji pipirai, kvapnieji pipirai, citrinpipiriai

  • Atsakyti
    Laura
    2018-08-17 at 8:29 am

    Kvapnieji pipirai , juodieji pipirai , citrinpipirei

  • Atsakyti
    Laura
    2018-08-17 at 8:42 am

    Citrinpipiriai!!! Avokadu be ju neisivaizduojam 🙂

  • Atsakyti
    Gintare
    2018-08-17 at 8:47 am

    Kvapnieji ir juodieji 🙂 paprasti ir tinka visur ir visada 🙂

  • Atsakyti
    Gintarė
    2018-08-17 at 8:50 am

    Kvapnieji ir juodieji pipirai.

  • Atsakyti
    Lina
    2018-08-17 at 9:02 am

    Juodieji ir kvapieji pipirai

  • Atsakyti
    Laura
    2018-08-17 at 9:07 am

    Man tai tradiciniai juodieji ir kvepentieji.❤

  • Atsakyti
    Ieva
    2018-08-17 at 9:14 am

    Juodieji pipirai 🙂

  • Atsakyti
    Regina
    2018-08-17 at 9:25 am

    Kvapnieji pipirai

  • Atsakyti
    Donata
    2018-08-17 at 9:25 am

    Juodieji sumaišyti su kvapniaisiais

  • Atsakyti
    Reda
    2018-08-17 at 9:26 am

    Patys mėgstamiausi Tellicherry juodieji pipirai, taip pat labai patinka kvapieji ir česnakiniai pipirai.

  • Atsakyti
    Vaiva
    2018-08-17 at 9:26 am

    Citrinpipiriai

  • Atsakyti
    Deividas
    2018-08-17 at 9:27 am

    Tellycheri pipirai

  • Atsakyti
    ZITA
    2018-08-17 at 9:35 am

    Juodieji pipirai, penkių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Vilma
    2018-08-17 at 9:36 am

    Daugiausia naudoju juoduosius arba penkių pipirų mišinį

  • Atsakyti
    Genovaite
    2018-08-17 at 9:36 am

    Penkiu rusiu pipiru misinys super

  • Atsakyti
    Vilma
    2018-08-17 at 9:37 am

    Juodieji ir penkių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    ZITA
    2018-08-17 at 9:37 am

    Penkių pipirų mišinys, juodieji pipirai

  • Atsakyti
    Vilma
    2018-08-17 at 9:41 am

    Šviežiai malti juodieji arba penkių rūšių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Vilma
    2018-08-17 at 9:43 am

    Šviežiai malti juodieji arba 5 pipirų mišinys

  • Atsakyti
    LINA
    2018-08-17 at 9:52 am

    Citrinpipiriai,juodieji pipirai,kvapieji pipirai.

  • Atsakyti
    LINA K.
    2018-08-17 at 9:53 am

    Citrinpipiriai,juodieji pipirai,kvapieji pipirai.

  • Atsakyti
    Lina K.
    2018-08-17 at 9:54 am

    Citrinpipiriai,juodieji ir kvapieji pipirai

  • Atsakyti
    jurgita
    2018-08-17 at 9:59 am

    man tradiciniai senoviniai pipirai patys paciausi,nemegstu as kvepianciuju,kartais dar naudoju 5 pipiru misini

  • Atsakyti
    Daiva
    2018-08-17 at 10:24 am

    mėgstamiausi juodieji pipirai,citrinpipiriai ir česnakiniai pipirai

  • Atsakyti
    Rima
    2018-08-17 at 10:25 am

    juodieji pipirai nr.1 🙂

  • Atsakyti
    Svetlana
    2018-08-17 at 10:34 am

    labai patinka 5 pipirų mišinys
    o šiaip neįsivaizduoju virtuvės be česnako ir petražolių mišinio 🙂

  • Atsakyti
    Dovilė
    2018-08-17 at 1:49 pm

    Penkių rūšių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Dalia
    2018-08-17 at 2:17 pm

    Tellicherry juodieji pipirai be konkurencijos Nr.1

  • Atsakyti
    Angelė
    2018-08-17 at 2:20 pm

    Dažnai ir daug naudoju įvairių pipirų rinkinį.

  • Atsakyti
    Aurelija
    2018-08-17 at 2:58 pm

    Citrininiai pipiriukai patys geriausi. Nors neatsisakome ir tradicinių

  • Atsakyti
    Monika
    2018-08-17 at 3:36 pm

    Patys mėgstamiausi – citrinpipiriai, kvapieji ir juodieji! Idealus rinkinys, svajoju laimėti ir gardinti patiekalus 🙂

  • Atsakyti
    Jurate
    2018-08-17 at 4:06 pm

    Niekada neapseinu be klasikos ,o tai kvepiandieji pipirai juos naudoju visur kur ymanoma ir visada :)Bandau laikas nuo laiko pabandyti kitoki asortimenta,taciau kvapnieji praktiskiausi 😉

  • Atsakyti
    Ramune
    2018-08-17 at 4:52 pm

    Citrinpipiriai numeris vienas:) taip pat juodieji pipirai, cesnakiniai pipirai .

  • Atsakyti
    Jurate
    2018-08-17 at 5:04 pm

    Klasikinai kvapnieji pipirai visur ir visada 😉

  • Atsakyti
    Indrė
    2018-08-17 at 6:57 pm

    Mano mėgstamiausi – čili pipiriukai 🙂

  • Atsakyti
    Oksana
    2018-08-18 at 7:35 am

    Puikus straipsnis! Aš taip pat sunkiai įsivaizduoju maisto gaminimą be pipirų. Patys mėgstamiausi juodieji paprasti pipirai bei visada virtuvėje turiu pipirų mišinio malūnėlį. Šiuo metu 4 rūšių: juodieji, baltieji, žalieji ir rožiniai 🙂

  • Atsakyti
    Jurgita
    2018-08-18 at 7:40 am

    Penkių rūšių pipirų mišinys malūnėlyje. Naudoju visur!

  • Atsakyti
    Irma
    2018-08-18 at 8:51 am

    Kvapnieji pipirai 🙂

  • Atsakyti
    Jolanta
    2018-08-18 at 8:51 am

    Naudoju penkių pipirų mišinį, pati susimalu kiek reikia tam kartui man jie super

  • Atsakyti
    Edita
    2018-08-18 at 7:46 pm

    Penkių pipirų mišinys 🙂

  • Atsakyti
    Rasa K
    2018-08-18 at 9:28 pm

    Pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Rūta
    2018-08-19 at 8:14 am

    Juodieji ir penkių rūšių pipirų mišinys

  • Atsakyti
    Natalija
    2018-08-19 at 7:13 pm

    Juodų ir baltų pipirų mišinys man geriausias!

  • Atsakyti
    Nata
    2018-08-29 at 3:22 pm

    Megstu paprastus juoduosius! Ir labai nemegstu kai buna isimaises vienas kitas kvapnusis..

  • Atsakyti
    Jurgita
    2018-08-29 at 6:02 pm

    5 pipirú mišinys ?

  • Atsakyti
    Irena
    2018-08-29 at 9:33 pm

    Juodieji, citrinpipiriai.

  • Atsakyti
    Milda
    2018-08-30 at 8:50 am

    Juodieji pipirai ?

  • Atsakyti
    Renata
    2018-09-01 at 8:04 pm

    Valio! Kalendoriniam rudeniui atėjus skelbiu kokybiškų pipirų rinkinio laimėtoją! Šį kartą laimė nusišypsojo VILMAI, kurios komentaras skamba taip…

    2018-08-17 at 9:36 am
    Daugiausia naudoju juoduosius arba penkių pipirų mišinį

    Vilma, lauksiu jūsų laiškelio su kontaktais į skanaus@sezoninevirtuve.lt, kad galėčiau jums perduoti dovaną

  • Atsakyti
    Jurgita
    2018-09-03 at 4:53 pm

    Man numeris 1,be jokių konkurencijų -tellichery,juodieji pipirai -kvapas,skonis ..Nr.2-rožiniai ,neįsivaizduoju marinuotos žuvies ar silkės be jų, naudoju ir sūriems sausainiams,kartais pyragui-tinginiui papuošti ,įdomesniam skoniui . Nr.3 -penkių pipirų mišinys- geriau už Jus neapibudinsiu 🙂

  • Komentuokite