APP/ Mėsa/ Pavasaris/ Visi receptai/ Žiema

Vyras prie grilio: lenkiškas kopūstų troškinys BIGOSAS

Bigoso pavadinimą pamenu iš vaikystės, nes mano močiutė jį dažnai troškindavo šaltais savaitgaliais pečiuje, ir visada paruošdavo, kai atvykdavo giminių iš Lenkijos. Man vaikystėje tai buvo paprasčiausi troškinti kopūstai su skirtingais mėsos gabaliukais, nes patiekale dažnai rasdavau ne tik dešrelių, riebios šoninės gabalukų, kauliukų, bet ir džiovintų grybų. Kai pradėjau labiau domėtis lenkų virtuve supratau ko vertas gerai paruoštas bigosas.

Jis visada gaminamas iš dviejų rūšių kopūstų: rūgščių (raugintų) ir saldžių (šviežių), priklausomai nuo gaminimo regiono ir šeimininkės, jis gali būti paskanintas džiovintais grybais, obuoliais (juos dėdavo močiutė), pomidorų tyre arba džiovintimis slyvomis (Lenkijoje dažniausiai naudojamos rūkytos slyvos). Ir ne veltui šis patiekalas dar vadinamas medžiotojų troškiniu, nes kuo daugiau ir įvairesnės mėsos į jį pridėdama, tuo jis būna skanesnis. Mes šį kartą iš elektroninio Lietuvos ūkininkų turgelio Merkio produktai užsisakėme: kiaulienos šoninės, šviežių jautienos dešrelių, vytintų dešrelių ir kiaulienos šonkaulių ir visą tai sudėjome į šį troškinį. Apsipirkti merkio.lt man labai patinka, ypač kai neturiu laiko eiti į turgų, nes žinau kad jame prekiaujama tik rinktine Lietuvos ūkininkų produkcija. O dėl bigoso dar norėčiau paminėti, kad jei jau jį virsite, pasiruoškite didesnį puodą, nes jis iš tų patiekalų, kurie pašildyti kitą dieną ar laikomi ilgiau, darosi tik dar skanesni. Drąsiai galite troškinį supilstyti į indelius ir užšaldyti, nuo to jis taps tik gardesnis. O dabar žodis Vyrui prie grilio:

“Troškintais kopūstais Vilnius labiausiai pakvimpa atėjus pavasariui ir prasidėjus Kaziuko mugei. Toks jausmas, kad tada ant kiekvieno kampo troškinami kopūstai su mėsa ir dešrelėmis, nes jų kvapais tiesiog prasismelkia sostinės senamiesčio gatvės. Ta proga ir mes susiruošėme troškinti kopūstus pagal senąjį bigoso receptą, kurį ruošdavo dar Renatos močiutė. Vienas svarbiausių patarimų ruošiant šį patiekalą, pridėti kuo daugiau ir kuo įvairesnės mėsos. Tada bigosas bus pats skaniausias!”

Martynas prie grilio

Vyras prie grilio: lenkiškas kopūstų troškinys BIGOSAS

3 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Martynas prie grilio Kiekis: 8 l puodui

Lenkiška virtuvė

Sudėtis

  • 4 didelių svogūnų
  • 2 kg raugintų kopūstų
  • 1 kg šviežių kopūstų
  • 150 g vytintų dešrelių
  • 500 g mėsingų kiaulienos šonkaulių
  • 700 g raumeningos karšto rūkymo šoninės
  • 700 g lengvai rūkytų dešrelių (naudojau jautienos)
  • 300 g džiovintų slyvų
  • 4 šaukštų anties arba žąsies taukų
  • 50 g džiovintų baravykų
  • 4 lauro lapų
  • 0,5 l raudonojo stalo vyno
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 šaukšto kmynų
  • 10 vnt. kadagio uogų

Eiga

1

Iš vakaro prieš gaminimą užmerkite džiovintus grybus vandenyje, kad išmirktų. Prieš gamingamas bigosą šoninę ir dešreles lengvai parūkiau kepsninėje, kad patiekale jaustųsi dūmo kvapas.

2

Špyžiniame puode ant taukų pirma apkepinu svogūnus, po 10 minučių sudedu pjaustytus kiaulienos šonkaulius ir lengvai juos apkepu. Išbrinkusius grybus susmulkinu ir sumetu į puodą kartu su smulkiai pjaustytais šviežiais kopūstais ir kepu maišydamas, kad tolygiai apkeptų.

3

Raugintus kopūstus perlieju vandeniu, kad būtų mažiau rūgštūs, nuvarvinu ir sudedu į puodą šalia apkeptų šviežių kopūstų. Kiek pakepu ir supilu vandenį, kuriame mirko grybai, įmetu lauro lapus, kmynų sėklas, kadagių uogas, pipirus. Sudedu stambiai pjaustytą rūkytą šoninę, pjaustytas rūkytas, bei vytintas dešreles. Galiausiai supilu vyną, o jei jo pritrūksta, kad kopūstai ir mėsa būtų pilnai apsemti, įpilu vandens ir palieku lėtai troškintis 100 laipsnių temperatūroje apie 2 valandas.

4

Troškinimo pabaigai į puodą įmetu nuplautas džiovintas slyvas, išmaišau ir troškinu dar apie pusvalandį.

5

Paruoštą bigosą galima valgyti iš karto, bet galima ir atidėti kitai dienai, pašildytas jis bus dar skanesnis. Taip pat jis labai tinka užšaldymui, kadangi nuo to jo skonis tik gerėja. Bigosą pateikite su keptomis arba virtomis bulvėmis arba duona, nors jis labai skanus ir vienas.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Merkio produktais>

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite