APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Šventiniai jautienos suktinukai su troškintomis morkomis ir bulvių koše su žirneliais

Šventiniai Vasario 16-osios šeimos pietūs. Ką šiemet ruošite jūs? Valstybės atkūrimo proga esu gaminusi spalvotos cepelinus, virusi varškės spurgas, kepusi tortą “Napoleonas” ir močiutės sausainius bei sluoksniavusi trispalvį tortą . Šiemet labai norėjau pagaminti jautienos suktinukus, panašius, kaip gamino mano močiutė, ji juos vadindavo zrazais. Anksčiau suktinukų gaminimui vis nenutaikydavau nusipirkti tinkamos mėsos, dažniausiai ji būdavo per kieta ir tekdavo ilgai troškinti, todėl seniai juos esu begaminusi.

Šiemet išbandžiau “Feel The Beef” jautienos kepsnius “Minutė”. Tai ploni mėsos gabalai, išpjauti iš galinės jauno galvijo dalies ir brandinti 30 dienų. Tvirtos struktūros, šiek tiek marmuriško paviršiaus mėsa iškepa ypač greitai ir išlaiko savo drėgmę. Pakuotėje yra du kepsniai, kad juos lengvai susukčiau į suktinukus, paploninau “mušdama” paprasčiausiu kočėlu. Suktinukus šį kartą įdariau raugintais agurkais ir svogūnais bei aptepiau grūdėtomis garstyčiomis. Jautienos suktinukus troškinti prireikė vos 15 minučių! Tai buvo greičiausai kada nors mano ištroškinti jautienos suktinukai. Prie jų dar patroškinau morkų su žirneliais, labai panašius sekmadienio pietums ruošdavo ir mano močiutė, tik be žirnelių, o vadindavo “Ježinka”. Troškintas svieste morkas galėčiau valgyti ir vienas, kaip pagrindinį patiekalą, nes labai jas mėgstu dar nuo vaikystės. Suktinukus patiekiau ant bulvių košės, kurią sutryniau kartu su žirneliais, jie suteikė taip išsiilgos žalsvos spalvos ir salsvo skonio. Tokie pietūs dažniausiai patinka visai šeimai – mažiems ir dideliems. Skanių šventinių pietų!

Šventiniai jautienos suktinukai su troškintomis morkomis ir bulvių koše su žirneliais

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • Jautienos suktinukams:
  • 2 pakuočių "Feel the Beef" jautienos kepsnių "Minutė"
  • 4 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių
  • 2 nedidelių raugintų agurkų
  • 1 didesnio svogūno
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 šaukšto miltų
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 1 stiklinės jautienos sultinio troškinti
  • saujos džiovintų baravykų
  • Troškintoms morkoms:
  • 1 kg morkų
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 50 g sviesto
  • 1 stiklinės sultinio arba vandens
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 1 šaukštelio druskos
  • Bulvių košei:
  • 1 kg bulvių
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 50 g sviesto
  • pieno (pagal norimą košės konsistenciją)
  • druskos ir tarkuotų muskato riešutų pagal skonį

Eiga

1

Paruoškite jautienos suktinukus. Mėsą iš šaldytuvo išimkite valandą iki gaminimo, kad spėtų sušilti iki kambario temperatūros. Svogūną nulupkite ir supjaustykite "plunksnelėmis", o raugintus agurkus išilgai į 4 dalis. Vienoje "Feel The Beef" kepsnių "Minutė" pakuotėje rasite du gabalėlius mėsos. Išėmę iš pakuotės mėsos neplaukite, o tik nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais pipirais. Kiekvieną mėsos gabalėlį įsukite į maistinę plėvelę ir padaužykite kočėlu, kol mėsa "suplonės" tiek, kad ją bus galima lengvai susukti. Vieną išploninto mėsos gabalo pusę ištepkite grūdėtomis garstyčiomis, per vidurį dėkite kelis griežinėlius rauginto agurko ir pjaustyto svogūno. Mėsą su įdaru susukite į suktinukus, o kad jie tvirčiau laikytųsi susmaigstykite mediniais dantų krapštukais. Susuktus ir susmaigstytus mėsos suktinukus apvoliokite miltuose ir pakepkite keptuvėje ant aliejaus. Apkeptus mėsos suktinukus sudėkite į troškintuvą, užpilkite sultiniu, įmeskite saują džiovintų grybų, uždenkite puodo dangtį ir troškinkite ant žemos temperatūros apie 15 minučių.

2

Kol suktinukai troškinasi paruoškite troškintas morkas. Morkas nuskuskite ir supjastykite kubeliais, aš šį darbą patikėjau virtuviniam kombainui ir sutaupiau laiko. Puode ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite pjaustytas morkas, berkite cukrų ir druską, maišdami kepinkite apie 5 minutes. Ant apkepusių svieste morkų supilkite sultinį ir lėtai troškinkite, kol skystis beveik nugaruos, o morkos suminkštės. Tai turėtų užtrukti apie 10 minučių. Į troškinimo pabaigą, kol dar bus likę skysčio, suberkite šaldytus žirnelius, išmaišykite, užvirkite, o po kelių minučių nukelkite nuo kaitros.

3

Bulvių košę ruoškite, kaip įprastai, tik į pačią bulvių virimo pabaigą suberkite šaldytus žirnelius. Bulvių košė trinta su žirneliais įgaus žalsvos spalvos ir malonaus salsvumo.

4

Patiekite suktinukus kartu su garnyrais. Ištroškintus suktinukus išimkite iš puodo, išimkite iš jų visus dantų smeigtukus, kuriais buvo sutvirtinti ir kiekvieną suktinuką perpjaukite pusiau. Suktinukus patiekite gražiai išdėlioję ant bulvių košės. Nuo suktinukų troškinimo atlikusį sultinį su džiovintais grybais sutrinkite elektriniu smulkintuvu į skystą padažą, juo apšlakstykite bulvių košę su jautienos suktinukais. Troškintas morkas su žirnelais patiekite kitoje lėkštėje. Skanaus!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FEEL THE BEEF

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite