APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Moliūginė BRIOCHE duona

Štai ir atėjo tas laikas, kai norisi visko su moliūgais ir iš moliūgų! Ne tik moliūginės sriubos ar troškinio su moliūgais, bet ir moliūginių pyragų, keksiukų, duonos. Moliūgų receptus skirstau į dvi rūšis – tuos, kurie gaminami iš šviežio moliūgo ir tuos, kurių gaminimui reikia jau paruoštos moliūgų tyrės. Gerai paruošta naminė moliūgų tyrė, kaip koks moliūgų koncentratas – ryškiai oranžinė, tiršta ir pilna skonio. Iškeptos moliūgų tyrės tirštumas priklauso nuo moliūgo rūšies ir jau iškeptos moliūgo masės nuvarvinimo.

Kaip paruošti naminę moliūgų tyrę esu aprašiusi šiame recepte, o ką skanaus pagaminti su moliūgų tyre esu surašiusi šiame straipsnyje. Moliūgų tyrės mėgstu įmaišyti į kepamą duoną ar bandeles. Moliūgų duona su razinomis ir bandelės “Moliūgėliai” jau seniai gyvena mano bloge. Šį kartą noriu pasidalinti moliūginės Brioche duonos receptu. Ši duona ypač tiks prie brandintų sūrių lėkštės, ją skaninau moliūgų sėklomis ir moliūgų pyrago prieskoniais. Apie moliūgų pyrago prieskonius esu pasakojusi jau anksčiau, šia tema esu net susukusi Instagram Reels’ą. Prasidėjus moliūgų sezonui, kad turėčiau po ranka, visada susimaišau kvapnaus moliūgų pyrago prieskonių mišinio iš:

Jų maišymo proporcijas rasite šiame recepte. Šis prieskonių mišinys suteikia šildančio aromato visiems kepiniams su moliūgais. Brioche duona, iškvepinta šiais prieskoniais, kvepia, kaip skaniausias pyragas. Kviečiu išbandyti!

Moliūginė BRIOCHE duona

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 1 didelis kepalas
Gaminimo laikas: 4-5 val.

Sudėtis

  • 200 ml gerai nuvarvintos moliūgų tyrės
  • 2 šaukštelių moliūgų pyrago prieskonių mišinio
  • 0,5 stiklinės moliūgų sėklų
  • 2 kiaušinių
  • 120 g minkšto sviesto
  • 200 ml pieno
  • 70 g cukraus
  • 2 šaukštelių druskos
  • 7 g sausų mielių
  • 600 g kvietinių miltų
  • kiaušinio plakinio (1 kiaušinio trynys+2 šaukštai pieno) aptepti
  • 2 šaukštų rudojo cukraus + 1 šaukštelio moliūgų pyragų prieskonių apibarstyti
  • 1 cinamono lazdelės

Eiga

1

Prieš minkydami tešlą, pasirūpinkite, kad visi ingredientai: kiaušiniai, sviestas, pienas, moliūgų tyrė būtų kambario temperatūros. Sviestas turėtų būti minkštos konsistencijos. Į pieną suberkite dalį cukraus ir sausas mieles, palikite 10 minučių šiltai, kad suaktyvėtų. Kiaušinius lengvai išplakite konditerine šluotele kartu su druska ir likusiu cukrumi, prieskoniais ir kuo geriau nuvarvinta moliūgų tyre, tada supilkite suaktyvintas mieles.

2

Tešlą patogiausia minkyti virtuviniu kombainu su tešlos minkymo kabliu. Į skystąją tešlos dalį suberkite miltus, lėtai išmaišykite, kol tešlos ingredientai apsijungs. Pradėkite minkyti lėtu greičiu ir minkykite tešlą apie 15 minučių, tada lėtai suberkite minkšto sviesto gabaliukus, moliūgų sėklas ir toliau minkykite dar apie 25 minutes. Gerai užminkyta tešla atlimpa nuo minkymo indo sienelių, apsiveja aplink minkymo kablį, tampa blizgi ir elastinga. Gerai užminkyta tešla yra tokia elastinga, kad ją ištempus tarp pirštų - neplyšta, o persišviečia, tai vadinama "lango testu". Jei jūsų tešlą per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų, nes jų kiekis priklauso nuo naudojamos moliūgų tyrės drėgmės.

3

Po minkymo tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite pirmam kildinimui apie 1,5-2 valandoms. Per tą laiką tešla išaugs daugiau nei dvigubai ar net 3 kartus. Iškilusią tešlą, ant miltuoto paviršiaus suformuokite į vieną kepaliuką, kurį įkelkite į miltais apibarstytą duonos kildinimo krepšelį. Jei specialaus kildinimo krepšelio neturite, tam galite panaudoti paprastą dubenį, išklotą drobiliu rankšluostėliu, kurį apibarstykite miltais, kad kildama tešla nepriliptų. Palikite tešlą antram kildinimui dar 1,5 valandos.

4

Po antrojo kildinimo ant dubenio su tešla uždėkite 4 vandenyje pamirkytus kulinarinius siūlus, taip, kaip matote vienoje iš mano nuoraukų. Tešlą iš kildinimo krepšelio atsargiai apverskite ant kepimo popieriaus, kad siūlais galėtumėte ją 4 kartus aprišti, taip kaip vienoje iš eigos nuotraukų. Suformuotą tešlą aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite cukraus ir moliūgų prieskonių mišiniu. Pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių karščio orkaitę 25 minutėms. Iškepusią duoną išimkite iš kepimo formos ir aušinkite ant grotelių. Kai duona bus ataušusi perkirpkite ir išimkite duoną juosiančius siūlus. Per duonos vidurį įkiškite cinamono lazdelę, kad atrodytų, kaip moliūgo kotelis. Raikykite duoną jau praaušusią.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Gabrielė
    2021-10-26 at 8:50 pm

    Labai viliojantis receptas 🤩! Tik turiu porą klausimų. Jeigu viskas, ką turiu, tai rankos, kiek laiko minkyti tešlą? Ir ar po pirmo kildymo paminkyti, ar tik suformuoti kepalą? Dėkui

    • Atsakyti
      Renata
      2021-10-26 at 9:01 pm

      Brioche duona reikalauja labai ilgo minkymo, ją visada patogiausia minkyti virtuviniu kombainu, bet jei tokio šalia nėra, reikės iš peties padirbėti pusvalanduką minkant tešlą rankomis, kol tešla taps elastinga ir blizgi. Apsišarvokite kantrybe.

    Komentuokite