APP/ Desertai/ Visi receptai/ Žiema

Šokoladinis TIRAMISU

Tiramisu yra visiška mano MEILĖ! Pagaminti šį desertą – vieni juokai, o mėgsta jį dažniausiai visi. Tiramisu patogu transportuoti, todėl kai reikia nusivežti desertą į svečius dažnai renkuosi gaminti tiramisu gražesnėje formoje. Originali šio deserto versija kilusi iš Veneto regiono, deja, bet šio recepto savo bloge nesu aprašiusi. Labiausiai mėgstu gaminti jo versijas ir ekspirementuoti. Vasarinė šio recepto versija Citrininis tiramisu su braškėmis bloge gyvena jau 10 metų, o mačios tiramisu receptas nugulė į knygą Sezoninių skanumynų istorijos, jo receptą esu įkėlusi bloge čia. Valentino dienai, tiramisu norėjau pagaminti su tikra itališka kava ir su šokoladu. Pavyko puikus derinys! Vietoj įprastai naudojamos kakavos, tiramisu viršų apibarsčiau liofilizuotų aviečių milteliais, kurie desertui suteikė šv. Valentino dienai būdingos raudonos spalvos. Šokoladas ir avietės – puiki pora, saldžiarūgščio ir saldžiai kartaus skonio dermė.

Gamindama tiramisu desertą sausainių mirkymui pasirinkau tikrą itališką Caprissimo kavą iš kavosdraugas.lt Tai 100 % arabikos pupelių kava, dvelkianti karamele, likeriu, kakava. Šį kartą užsisakiau ne maltą kavą, kaip visada, o kavos pupeles. Jau seniai su vyru planavome, kad laikas kavą pradėti patiems malti namuose, kad būtų kvapnesnė ir šviežesnė, todėl šiai progai sau pasidovanojome kavamalę Sage „the Smart Grinder“. Ši kavamalė mane nustebino savo kokybe ir profesionalumu, nes kavą galima patogiai sumalti ne tik į indą, kuriame vėliau patogu laikyti kavą, bet ir tiesiai į kavos aparato ruošimo rankeną. Namuose turime pusiau automatinį kavos aparatą, tai kavos malimas tiesiai į jos rankeną, labai pasiteisino. Šia kavamale kavos pupeles galima sumalti įvairiems kavos paruošimo būdams, ji turi net 60 malimo rupumo lygių ir yra programuojama. Nuo šiol kavą lengvai patogiai galėsiu susimalti espresso kavai, savo mėgstam filtriniam Chemex kavos indui, vyro mėgstamamai Moka Bialetti kavavirei ir naujam prancūziškam kavinukui. Skirtingi kavos paruošimo būdai – skirtingas ir kavos skonis, o pupelės jiems malamos taip pat skirtingo rupumo. Šiam desertui kavą sausainių mirkymui ruošiau naujame prancūziškame French Press kavinuke, todėl ją reikėjo sumalti rupiausiai. Kadangi tiramisu desertui kavos reikia beveik pusės litro, labai patogu ją užplikyti didesniame prancūziškame kavinuke. Pagaminusi tiramisu į tą patį kavinuką užplikiau šviežiai maltos kavos ir mums su vyru. Linkiu skanaus Valentino dienos deserto ir kvapnios kavos prie jo!

Šokoladinis TIRAMISU

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: formai 20x30
Gaminimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • 500 ml maskarponės
  • 500 ml plakamosios grietinėlės
  • 200 g juodojo šokolado
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • 2 šaukštų cukraus
  • 400 g sausainių "damų piršteliai"
  • 500 ml kokybiškos itališkos kavos, pasirinkau "Caprissimo" iš kavosdraugas.lt
  • 2 šaukštų kvapnaus brendžio arba romo
  • 2 šaukštų lofilizuotų aviečių miltelių
  • saujos lofilizuotų aviečių papuošimui

Eiga

1

Pirma, užplikykite pusę litro vidutinio stiprumo kavos. Kadangi kavos kiekis gana didelis, tai patogiausia padaryti prancūziškame kavinuke. Užplikytą kavą palikite atvėsti. Vėliau į ją įpilkite alkoholį.

2

Paruoškite kremą. Pusėje grietinėlės kiekio ištirpinkite laužytą šokoladą ir palikite jį pravėsti. Likusią grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, sukrėskite maskarponės sūrį bei gerai išplakite į vientisą masę. Galiausiai supilkite praaušusį tirpintą šokoladą ir užmaišykite vientisą šokoladinį kremą.

3

Formuokite desertą. Į formą gražiai guldykite trumpai mirkytus sausainius, vieną po kito, kol jais pilnai pasidengs formos dugnas. Ant sausainių užkrėskite paruoštos kremo masės, išlyginkite ir vėl sluoksniuokite "antrą aukštą" kavoje mirkytų sausainių, užkrėskite kremo, vėl sausainių ir vėl kremo. Man gavosi "3 aukštų" tiramisu. Paskutinį kremo sluoksnį galite užspausti konditeriniu maišeliu, kad būtų šventiškesnis vaizdas. Deserto viršų per sietelį apibarstykite liofilizuotų aviečių milteliais ir puoškite liofilizuotomis avietėmis. Prieš valgydami desertą per naktį palaikykite šaldytuve, kad spėtų subręsti.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su KAVOSDRAUGAS.LT

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite