Ką švenčiate labiau – paskutinį vasaros ar pirmąjį rudens savaitgalį? Mes tai niekada nepaleidžiame vasaros, neatšventę paskutinio vasaros savaitgalio! Prieš 7 metus, paskutinį vasaros savaitgalį, su vyru tuokėmės Liškiavos bažnyčioje (nors oficialiai susituokę jau esame beveik 23 metus) ir nuo tada kiekvienais metais lipame ant Liškiavos piliakalnio palydėti vasaros. Šiemet ant piliakalnio nešėmės ir savo kelioninį Big Green Egg MiniMax grilį, kad galėtume gaminti maistą vienoje gražiausių Dzūkijos vietų. Kadangi šiemet į savo išsvajotąją kelionę į Vietnamą taip ir neišvažiavome, nusprendėme ten nukeliauti skoniais ir kvapais pasigamindami populiarųjį vietnamietišką sumuštinį Bahn Mi, kuriame apsijungia prancūziškos ir azijietiškos kultūros. Šis receptas idealiai tiko iškylai, nes namuose užmarinavę mėsą ir morkas, ant piliakalno tik išsikepėme mėsą, pasišildėme bagetę ir susiformavome sumuštinius, kurių valgymui neprireikė jokių papildomų įrankių bei indų. Tobulas iškylų receptas!
Žodis mano mylimam Martynui – Vyrui prie grilio:
“Vasarą palydėjome ant Liškiavos piliakalnio gamindami skaniuosius vietnamietiškus sumuštinius, kuriuose apsijungia lengvai marinuotų šviežių morkų, kalendrų bei plonai pjaustytos, azijietiškai marinuotos ir greitai apkeptos kiaulienos išpjovos skoniai. Šie vietnamietiški sumuštiniai turi prancūzų kolonistų virtuvės įtakos, dėl juose naudojamos prancūziškos duonos bagetės ir majonezo, kurį rekomenduoju pasirupošti namuose pagal šį receptą ir papildomai pagardinti aitriųjų paprikų milteliais.
Gaminti toje pat vietoje, kurioje prieš 7 metus vyko mūsų šventė, buvo labai smagu, aišku, prieš tai mudviem su žmona teko savo šios vasaros kelionių kompanioną Big Green Egg MiniMax grilį užsinešti ant kalno, bet dviem žmonėm tai padaryti visai nesunku, nes grilis šonuose turi patogias rankenas. Turėdami šį grilį galime gaminti bet kur švariai ir patogiai. Prieš kelionę anglis iš anksto saugiai susidėjome į naująjį anglių krepšelį FIRE BOWLS, kuris pagamintas iš nerūdyjančio plieno, neturi nereikalingų sutvirtinimo dalių todėl yra ypač tvirtas ir ilgaamžis. Išėmus krepšelį, atvėsusius pelenus galima lengvai išberti ir namo veštis jau švarią kepsninę. Iš anksto namuose pamarinuotą mėsą lengvai apkepėme, naudodami rantytą ketaus plokštę, kuri tolygiai apkepą mėsą, palikdama gražias kepimo žymes, bei sulaiko gardųjį marinatą, neleisdama jam kristi ant anglių. Sumuštiniai pavyko labai skanūs, o ir valgyti gamtoje juos rankomis buvo labai patogu romatiškai besižvalgant nuo piliakalnio į Liškiavos Švč. Trejybės bažnyčią bei šalia tekantį Nemuną.”
Vyras prie grilio
Kelios valandos iki kepimo arba iš vakaro, pamarinuokite mėsą. Kiaulienos išpjovą supjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis. Kapoklėje smulkiai sukapokite cintrinžolę, česnakus ir supylę sojų, žuvų padažus bei aliejų paruoškite vientisą marinatą. Paruoštą marinatą užpilkite ant mėsos ir išmaišykite. Palikite marinuotis bent 2 valandas. Kol marinuojasi mėsa, paruoškite morkų salotas. Morkas susipjaustykite šiaudeliais (tam puikiai pasitarnaus kombainas). Ryžių acte ištirpinkite cukrų, druską, supilkite vandenį ir užpilkite marinatą ant pjaustytų morkų. Gardinkite pjaustytais kalendrų lapeliais ir žiupsneliu aitriųjų paprikų. Palikite marinuotis bent 2 valandas. Kepsninę įkaitinkite iki 200 laipsnių karščio. Ant tiesioginės ugnies uždėkite rantytą keptuvę ir dėkiokite ant jos pjaustytą pamarinuotą mėsą. Mėsos gabaliukai iš abiejų pusių turėtų iškepti per 4-5 minutes. Iškepusią mėsą pridenkite folija, kad neatšaltų. Bagetę supjaustykite į 4 dalis, kiekvieną riekelę perpjaukite išilgai ir trumpai pašildykite ant tiesioginės ugnies. Formuokite sumuštinį. Ant pašildytos duonos tepkite majonezą, dėkite kelis iškeptos mėsos gabaliukus, ant viršaus uždėkite marinuotų morkų, o ant jų pjaustytų agurkų ir pavožkite antrąja duonos puse. Valgykite kol neatšalo. Skanaus! Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BIG GREEN EGG LIETUVAVyras prie grilio: vietnamietiškas BAHN MI sumuštinis
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai