Savo bloge skelbiu naują skiltį – Sezoniniai Prieskoniai !
Prieskonius suvokiu kaip maisto kvepalus, jie man labai svarbūs, todėl apie juos noriu sužinoti dar daugiau bei pasidalinti su jumis.
Šio mėnesio prieskoniais skelbiu senus gerus pipirus!
Prieskonių pasaulyje esu visiška natūralumo ir minimalizmo šalininkė. Dažniausiai renkuosi tik aukščiausios kokybės prieskonius, nes jų, kaip tikrų maisto kvepalų, geriau jau nepadauginti ir neišsirinkti neaiškaus kvapo pigienos. Labiausiai nenorėčiau sugadinti savo paruošto patiekalo pasirinkdama nekokybiškus prieskonius. Todėl rinkdamasi prieskonius vadovaujuosi auksine taisykle “geriau mažiau, bet kokybiškiau”.
Prieskonis, kurį pavadinčiau baze ir skonio motina, be kurio į virtuvę nekelčiau nei žingsnio – druska. Apie druskos kokybę jau esu rašiusi savo knygų serijoje “Gero maisto dienoraštis”. Pirkdami druską atkreipkite dėmesį, kad ji, kaip ir kiti mažaverčiai produktai (rafinuotas aliejus, balti kvietiniai miltai), irgi gali būti rafinuota, t.y. išvalyta, be jokio skonio, kvapo, spalvos priemaišų ir, aišku, be jokios naudos. O juk natūralioje druskoje pilna naudingų mineralų, ji nėra tik sūrus skonis. Todėl pirkdama renkuosi tik natūralią nerafinuotą jūros, kalnų ar akmens druską.
Jei druską galima būtų vadinti prieskonių motina, tai tėvas tikrai būtų pipiras! O pipirai irgi nėra tik paprasčiausi pipirai. Tų pačių juodųjų pipirų kokybė gali skirtis kaip Žemė ir Mėnulis. Ar pastebėjote, kad vienų pipirų, rodos, beri ir beri, o jų vis negana, iš tokių nei skonio, nei kvapo, nei aštrumo. O kokybiškų pipirų pakanka vos kelių malūnėlio pasukimų ir patiekalas pakvimpa švelniu aštrumu. Rinktiniai juodieji pipirai neturi jokių priemaišų, juose daug eterinių aliejų ir piperino, todėl gamindama maistą jų sunaudoju mažiau, o ir patiekalai būna dar gardesni.
Pirkdama pipirus visada vadovaujuosi šiais principais :
- Dažniausiai renkuosi kuo didesnius juoduosius pipirus žirneliais. Jie savo savybes išlaiko apie trejus metus. Pipirus stengiuosi laikyti sandariai uždarytame stikliniame indelyje, o prireikus šviežiai susimalti.
- Sumalti pipirai greitai praranda eterinius aliejus, kurie palaiko pusiausvyrą tarp aštrumo ir skonio, todėl namuose turiu kokybišką pipirų malūnėlį ir maistą gardinu tik šviežiai maltais pipirais.
- Jei jau perku maltus pipirus, tai nesirenku pačių juodžiausių. Nes kokybiški malti juodieji pipirai yra šviesesnės spalvos. Kuo tamsesni malti pipirai, tuo daugiau jų sudėtyje yra sumaltų lukštų, užgožiančių tikrąjį pipirų skonį.
Svarbu žinoti, jog pipirų skonis priklauso nuo pipiro vidinės dalies (piperino) ir žievelėje esančių eterinių aliejų derinio. Sutrynus žievelę, aliejai greitai išgaruoja, todėl šviežiai malti pipirai yra kvapnesni. Kuo daugiau eterinių aliejų, tuo daugiau skonio! O geriausias pipirų draugas yra pipirų malūnėlis.
Šiemet, ankstyvą pavasarį, keliavau po Balį ir Indoneziją, todėl pirmą kartą pamačiau, kaip auga pipirai. Anksčiau, savo lakioje vaizduotėje pipirą įsivaizdavau, kaip kokį šventą medį, bet nieko panašaus, mano nuostabai, pipiras yra tik paprasčiausias vijoklis. Kas pipiras per augalas ir kaip jis auga, labiau pasidomėti galite čia.
Drąsiai galiu sakyti, kad patys mėgstamiausi pipirai ir Nr.1 mano virtuvės lentynoje, kaip kokie prabangūs kvepalai Chanel Nr.5 ant kosmetinio stalelio, stovi Tellicherry juodieji pipirai . Jau nuo senų laikų geriausiais pipirais pasaulyje laikomi būtent Indijos juodieji pipirai, o Teličerio apylinkėse pietų Indijoje užauginti pipirai ypač vertinami. Šioje vietovėje net užaugę pipirų žirneliai yra didesni. Pipirai kaip ir vynuogės, savo skoniu skiriasi nuo to, kokioje žemėje užaugo. Be Tellicherry pipirų neįsivaizduoju nei paprasčiausių salotų su vasariniais pomidorais, nei kepsninėje kepto didkepsnio, nei savo mėgstamų brusketų su vasaros uogomis.
Juodieji pipirai, be konkurencijos, iš savo giminaičių yra patys populiariausi, bet yra dar ir kitų pipirų rūšių.
Baltieji pipirai. Turiu prisipažinti, kad su šiais pipirais esu susipykusi ir niekaip negaliu su jais susidraugauti. Tikiu, kad ateityje jie man dar atskleis savo paslaptis ir mes kartu sukursime daug nerealių receptų. Man labai patinka ta teorija, kad baltuosius pipirus reikia naudoti ten, kur neturi matytis juodųjų pipirų taškelių, pvz. baltame bešamelio padaže, naminiame majoneze ar olandiškame padaže. Beje, baltasis pipiras auga ant to paties pipirmedžio, kaip ir juodasis. Kad baltojo pipiro žievelė atsiskirtų, uogos supilamos į tekantį vandenį, todėl auginant baltuosius pipirus turi būti prieinamas švarus tekantis vanduo. Po kelių savaičių, pipirų žirneliai ištraukiami iš vandens, pašalinama žievelė. Tada branduoliai išdžiovinami. Džiūdami jie išblunka ir įgauna šviesią kremo spalvą.
Žalieji pipirai tai dar ne visai sunokę to paties pipiro vaisiai, todėl jie yra kiek rūgštoki ir kvepia žolelėmis. Man labiausiai patinka druskoje konservuoti žalieji pipirai, jie ypač tinka mėsos padažams.
Kai virtuvėje užsimanau egzotikos ir spalvų, visada renkuosi penkių rūšių pipirus malūnėlyje . Į jo sudėtį įeina: baltieji, juodieji, žalieji, rausvieji ir kvapnieji pipirai.
Dar viena pipirų rūšis, kurią ypač mėgstu ir savo virtuvėje galėčiau skelbti pipirais Nr.2 – rausvieji pipirai. Jų skonis gėliškas ir kiek saldokas. Šiais pipirais ne tik gardinu, bet ir puošiu pikantiškus patiekalus. Raudonieji pipirai nepriklauso pipiro (Piper nigrum) giminei, tai visai kitas augalas, ir ne vijoklis, o medis. Keistas dalykas, kurį visai neseniai sužinojau, kad rausvieji pipirai yra alergenas, jei esate alergiški anakardžių riešutams ar pistacijoms, būkite atsargūs ir su rausvaisiais pipirais.
Pipirai mano virtuvėje užimantys garbingą Nr.3 vietą yra kvapnieji pipirai . Be jų neįsivaizduoju vasaros konservavimo, mamos marinuotų grybų, o žiemą be šildančio karšto vyno ar skandinaviškai ruoštos silkės bei aromatingų kalėdinių meduolių. Beje, kvapnusis pipiras irgi yra medis, tik jau kitos rūšies, nei tas, kuris brandina rausvuosius pipirus. O kvapniuosiuose pipiruose esanti medžiaga eugenolis yra stiprus antioksidantas. Tai šių pipirų pamiršti tikrai neverta!
O kokie Jūsų pipirai yra patys mėgstamiausi? Dalinkitės komentaruose po šiuo straipsniu ir mėnesio gale vienam iš laimingiausių atiteks pilna dėžutė pačių kokybiškiausių pipirų!
91 Comments
Giedrė
2018-08-16 at 1:15 pmCitrinpiriai patys pačiausi 🙂
Ineta
2018-08-17 at 7:20 amPersiladas, penkių pipirų mišinys, juodieji pipirai!
Jūratė
2018-08-16 at 1:23 pmKvapnieji pipirai mano topas 🙂
Jurgita
2018-08-16 at 1:29 pmJuodieji pipirai sriuboms ir mėsos patiekalams, o raudonieji pipiriukai salotos 🙂
Gabija
2018-08-16 at 1:31 pmAš savo virtuvėje naudoju penkių pipirų mišinį. O rausvaisias gardinu ir puosiu mėsos patiekalus ?
Dovilė Čibirait
2018-08-16 at 1:35 pmSanta Maria citrinpipirius vežu draugams į Vokietiją kas kartą, kai grįžtu iš Lietuvos (4-6 kartus per metus). Jie nerealūs ne tik man, bet ir užsieniečiams! :)))
Laura
2018-08-16 at 1:47 pmLabai dažnai naudoju ir mėgstu penkių rūšių pipirus 🙂
Lina
2018-08-16 at 2:04 pmJeigu rinktis tik vienus,kurie mano virtuvėje Nr.1 – tai juodieji!
Darius
2018-08-16 at 3:51 pmVienareikšmiškai – Tellicherry juodieji pipirai.
Karina
2018-08-16 at 4:25 pmKvapnieji pipirai Top1. 🙂
Rita
2018-08-16 at 6:03 pmCitrinpipirai!
JurgitaBa
2018-08-16 at 6:25 pmJuodieji malūnėlyje nuolat po ranka, kvepiantieji antroj vietoj, na ir citrinpipiriai žuviai ir sumuštiniams su tunu. Kitų vis neišbandau 🙂
Lineta
2018-08-16 at 7:55 pmPenkių pipirų mišinys ir citrininiai
Vilma
2018-08-16 at 8:17 pmSvieziai malti rauavieji, juodieji, baltieji ir siek tiek kvapiuju.
Milda
2018-08-16 at 8:31 pmCitrinpipiriai?
Daiva
2018-08-16 at 8:37 pmMano mimiausi juodieji pipirai. Taip pat įdomesniam skoniui atrasti naudoju pipirų mišinį kurį sudaro: juodieji, raudinieji, baltieji i r žalieji pipirai.
Sigita
2018-08-16 at 8:38 pmjuodieji !
Sigita
2018-08-16 at 8:38 pmJuodieji!
Dovilė
2018-08-16 at 8:38 pmJuodieji pipirai yra numeris vienas
Lina
2018-08-16 at 8:41 pmJuodieji ir kvapnieji . Tokie pipirai karaliauja mano virtuvėje 🙂
Aida
2018-08-16 at 8:45 pm5 rūšių pipirai, citrinpipiriai ir pati pačiausia – Maldon druska ❤
Irma
2018-08-16 at 8:47 pmMan tai juodieji pipirai ir citrinpipiriai 🙂
Daiva
2018-08-16 at 8:51 pmMūsų šeimoje šuo metu patys valgomiausi yra citrinpipiriai. Mes šių preiskonių pagalba savo mažuosius pripratimome valgyti šviežius pomidorus ir agurkus. 🙂
Daiva
2018-08-16 at 8:55 pmMūsų šeimoje šiuo metu patys valgomiausi yra citrinpipiriai. Šių pipirų pagalba savo mažuosius pripratimome valgyti šviežius pomidorus ir agurkus. 🙂
silverija
2018-08-16 at 9:28 pmCitrinpiriai patys geriausi , skaniausi, kvapniausi 🙂 neikada nebuna, kad ju nebutu mnao virtuveje 🙂
Barbara
2018-08-16 at 9:37 pm1. Kvapieji pipirai ir juodieji pipirai, jų visada turiu virtuvėje.
Dalia
2018-08-16 at 9:38 pmPrisipirkdavau visokių pipirų mišinių ir nesunaudodavau. Vieną gražią dieną visus išmečiau į kompostą. Dabar tik juodieji ir druska. Toliau tik kvapieji ir lauro lapai. Ačiū už gerus patarimus?
Astra
2018-08-16 at 10:05 pmPenkių rūšių pipirų mišinys ir česnakiniai pipirai – geriausi.
Renata
2018-08-16 at 10:11 pmCitrinpipiriai ir juodieji ☺
Jarūnė
2018-08-16 at 11:19 pmJuodieji pipirai, citrinpipiriai, kvapieji pipirai
Danguolė
2018-08-16 at 11:19 pmPenkių pipirų mišinys
Justina
2018-08-17 at 6:00 amKvapnieji, raudonieji ar baltieji, visi be išimties mėgstami 🙂
Justina
2018-08-17 at 6:02 amKvapnieji pipirai, raudonieji ir baltieji, visi be išimties 🙂
Renata
2018-08-17 at 6:44 am5 pipiru misinys, zalieji pipirai ir citrinpipiriai ?
Rita
2018-08-17 at 7:25 am1.Penkių pipirų mišinys 2. Citrinpipiriai 3. Kvapieji pipirai
Giedrė
2018-08-17 at 7:27 amPersiladas, 5 pipirų mišinys, juodieji pipirai
Milana
2018-08-17 at 7:31 amJuodi 🙂
Julija
2018-08-17 at 7:33 amJuodieji pipirai!
Ina
2018-08-17 at 7:34 am1.Persiladas,
2.Citrinpipiriai,
3. 5pipirų mišinys.
☺
Indira
2018-08-17 at 7:38 amPenkių rūšių pipirų rinkinys
Rasa
2018-08-17 at 7:48 amJuodieji pipirai ir penkių rūšių pipirų mišinys.
Janina
2018-08-17 at 8:18 amJuodieji pipirai, kvapnieji pipirai, citrinpipiriai
Laura
2018-08-17 at 8:29 amKvapnieji pipirai , juodieji pipirai , citrinpipirei
Laura
2018-08-17 at 8:42 amCitrinpipiriai!!! Avokadu be ju neisivaizduojam 🙂
Gintare
2018-08-17 at 8:47 amKvapnieji ir juodieji 🙂 paprasti ir tinka visur ir visada 🙂
Gintarė
2018-08-17 at 8:50 amKvapnieji ir juodieji pipirai.
Lina
2018-08-17 at 9:02 amJuodieji ir kvapieji pipirai
Laura
2018-08-17 at 9:07 amMan tai tradiciniai juodieji ir kvepentieji.❤
Ieva
2018-08-17 at 9:14 amJuodieji pipirai 🙂
Regina
2018-08-17 at 9:25 amKvapnieji pipirai
Donata
2018-08-17 at 9:25 amJuodieji sumaišyti su kvapniaisiais
Reda
2018-08-17 at 9:26 amPatys mėgstamiausi Tellicherry juodieji pipirai, taip pat labai patinka kvapieji ir česnakiniai pipirai.
Vaiva
2018-08-17 at 9:26 amCitrinpipiriai
Deividas
2018-08-17 at 9:27 amTellycheri pipirai
ZITA
2018-08-17 at 9:35 amJuodieji pipirai, penkių pipirų mišinys
Vilma
2018-08-17 at 9:36 amDaugiausia naudoju juoduosius arba penkių pipirų mišinį
Genovaite
2018-08-17 at 9:36 amPenkiu rusiu pipiru misinys super
Vilma
2018-08-17 at 9:37 amJuodieji ir penkių pipirų mišinys
ZITA
2018-08-17 at 9:37 amPenkių pipirų mišinys, juodieji pipirai
Vilma
2018-08-17 at 9:41 amŠviežiai malti juodieji arba penkių rūšių pipirų mišinys
Vilma
2018-08-17 at 9:43 amŠviežiai malti juodieji arba 5 pipirų mišinys
LINA
2018-08-17 at 9:52 amCitrinpipiriai,juodieji pipirai,kvapieji pipirai.
LINA K.
2018-08-17 at 9:53 amCitrinpipiriai,juodieji pipirai,kvapieji pipirai.
Lina K.
2018-08-17 at 9:54 amCitrinpipiriai,juodieji ir kvapieji pipirai
jurgita
2018-08-17 at 9:59 amman tradiciniai senoviniai pipirai patys paciausi,nemegstu as kvepianciuju,kartais dar naudoju 5 pipiru misini
Daiva
2018-08-17 at 10:24 ammėgstamiausi juodieji pipirai,citrinpipiriai ir česnakiniai pipirai
Rima
2018-08-17 at 10:25 amjuodieji pipirai nr.1 🙂
Svetlana
2018-08-17 at 10:34 amlabai patinka 5 pipirų mišinys
o šiaip neįsivaizduoju virtuvės be česnako ir petražolių mišinio 🙂
Dovilė
2018-08-17 at 1:49 pmPenkių rūšių pipirų mišinys
Dalia
2018-08-17 at 2:17 pmTellicherry juodieji pipirai be konkurencijos Nr.1
Angelė
2018-08-17 at 2:20 pmDažnai ir daug naudoju įvairių pipirų rinkinį.
Aurelija
2018-08-17 at 2:58 pmCitrininiai pipiriukai patys geriausi. Nors neatsisakome ir tradicinių
Monika
2018-08-17 at 3:36 pmPatys mėgstamiausi – citrinpipiriai, kvapieji ir juodieji! Idealus rinkinys, svajoju laimėti ir gardinti patiekalus 🙂
Jurate
2018-08-17 at 4:06 pmNiekada neapseinu be klasikos ,o tai kvepiandieji pipirai juos naudoju visur kur ymanoma ir visada :)Bandau laikas nuo laiko pabandyti kitoki asortimenta,taciau kvapnieji praktiskiausi 😉
Ramune
2018-08-17 at 4:52 pmCitrinpipiriai numeris vienas:) taip pat juodieji pipirai, cesnakiniai pipirai .
Jurate
2018-08-17 at 5:04 pmKlasikinai kvapnieji pipirai visur ir visada 😉
Indrė
2018-08-17 at 6:57 pmMano mėgstamiausi – čili pipiriukai 🙂
Oksana
2018-08-18 at 7:35 amPuikus straipsnis! Aš taip pat sunkiai įsivaizduoju maisto gaminimą be pipirų. Patys mėgstamiausi juodieji paprasti pipirai bei visada virtuvėje turiu pipirų mišinio malūnėlį. Šiuo metu 4 rūšių: juodieji, baltieji, žalieji ir rožiniai 🙂
Jurgita
2018-08-18 at 7:40 amPenkių rūšių pipirų mišinys malūnėlyje. Naudoju visur!
Irma
2018-08-18 at 8:51 amKvapnieji pipirai 🙂
Jolanta
2018-08-18 at 8:51 amNaudoju penkių pipirų mišinį, pati susimalu kiek reikia tam kartui man jie super
Edita
2018-08-18 at 7:46 pmPenkių pipirų mišinys 🙂
Rasa K
2018-08-18 at 9:28 pmPipirų mišinys
Rūta
2018-08-19 at 8:14 amJuodieji ir penkių rūšių pipirų mišinys
Natalija
2018-08-19 at 7:13 pmJuodų ir baltų pipirų mišinys man geriausias!
Nata
2018-08-29 at 3:22 pmMegstu paprastus juoduosius! Ir labai nemegstu kai buna isimaises vienas kitas kvapnusis..
Jurgita
2018-08-29 at 6:02 pm5 pipirú mišinys ?
Irena
2018-08-29 at 9:33 pmJuodieji, citrinpipiriai.
Milda
2018-08-30 at 8:50 amJuodieji pipirai ?
Renata
2018-09-01 at 8:04 pmValio! Kalendoriniam rudeniui atėjus skelbiu kokybiškų pipirų rinkinio laimėtoją! Šį kartą laimė nusišypsojo VILMAI, kurios komentaras skamba taip…
2018-08-17 at 9:36 am
Daugiausia naudoju juoduosius arba penkių pipirų mišinį
Vilma, lauksiu jūsų laiškelio su kontaktais į skanaus@sezoninevirtuve.lt, kad galėčiau jums perduoti dovaną
Jurgita
2018-09-03 at 4:53 pmMan numeris 1,be jokių konkurencijų -tellichery,juodieji pipirai -kvapas,skonis ..Nr.2-rožiniai ,neįsivaizduoju marinuotos žuvies ar silkės be jų, naudoju ir sūriems sausainiams,kartais pyragui-tinginiui papuošti ,įdomesniam skoniui . Nr.3 -penkių pipirų mišinys- geriau už Jus neapibudinsiu 🙂