Esu gerai ištroškintos triušienos patiekalų mėgėja. Nuo vaikystės įpratau valgyti šią mėsą, nes mano senelis augindavo triušius, todėl močiutės virtuvėje savaitgaliais dažnai būdavo “tušinamas kralikas” t.y. troškinamas triušis. Rudenį ir žiemą, kai į virtuvę sugrįžta troškinių sezonas, dažnai užsisakau iš Merkio produktų triušieną, užaugintą Lietuvos ūkininkų. Man patinka, kad iš Merkio produktų triušį galima užsakyti visą supjaustytą dalimis, nes padalinti triušį “yra reikalų”. Vieną kartą nusipirkusi nepjaustytą triušį esu net kirvuką panaudojusi, kad galėčiau jį padalinti dalimis. Dabar tokiais darbais jau neužsiimu, paprasčiausiai el. turgejyje išsirenku supjaustytą visą triušį ar jo puselę, o kartais pasirenku ir iškaulintą triušieną. Jei savaitgalio pietus mėgstate planuoti iš anksto, pirmadienį būtų pats laikas užsisakyti kaimišką triušieną iš Merkio, nes ketvirtadienį ją šviežut šviežutėlę jums pristatys tiesiai į namus, jei esate vilnietis, o penktadienį, jei – kaunietis, klaipėdietis, panevėžietis, šiaulietis ar marijampolietis.
Triušieną obuolių sidre su obuoliais ruošiau savaitgalio pietums, jį ragavo ne tik šeima, bet ir draugai – visiems labai patiko. Gaminimo procesas nesudėtingas, tik triušieną reikia ilgiau patroškinti. Todėl puodą su triušiena pašaukite troškintis prieš kelias valandas iki pietų, o per tą laiką mėgaukitės savaitgaliu. Triušiena, troškinta obuolių sidre su garstyčiomis, grietinėle ir obuoliais – klasikinis derinys. Prie jos derinau bulvių košę, kurią praturtinau neseniai prapjauto moliūgo tyre. Jau paruošta moliūgų tyrė, bulvių košei tinka labiau, nei kartu su bulvėmis virtas šviežias moliūgas, nes tyrė yra labiau koncentruoto skonio ir tirštesnė. Rekomenduoju išbandyti!
Mano tinklaraštyje dar rasite šiuos patiekalus su triušiena:
- Triušiena su bulvėmis ir garstyčiomis, troškinta aluje
- Triušiena, troškinta pomidorų padaže su džiovintomis slyvomis
- Triušienos kulšelės, troškintos obuolių sultyse su džiovintais vaisiais
- Pavasarinis triušienos troškinys su morkomis ir žirneliais
- Elektroninėje knygelėje “Velykinės vaišės” rasite dar 3 skanius triušienos patiekalus. Knygelę nemokamai galite parsisiųsti iš čia.
Triušiena, troškinta obuolių sidre su obuoliais
Sudėtis
- 1 supjaustyto triušio
- 500 ml natūralaus obuolių sidro
- 250 ml riebios grietinėlės
- 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
- 5 saldžiarūgščių obuolių
- 3 svogūnų
- kelių lauro lapelių ir šalavijų šakelių
- 3 šaukštų kvietinių miltų
- lydyto sviesto kepti
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Eiga
1Pjaustytą dalimis trušį nuplaukite, nusausinkite apibarstykite druska ir maltais pipiriais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plunksnelėmis. Svogūnus pakepinkite keptuvėje ant lydyto sviesto. Apkeptus svogūnus suberkite į troškinimui skirtą puodą. Kiekvieną triušienos gabalėlį apvoliokite miltuose ir apkepkite lydytame svieste toje pat keptuvėje. Apkeptus triušienos gabaliukus susluoksniuokite ant apkeptų svogūnų ir užpilkite sidru, kad jis mėsą beveik apsemtų, įmeskite laurų ir šalavijų šakelių puokštę, uždenkite troškintuvo dangtį ir pašaukte kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 1,5 valandos.
2Po pusantros valandos troškinimo išimkite žolelių puokštę ir į trokšintuvą įpilkite grietinėlę, sumaišytą su grūdėtomos garstyčiomis. Pašaukite troškintis dar 15 minučių.
3Kol triušis troškinasi grietinėlės ir sidro padaže, supjaustykite ketvirčais obuolius, išimkite jų sėklas. Po penkiolikos minučių puodą ištraukite iš orkaitės ir ant viršaus sudėliokite pjaustytus obuolius, uždenkite puodo dangtį ir pašaukite kepti dar 15 minučių.
4Prie troškintos triušienos paruoškite bulvių košę, kurią praturtinkite keliais šaukštais moliūgų tyrės ir tarkuotais muskatais. Bulvių košę ruoškite, kaip įprasta, su šiltu pienu, gardindami nepagailėkite sviesto.
5Troškintą sidre su obuoliais triušieną patiekite su moliūgais gardinta bulvių koše ir stiklu natūralaus obuolių sidro.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su MERKIO.LT
Komentarai