Artėjant tokioms svarbioms valstybinėms šventėms, kaip Nepriklausomybės diena kovo 11 d., Lietuvos valstybės atkūrimo metinės vasario 16 d. ar Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena liepos 6 d. visada iškyla klausimas, ką skanaus ir tautiškai šventiško paruošti nekasdieniškiems pietums?
Tokioms progoms į vieną vietą keliu receptus, kurie puikiai tiktų šventiniams valstybinių švenčių pietums:
- Trispalviai cepelinai patiks norintiems tradicinio skonio, bet netradicinio patiekimo. Šiuos cepelinus ruošiau su varškės ir peletrūnų įdaru. Receptas patiks ir nevalgantiems mėsos.

- Jautienos suktinukai “Zrazai” su troškintomis morkomis, bulvių koše su žirneliais. Jautienos mėgėjus kviečiu pasiruošti jautienos suktinukus, į kuriuos įsuktas raugintas agurkas. Mano močiutė dažnai ruošdavo zrasus šeimyniniams pietums, todėl jie man siejasi su švente.

- Triušiena su bulvėmis ir garstyčiomis, troškinta aluje . Troškinta triušiena – jaukus šventinis patiekalas, šį kartą rekomenduoju išbandyti triušieną derinti su garstyčiomis ir lietuvišku alumi.

- Putpelės su perlinių kruopų ir šakninių daržovių kruopainiu Putpelės – ypač šventiškas ingredientas. Šį receptą ruošiau Kalėdoms, bet jis labai tiktų ir valstybės gimtadieniui.

- Keptas sterkas su porais ir keptų bulvių “žvyneliais” patiks žuvies mėgėjams. Viena lietuviškiausių žuvų – sterkas. Išbandykite ją įdaryti svieste keptais porais ir iškepti su traškiais bulvių griežinėliais.

- Pavasarinis viščiukas puode. Keptas viščiukas visada gera idėja! Artėjant išsiilgtam pavasariui lėkštėje norisi matyti daugiau spalvų. Labai skanus receptas su šaldytais žirneliais, morkytėmis ir bulvytėmis.

- Kugelis su džiovintais barvykais ir varškės padažu su peletrūnais. O jei labai išlaidauti šventiniam meniu neplanuojte, kepkite kugelį! Šis, pagal mano mamos receptą su kefyru ir džiovintais grybais.

Kokie gi šventiniai pietūs be deserto? Valstybės švenčių paminėjimuu rekomenduoju:
- Trispalvį tortą. Jis iš knygos ”Sezoninių skanumynų istorijos”. Spalvas tortų sluoksniams suteikiau liofilizuotų vaisių, uogų ir daržovių milteliais.

- Napoleono tortą rekomenduoju klasikinio skonio mėgėjams. Net jei niekada nesate jo kepę, išbandykite patys Napoleono tortą išsikepti namuose. Pamatysite, tai nėra jau taip sunku!

- Varškės spurgos geriausias lietuviškas desertas! Jos patiks visiems – mažiems ir dideliems! Receptas iš knygos ”Nostalgiški skanumynai”.

- Varškės sausainiai. Jei nenorite spurgų virimui kaisti aliejaus, kepkite saldžius varškės sausainius! Tai skaniausias desertas prie arbatos!

- Medaus tortas su svarainiais Jei šventę norite paminėti, kaip priklauso, teks kepti tortą! Medaus tortas labai lietuviškas, išbandykite jo kremą saldinti svarainių sirupu.

- Varškės tinginys su džiovintomis slyvomis patiks norintiems skanaus ir greito rezultato. Visi desertai su varške – tokie lietuviški!

- Sluoksniuotas ruginės duonos desertas. Juodos ruginės duonos trupiniai, spanguolių ar bruknių uogienė ir plakta grietinėlė – tikras vaikystės skonis! Lengva pagaminti, o pasiruošti šį desertą galima iš anksto ir laikyti šaldytuve iki šventės kulminacijos.

Skanių kovo 11 dienos šventinių pietų!
Komentarai