Tai jau paskutinis receptas tinklaraštyje prieš šias Kalėdas. Šiemet Kalėdos man asocijuojasi su nesudėtingai pagaminamais drėgnais keksais, kurie ilgai išlieka švieži ir skanūs. Juos galima iškepti kad ir prieš kelias dienas, o prapjauti per Kalėdas ir besimėgaujant valgyti kad ir iki Naujųjų, nes jie skanūs bei drėgni išlieka beveik savaitę. Prieš gerą savaitę dalinausi drėgno citrininio kekso su aguonomis receptu, o dabar pristatau ŠOKOLADO, APELSINŲ IR CINAMONO skonio keksą. Jis patiks visiems šokoladinių desertų mėgėjams. Šio kekso net ir norint daug nesuvalgysite, jis labai sodraus ir šventinio skonio, užteks didelei kompanijai. Jo receptą radau interneto platybėse, adaptavau savo skoniui, išbandžiau, man patiko, dalinuosi ir su jumis.
Šį kepinį iškepsite lengvai ir greitai, tik prieš kepdami pasirūpinkite, kad visi ingredientai būtų vienodos kambario temperatūros. Cinamoną rekomenduoju rinktis Santa Maria, jau daug metų stengiuosi, kad mano prieskonių spintėje jo netrūktų. O jei vis dar neišsirenkate recepto, ką skanaus iškepti šioms Kalėdoms, kviečiu parsisiųsti elektroninę knygą “Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos”, į ją sudėjau 12 skanių kalėdinių receptų. Nuotaikingo ir lengvo pasiruošimo Kalėdoms!
Pirma, nuo apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Nutarkuotą apelsino žievelę grūstuve sutrinkite su cukrumi, kad žievelės jam atiduotų kuo daugiau savo aromatų. Minkštą sviestą išsukite su paruoštu cukrumi iki purumo, tada po vieną suleiskite kiaušinius (jie turi būti kambaio temperatūros), supilkite išspaustas apelsinų sultis. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, kakava, cinamonu. Šokoladą ištirpinkite su grietinėle ir kiek praaušus įmaišykite į tešlą. Tada suberkite miltų mišinį ir cukatus ir užmaišykite tirštą tešlą. Pailgą kekso fomą ištepkite sviestu, išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Kepkite 160 laipsnių karščio okaitėje apie 1 valandą, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas išliks sausas. Kol kepa keksas pasiruoškite apelsinų sirupą sulaistymui. Išspauskite apie 100 ml šviežių apelsinų sulčių, jas sumaišykite su 50 g cukraus ir išmaišykite, kol jis pilnai ištirps. Iškepusį, dar karštą keksą, sulaistykite šiuo sirupu dar būnant kepimo formoje. Kai visas apelsinų sirupas susigers į keksą, ištraukite jį baigti aušti ant grotelių. Paruoškite šokoladinį glajų. Grietinėlėje ištirpinkite šokoladą, kol šiltas užpilkite ant kekso, palikite gražiai nuvarvėti per šonus. Puoškite apelsinų žievelių cukatais. Šis keksas gali būti iškeptas prieš kelias dienas iki šventės, jis išliks drėgnas ir skanus iki savaitės. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVADrėgnas šokoladinis keksas su apelsinais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai