Visą spalį savaitgaliais išbandau vis naujus Tex-Mex receptus ir geriausiais stengiuosi pasidalinti su jumis. Kol dar turguje galima rasti paskutinių vietinių pomidorų, aitriųjų ir saldžiųjų paprikų naudojuosi proga ir kuriu meksikietiškus skonius rudens derliaus Tex-Mex fiestai. Šį kartą išbandžiau takas su kiauliena Taco Carnitas. Jas pagaminti įkvepė viena iš serialo apie Meksikos maistą Taco Chronicles serija skirta Carnitas. Joje išsamiai pasakojama šio patiekalo istorija, kaip jis gaminamas bei valgomas Meksikoje. Labai skaniai susižiūri ir įkvepia! Savo patiekalo versiją gaminau pagal šį receptą.
Meksikietiškoms takoms labiausiai tinka maži tortilijų paplotėliai, jie telpa į delną ir labai patogu valgyti. Tokios tortilijos, kaip mažos valgomos lėkštutės, patiems įvairiausiems takų įdarams. Juk takos – gatvės maistas, joms nereikia jokių įrankių! Visada renkuosi Santa Maria tortilijų duoneles, kurios būna trijų dydžių: didelės, vidutinės ir mažos. Džiugu, kad nuo šiol jos pakuojamos į ekologiškesnę pakuotę – viršutinė tortilijų pakuotės dalis iš plastikinės pakeista į draugiškesnę aplinkai – nebalintą popierių. Taip sunaudojama ne tik mažiau plastiko, bet 35 proc. sumažėja CO2 emisija. Rūšiuodami atliekas nepamirškite atskirti abi pakuotės dalis – viršutinę meskite į popieriui skirtą konteinerį, o apatinę – į plastikui. Būkime atsakingi vartotojai!
Taco Carnitas - takos su kiauliena
Meksikietiškas receptas
Sudėtis
- Mėsos sūrymui:
- 2 l vandens
- 0,5 stiklinės druskos
- Keptai kiaulienai:
- 1 kg kiaulienos nugarinės
- 1 apelsino
- 1 žaliosios citrinos
- 1 mėlynojo svogūno
- 1 aitriosios paprikos
- 5 česnako skiltelių
- 2 šaukštelių džiovintų raudonėlių
- 1 šaukštelio malto kumino
- 1 šaukštelio aitriųjų paprikų
- 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Takoms:
- fetos tipo sūrio
- 2 pakelių Santa Maria meksikietiškų mažų tortilijų
- šviežių kalendrų
- salsos padažo, jį rasite šiame recepte
Eiga
Mėsą supjaustykite ir paruoškite sūrymą vandenyje ištirpindami druską. Į sūrymą sudėkite pjaustytą mėsą ir statykite bent kelioms valandoms, o geriausiai per naktį, į šaldytuvą.
Kai mėsa įsisūrės, nusausinkite jos gabaliukus ir sudėkite į kepimo indą. Mėsą apibarstykite prieskoniais ir apliekite aliejumi. Išspauskite apelsino ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite ant mėsos. Šalia mėsos dėkite ketvirčiais supjaustytą nuluptą svogūną, pusiau perpjautą papriką ir česnakų skilteles. Viską gerai išmaišyte, kad mėsa vienodai pasidengtų prieskoniais, indą uždenkite folija ir statykite kepti į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę 3 valandoms.
Per tą laiką pasiruoškite salsos padažą, supjaustykite sūrį ir kalendras.
Kai mėsa iškeps, nuimkite foliją, jos gabaliukus plonai plėšydami supjaustykite ir statykite dar 10 minučių apskrusti į 250 laipsnių orkaitę.
Per tą laiką ant sausos keptuvės iš abiejų pusių pašildykite tortilijų paplotėlius. Kad jie neatšaltų, uždenkite folija ir kartu su visias takų priedais neškite į stalą. Ištraukite iš orkaitės mėsą ir kol karšta statykite ant stalo. Takas kiekvienas galės pasiruošti pagal savo skonį ir poreikius.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva
1 komentaras
Karolina
2023-04-15 at 8:39 pmLabai labai!!! 👍 ta naminė salsa 🔥 verta buvo laukti 👌🏼