Šį rudenį užsikrėčiau meksikietiškos virtuvės skoniais! Kiekvieną savaitgalį pasiskanaudama sužiūriu po vieną NETFLIX serialo Taco chronicles (lietuviškai “Tako kronikos”) seriją. O takos be tortilijų paplotėlių neįsivaizduojamos, kaip ir visa meksikietiška virtuvė. Po kiekvienos serijos, varvindama seilę lekiu į virtuvę ruošti ką nors skanaus iš meksikietiškos virtuvės. Ar esate girdėję apie meksikietiškas picas pavadinimu Tlayuda? Jos panašios į itališkas, bet kartu ir visai skirtingos. Jų pagrindui naudojamos didelės tortilijos, kurios aptepamos, ne pomidorų, kaip Italijoje, o juodųjų pupelių tyre. Suteptas paplotis kepamas orkaitėje, o jau tada ant viršaus beriami įvairūs priedai: kepta mėsa, salsos ir gvakamolės padažai, žalumynai, daržovės ir sūris. Pirmą kartą jas išbandėme praėjusį savaitgalį ir šeimai taip patiko, jog šio penktadienio tradicinį picų vakarėlį planuojame iškeisti į meksikietiškų Tlayudas fiestą. Tuo labiau, kad ir paruošiamos jos greičiau, o ant stalo galima sudėti visus igredientus, kad kiekvienas valgytojas pagal savo skonį pasirinktų jų įvairovę ir kiekį. Tlayudas vizualiai kiek panašios į jau anksčiau mano ruoštas meksikietiškas Tostadas, bet esminis skirtumas tarp jų tas, kad pirmosios pagrindas yra minkštas – kaip plonos picos, o antrosios trapus – kaip traškučio. Jei jums, kaip ir man, net pagalvojus apie meksikietiškus skonius su šviežiomis kalendromis, kuminu, aitriosiomis paprikomis ir žaliosiomis citrinomis, pradeda tysti seilės, nepraleiskite progos virtuvėje išbandyti kažką naujo! Šį spalį, prieš kiekvieną savaitgalį, bandysiu jus įkvėpti meksikeitiškai ir Tex-Mex virtuvėms naujojoje rubrikoje “Rudens derliaus Tex-Mex fiesta”. Spalis šios virtuvės receptams labai tinka, nes dabar pats sezonas Lietuvoje prisirpusių tradicinių Pietų Amerikos daržovių: pupų ir pupelių, kukurūzų, pomidorų, aitriųjų ir saldžiųjų paprikų, moliūgų. Laikas švęsti rudens derlių!
Meksikietiška pica Tlayuda
Meksikietiška virtuvė
Sudėtis
- 6 didelių Santa Maria Tortilla paplotėlių
- kelių saujų sezoninių salotų lapų
- kelių saujų šviežių kalendrų lapelių
- 100 g fetos tipo sūrio
- Keptai mėsai:
- 400 g maltos jautienos
- 2 šaukštelių malto kumino
- 1 šaukštelio smulkintų kalendrų
- 2 šaukštelių aitriųjų paprikų dribsnių
- 1 šaukštelio aitriųjų paprikų
- 1 šaukštelio cinamono
- 4 šaukštelių saldžiųjų paprikų
- 2 šaukštelių smulkintų česnakų
- tyro alyvuogių aliejaus kepti
- druskos pagal skonį
- Juodųjų pupelių tyrei:
- 2 indelių konservuotų juodųjų pupelių
- pusės žaliosios citrinos sulčių
- 1 šaukštelio aitriųjų paprikų
- 1 šaukštelio malto kumino
- druskos pagal skonį
- Pateikti:
- salsa padažo, receptą rasite šiame mano recepte
- gvakamolės, receptą rasite šiame mano recepte
Eiga
Pirma pasiruoškite juodųjų pupelių tyrę. Konservuotas pupeles su visu skysčiu supilkite į trintuvą, įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, suberkite druską, prieskonius ir sutrinkite į vientisą tyrę.
Pasiruoškite keptą mėsą. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus nuolat maišydami pakepinkite maltą jautieną. Berkite į mėsą druską ir visus prieskonius, kepkite ant vidutinės kaitros, kol iškeps ir taps biri. Uždenkite, kad išliktų šilta.
Pasiruoškite salsos ir gvakamolės padažus. Nusiplaukite ir išdžiovinkite salotų lapus bei kalendras.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių karščio. Skardoje patieskite kepimo popierių ir dėkite kelis tortilijų paplotėlius. Juos ištepkite juodųjų pupelių tyre ir pašaukite kepti, kol sušils, o krašteliai apskrus. Tai užtruks apie 6-7 minutes. Taip, per kelis kartus, iškepkite visus suteptus paplotėlius.
Ant šiltų paplotėlių užberkite keptos birios mėsos, apšlakstykite salsa padažu. Ant viršaus berkite plėšytų salotų, kalendrų lapelių, apibarstykite smulkintu fetos sūriu ir skaninkite gvakamonės padažu. Valgykite kol dar šilta. Patogiausia meksikietiškas picas valgyti kiek sulenktas, kaip tikriems meksikiečiams.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva
Komentarai