Jei yra tokių kaip aš, sau davusių pažadą nuo Naujųjų valgyti daugiau daržovių, tai šis receptas kaip tik Jums. Orkaitėje kepti pastarnokai su ropėmis ir griežčiais, puikus garnyras ir bulvių pakaitalas prie keptos kiaulienos arba paukštienos. Graikiniai riešutai, medus ir čiobreliai daržovėms suteikia ypatingo skonio.
Klaidinga manyti, kad žiemos viduryje vietinių daržovių pasirinkimas labai skurdus, kad liko vien bulvės, morkos ir kopūstai. Dar prieš šventes ūkininkų turguje pirkau pastarnokų, ropių ir griežčių. Pastarnokai – labai skani saldoka daržovė, ji net kelis kartus saldesnė nei morkos, griežčiai ir ropės turi ne tik aštroką skonį, bet ir daug vitamino C. Taip keptos šakninės daržovės labai prašosi keptos vištos su obuoliais, bet mes, jau pavargę nuo šventinių kepsnių, jas valgėme su topinambų salotomis.
Šakninės daržovės keptos su medumi ir riešutais
Sudėtis
- 0,5 kg pastarnokų
- 1 ropė
- 1 griežtis
- 1 česnako galvutė
- 50 g. graikinių riešutų
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. skysto medaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- druskos, maltų pipirų, dž. čiobrelių (pagal skonį)
Eiga
Daržoves nulupau, nuploviau ir supjausčiau. Pastarnokus, priklausomai nuo jų dydžio, kiekvieną perpjoviau išiilgai į dvi ar keturias dalis, griežtį ir ropę supjausčiau stambiais gabalais. Česnaką išskaldžiau skiltelėmis ir nulupau.
Pjaustytas daržoves ir česnakus kepimo inde sumaišiau su aliejumi, prieskoniais ir druska.
Kepiau įkaitintoje, 180 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių, kol daržovės suminkštėjo.
Medų pašildžiau, kad suskystėtų ir sumaišiau su citrinos sultimis.
Iškepusias daržoves apipyliau medumi ir apibarsčiau stambiai laužytais graikiniais riešutais, išmaišiau bei pašoviau dar 10 minučių į kaitresnę 220 laipsnių orkaitę, kad daržovės gražiai apkeptų ir būtų lengvai glazūruotos.
Iškepusias daržoves tuoj pat tiekite į stalą.
12 Comments
Virginija
2013-01-09 at 8:16 amVa, čia kaip tik man….. Be galo mėgstu keptas daržoves. Nereikia man prie jų jokios mėsos. Tinka jogurtinis padažiukas. Kartais kepu tiesiog keptuvėje brokolį, kalfiorą, pomidorą, pagaliukais pjaustytų morkų, saliero kotų ir poro. Tik apkepinu, kad būtų traškios 🙂
Gaila neturiu jūsų gaminamų daržovių, bet turguje paieškosiu, gal pavyks surasti 😉 ir išbandyti.
Rennie
2013-01-09 at 8:51 amVirginija, na va, kaip šiandien nutaikiau 🙂 ir aš daržoves labai mėgstu. O pastarnokų, ropių ir griežčių dažniausiai randu ūkininkų turguje.
Vika
2013-01-09 at 9:03 amRennie, o kur visas daržoves gavai? Turgui ?
Rennie
2013-01-09 at 11:02 amVika, šių daržovių tikrai bus šį šeštadienį ūkininkų turgelyje, kuris vyks Mindaugo mokykloje http://www.organic.lt/lt/pages,id.173
Nida
2013-01-09 at 9:08 amPuiki mintis ruošti žieminėms daržovėms! Man patiko pabaigos akcentas su medumi ir riešutais. Nors pas mus didžiosios dalies šių daržovių nėra, pabandysiu su tradicinėmis – salierais, petražolėmis ir morkomis.
Rennie
2013-01-09 at 11:04 amNida, su salierais, pertažolėmis ir morkomis irgi turėtų būti labai skanu, o riešutai su medumi tikrai suteikia daržovėms šarmo.
Odeta
2013-01-09 at 2:58 pmAš dažnai kepu dar ropes, bet riešutų niekada nebuvau sugalvojusi įdėti nei prie jokių šakninių daržovių. Labai skaniai atrodo:)
Rennie
2013-01-09 at 4:55 pmOdeta, pabandyk, tikiuosi patiks 🙂
Ausra
2013-01-09 at 4:59 pmCia vos ne kaip pas Y. Ottolenghi / S.Tamimi; labai skanu; kepiau jau ne karta, ir dar daug kartu kepsiu; as i darzoves dar iberiu malto imbiero ir cinamono; o vietoje graikisku riesutu dazniausiai dedu lazdyno riesutus; ir zinoma – medaus;
Rennie
2013-01-09 at 5:21 pmAušra, o aš šį receptą suradau kalėdiniame angliškame žurnale, tik ten kepti buvo vieni pastarnokai, pagalvojau, kad ropė su griežčiu irgi turėtų tikti jiems į kompaniją. Imbieras su cinamonu čia taipogi būtų neprošal 🙂 Reikės pasidomėti tuo Ottolenghi receptu.
Saitana
2013-01-10 at 12:26 pmSiandien per pietu pertrauka suvazinejau iki Tymo turgelio ir prisipirkau pastornoku , griezciu , ropyciu baltu ir geltonu. Bus vakarienei 🙂 Bandysiu .
Rennie
2013-01-10 at 4:33 pmTymo turguje šių gėrių tikrai būna, tų baltų ir geltonų ropyčių ir aš dabar norėčiau. Skanaus 🙂