Labiausiai tokiu rudenišku oru norisi šiltos ir sočios sriubos. O skaniausia sriuba – išvirta su naminiu sultiniu ir tikru kaimišku viščiuku. Jau nepamenu, kada parduotuvėje pirkau pramoniniu būdu greitai užaugintą viščiuką, žinant, kaip jie auginami man net noras gaminti ir valgyti pradingsta. Todėl jau geriau vištieną renkuosi valgyti rečiau, bet tikrai kokybišką.
Dažniausiai naminį viščiuką ir atskirai pjaustytas vištienos dalis (vištienos krūtinėlės filė, kulšeles, blauzdeles, sparnelius) užsakinėju el. turgelyje Merkio.lt Kiekvieną ketvirtadienį, prieš savaitgalį, jie užsakytas prekes pristato Vilniuje, o penktadieniais Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje tiesiai į namus, iki pat durų. Merkio produktai prekiauja nedideliame ūkyje, Utenos rajone, užauginta vištiena, kur paukščiai lesinami kokybišku pašaru ir auginami ilgau nei įprastai, o augdami gali laisvai lakstyti ne tik viduje, bet ir lauke. Šiems paukščiams netaikoma antibiotikų profilaktika dėl ligų prevencijos, o skerdžiant jie saugomi nuo streso. Savo šeimai stengiuosi rinktis tik kokybišką vištieną. Atėjus rudeniui dažniausiai verdu klasikinį naminį vištienos sultinį, bet šį kartą išbandžiau sicilietišką vištienos sriubą. Šiuo metų laiku dar yra daug šviežių vietinių daržovių: paprikų, lapkotinių salierų, morkų, bulvių, todėl džiaugiuosi galėdama jas visas panaudoti virdama sočią vištienos sriubą. Šeima sicilietišką viršienos sriubą išgyrė ir paprašė, kad išvirčiau dažniau. Šį vištienos sriubos receptą įtrauksiu į savo šeimos mėgstamiausius. Kviečiu išbandyti ir Jus!
Italų virtuvė Visų pirma užstatykite virti vištienos sultinį. Visas vištienos dalis nuplaukite, sudėlite į puodą, įmeskite lauro lapelius, čiobrelių šakeles, nupjautus petražolių kotelius ir kelias česnako skilteles, berkite druskos ir kelis juodųjų pipirų žirnelius, virkite ant vidutinio karščio ugnies, kad vos burbuliuotų apie valandą, kol vištiena pilnai išvirs. Aš sultinį viriau multifunkciniame puode, greitpuodžio funkcija. Sriubai galite naudoti ir iš anksto išvirtą ar užšaldytą vištienos sultinį. Kol sultinys verda pasiruoškite daržoves. Svogūnus su česnakais smulkiai supjaustykite, salierus taip pat, morkas nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, taip pat ir saldžiąsias paprikas. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Puode, kuriame virsite sriubą, pilkite alyvuogių aliejaus ir jame pakepinkite pjaustytus svogūnus su česnakais, tada berkite morkų ir salierų kubelius, kepkite maišydami, galiausiai suberkite pjaustytas paprikas. Viską kepkite, kol apskrus. Tada supilkite konservuotus pomidorus, berkite druskos, cukraus, maltų pipirų ir palikite 5-10 minučių pasitroškinti. Išvirusį sultinį perkoškite, o vištieną iškaulinkite, kad liktų tik virta mėsa be kaulų ir odelės. Sultinį supilkite į paruoštas daržoves, kartu berkite išdarinėtą vištieną, pjaustytas bulves ir smulkius makaronus. Sriubą užvirkite ir lėtai virkite dar apie 10-15 minučių, kol bulvės ir makaronai suminkštės. Išvirusią sriubą apibarstykite smulkintais petražolių lapeliais, apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, tarkuotu kietuoju sūriu ir patiekite su itališka duona. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su MERKIO.LTSicilietiška vištienos sriuba
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai